ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
"ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ"

ΕΔΡΑ: Ι.Π. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ


"ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΜΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΜΑΣ"
μία εκπομπή με εκκλησιαστικούς Βυζαντινούς ύμνους
στο "Proto", το Ελληνικό Ραδιόφωνο της Ευρώπης.
Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΝΕΟΧΩΡΙ
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ Η ΓΙΟΡΤΗ
ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Το έτος 1980 με πρωτοβουλία των Ιεροψαλτών της περιοχής Μεσολογγίου, Αιτωλικού, Ναυπάκτου και περιχώρων, ιδρύθηκε ο Σύλλογος υπό την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ Ν. ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ "ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ".

 
Την 5/4/87 η Χορωδία μας καλείται επίσημα από τον Δήμο της Ι.Π. Μεσολογγίου και λαμβάνει μέρος στις εκδηλώσεις των εορτών της Εξόδου, με συναυλία που έδωσε στον Ι.Ν. της Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου.  
   

Σκοπός του συλλόγου είναι η διάσωση και διάδοση της Βυζαντινής μουσικής, η κατοχύρωση του ιεροψαλτικού λειτουργήματος και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών - ιεροψαλτών.

Επίτιμος Πρόεδρος του συλλόγου, ομόφωνα ανεκηρύχθη, ο Σος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Θεόκλητος, βαθύς γνώστης της Βυζαντινής μουσικής και ένθερμος συμπαραστάτης των Ιεροψαλτών, το σύλλογο των οποίων ενισχύει ηθικά αλλά και υλικά.

Συγχρόνως με τον σύλλογο, οι καλλίφωνοι και γνώστες της Βυζαντινής μουσικής, οργάνωσαν και τη χορωδία τους και ομόφωνα επέλεξαν ως χοράρχη, τον τότε Α/ψάλτη του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου και νυν Α/ψάλτη του Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νεοχωρίου, κ. Ιωάννη Δακαλάκη.

 

  Την 27/1/86 η Χορωδία μας έλαβε μέρος στον Α΄ Πανελλήνιο διαγωνισμό Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής στη Λιβαδειά αποσπώντας το Γ΄ Πανελλήνιο Βραβείο
   

Αμέσως η χορωδία εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου, προκαλώντας ρίγη συγκινήσεως και τον θαυμασμό των Χριστιανών που έβλεπαν τους αγαπητούς τους Ιεροψάλτες να είναι συγκροτημένοι και να αποδίδουν με μεγάλη επιτυχία τα Θεία μελωδήματα.

Η χορωδία ανοίγει τα φτερά της και προβάλει την Βυζαντινή μουσική σε πόλεις και χωριά της Μητροπολιτικής περιφέρειας και με αυτόν τον τρόπο προσελκύει νέους στα αναλόγια.

Ίσως είναι η μεγαλύτερη προσφορά των Ιεροψαλτών - μελών της χορωδίας, προς την μεγάλη μας μουσική παράδοση και την Ορθοδοξία, όταν κανείς βλέπει νέα παιδιά στο αναλόγιο.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου 1997 η Χορωδία μας οργάνωσε εκδήλωση με βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους στην Κοινότητα Κατοχής Μεσολογγίου με πρόσκληση του Προέδρου κ. Κοκκοτού.
   

Μέχρι σήμερα, η χορωδία έχει δώσει συναυλίες βυζαντινής μουσικής, εκτός από την περιφέρειά της, και σε διάφορες άλλες πόλεις. Έχει λάβει μέρος σε συναντήσεις χορωδιών βυζαντινής μουσικής (Αγρίνιο), αλλά και στη Λιβαδειά όπου κατέκτησε το Γ' πανελλήνιο βραβείο. Έχει εμφανιστεί και στο δεύτερο κανάλι της Ελληνικής τηλεόρασης (ΕΤ2) σε κυριακάτικη εκπομπή αποδίδοντας βυζαντινούς ύμνους σε ζωντανή ηχογράφηση.

Λαμβάνει μέρος επίσης σε πολλές τοπικές εκδηλώσεις του Νομού και της πόλης (εθνικές επετείους, Εορτές εξόδου της Ι.Π. Μεσολογγίου, εορτή Σεβασμιωτάτου) και παράλληλα συνεργάζεται με άλλους συλλόγους προβάλοντας τη βυζαντινή μουσική.

Ο σύλλογος έχει τμήμα Σχολής Βυζαντινής Μουσικής στην οποία διδάσκει ο Πρωτοψάλτης κ.Γιάννης Δακαλάκης, ο οποίος και διευθύνει και τη χορωδία των νέων. Επίσης από τον σύλλογο οργανώνονται διάφορες άλλες εκδηλώσεις (ομιλίες, συνεστιάσεις) καθώς και η ετήσια προσκυνηματική εκδρομή σε Ιερές Μονές της χώρας μας.

Την 13/4/86 στον Ι.Ν. της Παναγίας Αιτωλικού, η Χορωδία μας οργάνωσε μουσική εκδήλωση με επίκαιρους εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους, κατά τη διάρκεια της οποίας ετίμησε συνταξιούχους συναδέλφους της περιοχής.
   

Ο σύλλογος έλαβε την επωνυμία του από τον μεγάλο Α/ψάλτη και μουσικοδιδάσκαλο Αρχιδιάκονο Άνθιμο του οποίου - εν συντομία - το ιστορικό έχει ως εξής:

Ο Αρχιδιάκονος Άνθιμος (Λιάπης) γεννήθηκε στη Μαγνησία της Εφέσου το έτος 1794, γι' αυτό και απεκαλείτο Εφεσιομάγνης. Υπήρξε μαθητής Γεωργίου του Κρητός και αργότερα μαθητής των τριών μεγάλων διδασκάλων και εφευρετών της νέας μουσικής σημειογραφίας. Από πολύ νωρίς ανεμείχθη στα πάσης φύσεως επαναστατικά κινήματα προκαλέσας το μίσος των Τούρκων, γι' αυτό και διέφυγε στην Ελλάδα όπου μετά από περιπέτειες έφτασε στο Μεσολόγγι, μετά την Ηρωικήν Έξοδον της Πόλεως. Ανεχώρησε αμέσως για την Ιθάκη για να επιστρέψει το έτος 1832 και πάλι στο Μεσολόγγι όπου παράμεινε μέχρι του θανάτου του.

Αρχικά διορίσθηκε ως νεωκόρος και αργότερα ως Α/ψάλτης στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου (1837) όπου για 40 και πλέον έτη υπηρέτησε μέχρι του θανάτου του (27-12-1879).

Υπήρξε μεγάλη μορφή της ψαλτικής τέχνης, πολύ μορφωμένος, άριστος αγιογράφος και ποιητής, γι' αυτό συγχρόνως ανέλαβε και τα καθήκοντα του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου στην Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Χαρακτηριστικό είναι το γράμμα του προς τον Αλή Πασά (1820) το οποίο όταν διπλώνεται αλλάζει εντελώς το νόημά του. Οι αγιογραφίες του, κοσμούσαν πολλούς Ιερούς Ναούς της περιοχής και πρόσφατα ευρέθησαν τρεις εικόνες στο Ιστορικό Ναΐδριο της νήσου "Κλείσοβα" στη λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και φυλάσσονται έκτοτε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.

Πλήρη βιογραφία του δημοσίευσε, μετά από έρευνες πολλών ετών, ο Α/ψάλτης και μουσικοδιδάσκαλος κ. Γιάννης Δακαλάκης στο εκδοθέν βιβλίο του με τίτλο ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ (ΕΦΕΣΙΟΜΑΓΝΗΣ) ο ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ και η Βυζαντινή Μουσική Σχολή της ΑΙΤΩΛΙΑΣ 1837 - 1991 και περιλαμβάνει συγχρόνως βιογραφίες και όλων των Ιεροψαλτών της περιοχής από Ανθίμου μέχρι το έτος 1991.


ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ

 

  Από 19-26/11/89 ο Σύλλογος οργάνωσε εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Α/ψάλτου του Μεσολογγίου Αρχιδιακόνου Ανθίμου, προς τιμήν του οποίου έλαβε και ο Σύλλογος την ονομασία του. Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν ομιλίες, εκθέσεις βιβλίων βυζαντινής μουσικής, εκθέσεις μαθητών για την βυζαντινή μουσική και συναυλία της Χορωδίας μας στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνος.
   

Ο σύλλογος Ιεροψαλτών Ν. Αιτωλοακαρνανίας "ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ" με έδρα την Ι.Π. Μεσολογγίου, διοικείται από επταμελές Δ.Σ. του οποίου η θητεία διαρκεί δύο (2) έτη.

Το σημερινό Δ.Σ. αποτελούν οι:

  • ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Παναγιώτης Ρεπάσος, Α/ψάλτης Ι.Ν. Αγίου Αθανασίου Μεσολογγίου.
  • ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κωνσταντακόπουλος Ιωάννης, Α/ψάλτης Ι.Ν. Αγίου Χαραλάμπους Ευηνοχωρίου.
  • ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δακαλάκης Ιωάννης, Α/ψάλτης Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Νεοχωρίου.
  • ΤΑΜΙΑΣ: Σύρρος Κων/νος, Λαμπαδάριος Μητροπολιτικού Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Μεσολογγίου.
  • ΕΦΟΡΟΣ: Βελλής Αθανάσιος, Λαμπαδάριος Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονος Μεσολογγίου.
  • ΜΕΛΟΣ: Απέργης Χρήστος, Α/ψάλτης Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Μεσολογγίου.
  • ΜΕΛΟΣ: Στραβολέμης Σπυρίδων, Α/ψάλτης Ι.Ν. Γενέσεως Θεοτόκου Γαλατά.

Η διεύθυνση του συλλόγου είναι:

Σύλλογος Ιεροψαλτών Αιτωλ/νίας
"ΑΡΧΙΔΙΑΚΟΝΟΣ ΑΝΘΙΜΟΣ"

έδρα: Ι. Π. Μεσολογγίου
Κίτσου Τζαβέλα 7
Ι. Π. Μεσολογγίου 302 00

τηλ. Προέδρου : 0631-28.118
τηλ. Γεν. Γραμμ..: 0631-28.273
FAX : 0631-39.122
e-mail: a.anthimos@freemail.gr

 


 

Την 23/12/84 η πολυμελής Χορωδία του Συλλόγου απέδωσε με μεγάλη επιτυχία επίκαιρους εκκλησιαστικού βυζαντινούς ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων στον κατάμεστο Ι.Ν. του Αγ. Παντελεήμονος στο Μεσολόγγι. 22/12/96. Το "ΘΕΟΚΛΗΤΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ" έργο του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ διένειμε γαμήλια δώρα στους πολυτέκνους της περιφερείας του Νομού.
Η Χορωδία μας απέδωσε βυζαντινούς εκκλησιαστικούς ύμνους.
Με πρόσκληση του νέου Μητροπολίτου Ναυπάκτου κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, η Χορωδία μας έδωσε συναυλία με επίκαιρους εκκλησιαστικούς βυζαντινούς ύμνους της εορτής των Χριστουγέννων στις 16/12/84. Για πρώτη φορά στη Ναύπακτο δόθηκε συναυλία Βυζαντινής Μουσικής από τη χορωδία μας (17/4/83), με πρόσκληση του αειμνήστου Μητροπολίτου ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ με επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως.
27/12/97. Η χορωδία των μαθητών Βυζαντινής Μουσικής του Συλλόγου Ιεροψαλτών "Αρχιδιάκονος Άνθιμος" οργάνωσε εκδήλωση με Χριστουγεννιάτικους ύμνους και ύμνους από την ακολουθία του Μεγάλου Θαύματος στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος, εκ της ακολουθίας την οποία έγραψε ο μεγάλος ιστορικός Σπυρίδων Τρικούπης. Η Χορωδία μας έλαβε μέρος στην πρώτη συνάντηση Χορωδιών Βυζαντινής Μουσικής που έγινε στο Αγρίνιο με πρόσκληση της Γυμναστικής Εταιρίας Αγρινίου (24/4/83).
22/12/94. Συμμετοχή της Χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών "Αρχιδιάκονος Άνθιμος" σε Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Τ.Ε.Λ. Μεσολογγίου. 28/12/94. Τιμητική εκδήλωση της Χορωδίας των μαθητών Βυζαντινής Μουσικής του Συλλόγου μας στην οποία διδάσκει ο Α/ψάλτης και διευθυντής της χορωδίας κ. Ι. ΔΑΚΑΛΑΚΗΣ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επ' ευκαιρία της συμπληρώσεως 30 χρόνων Αρχιερατείας του Σεβ. Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Θεοκλήτου.
Γιορτή πρωτοχρονιάτικης πίτας 1998 αφιερωμένη στην πολύτεκνη οικογένεια. Την 2/4/89 με πρόσκληση της Ι. Μητρόπολης, μίλησε στο Μεσολόγγι και στον Ι.Ν. του Αγίου Σπυρίδωνος ο καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ι. Φουντούλης και η Χορωδία μας απέδωσε ύμνους της Μ. Τεσσαρακοστής.
Γιορτή πρωτοχρονιάτικης πίτας 1996. Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο ΔΕΣΠΟΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ
Έργο Αρχιδιακόνου Ανθίμου 1850
Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΣ
Έργο Αρχιδιακόνου Ανθίμου 1850
Η ΒΡΕΦΟΚΡΑΤΟΥΣΑ
Έργο Αρχιδιακόνου Ανθίμου 1850

 

Επιμέλεια σελίδας : Λευτέρης Δακαλάκης

 


ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ
ΤΗΣ Ι.ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΠΑΤΡΩΝ