ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
"ΜΗΝΥΜΑΤΑ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΟΣ" ΤΟΥ
ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΑΤΡΩΝ κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ"
(Κυριακή 23 Απριλίου 2000)

Του Στέφανου Σκαρπέλλου
φιλόλογου

Περίφημος ο κηρυκτικός λόγος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Νικοδήμου, δεν θα μπορούσε να μην προσφερθεί και "διά χάρτου και μέλανος", ιδιαιτέρως εστιαζόμενος στο βαρυσήμαντο πνεύμα των ημερών.

Ανατέλλει η Μεγάλη Εβδομάδα και τα επίκαιρα μηνύματα που επιβάλλει είναι καλαίσθητα και ευσύνοπτα καταχωρισμένα σε μιαν ενδιαφέρουσα έκδοση της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος με τον τίτλο "Μηνύματα της Μεγάλης Εβδομάδος". Πομπός ο σεπτός ποιμενάρχης των Πατρών και αποδέκτης το χριστεπώνυμο πλήρωμα.

Προφανώς η ανάγκη καταγραφής και δημοσίευσης των κηρυγμάτων που θέλγουν και ωφελούν πνευματικά από άμβωνος υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να μη μείνουν "έπεα πτερόεντα", αλλά να ολοκληρώσουν τον κύκλο που θα καλύπτει όλα τα εόρτια θέματα. Όθεν και η ευρύτερη σειρά των εκδόσεων του Σεβασμιωτάτου με τον γενικό τίτλο "Μηνύματα".

Προηγήθηκαν τα "Εόρτια μηνύματα" επί των ακινήτων εορτών του έτους, επηκολούθησαν σε δύο τόμους τα "Θεομητορικά μηνύματα", εκ των οποίων ο δεύτερος τόμος επεγράφη "Μηνύματα Δεκαπενταυγούστου". Σε δύο επίσης εν συνεχεία τόμους εξεδόθησαν τα "Μηνύματα Τριωδίου" ενώ αυτοτελώς περιελήφθησαν τα "Μηνύματα του Πρωτοκλήτου" και τα ειδικώτερα "Ιεραποστολικά". Ο κύκλος συνεπληρώθη με την ανά χείρας έκδοση των μηνυμάτων της Μεγάλης Εβδομάδος.

Μυσταγωγικό το κλίμα των ημερών προσφέρεται για πνευματική εμβάθυνση. Και δεν υπάρχει ικανώτερος οδηγός σ' αυτήν την πορεία από τον συγγραφέα - Μητροπολίτη Πατρών, ο οποίος με την σεμνότητα που τον διακρίνει σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου του:

"Και ιδού δια της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ετέθη επί της λυχνίας και η μικρά; ημών λαμπάς, ίνα το κατά δύναμιν φως Χριστού φαίνη πάσι και δι' αυτής".Περιεχόμενα
Επιστροφή