ΤΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΖΑΚΥΝΘΙΩΝ ΑΓΙΩΝ
ΥΜΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ
ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΙΤΟΥ

πρωτοπρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

[...]

Το Ζακυνθινολογικό του έργο

Από τις 35.442 χειρόγραφες σελίδες του Μικραγιαννίτου ένα μέρος, καθόλου ευκαταφρόνητο, εκτεινόμενο μάλιστα σε περισσότερες από εκατό δακτυλογραφημένες σελίδες, αφορά σε Ζακυνθίους Αγίους, περίπυστες Εικόνες της Ζακύνθου ή Αγίους ιδιαιτέρως τιμώμενους στό νησί.

Ορισμένες βασικές επισημάνσεις:

  1. Εξ αρχής χρειάζεται να γνωσθεί, ότι οι περισσότερες Ακολουθίες εποιήθησαν μετά από αίτημα, είτε του Καθηγουμένου της Ιεράς Αυτοκρατορικής Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου Ζακύνθου Αρχιμανδρίτου Διονυσίου Λιβέρη για λογαριασμό της Μονής, είτε του φιλαγίου Ιερομονάχου Εφραίμ Τρανάκα, αδελφού της παραπάνω Μονής για λογαριασμό του.
  2. Το μέγιστο μέρος του παρήχθη κατά την τελευταία περίοδο της ζωής του πατρός Γερασίμου, εποχή ποιητικής ωριμότητας του Υμνογράφου.
  3. Από το ζακυνθινολογικό αυτό έργο λιγοστά έχουν δημοσιευθεί μέχρι τις μέρες μας, ολόκληρο πάντως το πολυτιμότατο αυτό υλικό πρόκειται να περιληφθεί στον τόμο "ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΕΟΡΤΟΔΡΟΜΙΟΝ", που ήδη ολοκληρώσαμε και πολύ σύντομα θα κυκλοφορήσει από την Ιερά Μητρόπολη Ζακύνθου και Στροφάδων, με την πρόνοια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου.
  4. Όλη αυτή η κίνηση για το περί του πατρός Γερασίμου έργο έχει τη συναίνεση των νομίμων κληρονόμων του, των σημερινών δηλαδή Πατέρων της Σκήτης της Μικράς Αγίας Άννης, οι οποίοι, υπό την πνευματική καθοδήγηση του εμπνευσμένου Ιερομονάχου Διονυσίου Μικραγιαννίτου, διατηρούν τη μνήμη του Γέροντος άσβηστη και ζώσα.

[...]Περιεχόμενα
Επιστροφή