2000 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
|
Ο ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Την Πέμπτη 20 Απριλίου 2000 στη Στοά του Βιβλίου στην Αθήνα, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ "2000 χρόνια μετά. Τίνα με λέγουσιν οι άνθρωποι είναι;" Στην έκδοση αναφέρθηκαν τρεις από τους πολλούς συγγραφείς του συλλογικού, αφιερωματικού τόμου: ο Αρχιμ. Αθηναγόρας Δικαιάκος, η θεολόγος Εύη Βουλγαράκη-Πισίνα και ο ιατρός Σωτήρης Αδαμίδης. Μετά τις τρεις σύντομες εισηγήσεις ακολούθησε συζήτηση την οποία συντόνισε ο διευθυντής των εκδόσεων ΑΚΡΙΤΑΣ κ. Δημήτρης Κόκκινος. Ολόκληρη την εκδήλωση κάλυψε και μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός της Μητροπόλεως Πατρών ΛΥΧΝΟΣ. Μετά το τέλος της εκδηλώσεως ο εκδότης Δημ. Κόκκινος παραχώρησε στον ΛΥΧΝΟ την ακόλουθη συνέντευξη:
ΛΥΧΝΟΣ: κ. Κόκκινε θα ήθελα να ξεκινήσουμε με αυτό που είπατε μέσα στην εκδήλωση σχετικά με το embargo που έχουν κηρύξει τα ΜΜΕ για το βιβλίο αυτό των εκδόσεων Ακρίτας.
Δ.Κ: Νομίζω αυτό απαντήθηκε επαρκώς, ότι τελικά δεν πρέπει να μας απασχολούν τέτοια πράγματα γιατί ο Χριστός είναι μία εσωτερική υπόθεσις, και ο καθ' ένας τον προσεγγίζει με τον τρόπο του, ακόμα και αυτοί που κάνουν το embargo τον προσεγγίζουν με τον τρόπο τους. Είναι γεγονός ότι είναι της μόδας σήμερα η πεφωτισμένη αθεΐα, και οι άνθρωποι αυτής της πίστης μεσουρανούν σήμερα στα ΜΜΕ και είναι φυσικό, πιθανόν να μην το κάνουν από εχθρότητα, να το κάνουν από αμηχανία. Διότι, δυστυχώς, η Εκκλησία δεν έχει δώσει πάντα ( όταν λέω Εκκλησία εννοώ και η διοικούσα Εκκλησία και ο καθένας μας) δεν έχει δώσει πάντοτε τα καλύτερα παραδείγματα χριστιανικής ζωής. Δηλαδή, όποια πέτρα σηκώσουν που είναι από κάτω κάποιο εκκλησιαστικό θέμα, θα βρούνε διαφορετικά και αντικρουόμενα πράγματα. Ε, ο ένας είναι του ενός και ο άλλος είναι του αλλουνού κ.τ.λ. Επομένως μέχρι ενός σημείου δικαιολογούνται, όπως δικαιολογείται και ο ρατσισμός τους μέχρι ενός σημείου, τον οποίο έχουμε και εμείς αντίστοιχα προς εκείνους. Λοιπόν, εκείνο που έχουμε να κάνουμε είναι πραγματικά να αγαπήσουμε τους ανθρώπους, όποιοι είναι και όπως είναι. Αυτό είναι και το μόνο μας καθήκον και η μόνη μας μεγάλη χαρά, τελικά, για να βρούμε εμείς την χαρά απ' αυτό.
ΛΥΧΝΟΣ: 2000 χρόνια μετά. "Τίνα με λέγουσι οι άνθρωποι είναι." Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την συγγραφή αυτού του βιβλίου και κατά πόσο τα κείμενα ανταποκρίνονται στην ιδέα αυτή;
Δ.Κ: Η ιδέα οφείλεται σε μία συζήτηση που είχα κάποτε με νεότερους ανθρώπους οι οποίοι μου είπαν ευθέως " Για ποιόν Χριστό μιλάς; Ο Χριστός δεν υπάρχει πια στη Ελληνική κοινωνία". Ήταν μία υπερβολή, όμως αυτό θέλουμε εμείς να το διευκρινίσουμε. Είχαμε βάλει, μάλιστα, και νέους να ρωτούν συνομήλικούς τους ή και άλλους ' Τί αισθάνονται για τον Χριστό.' Τελικά αυτό υλοποιήθηκε με αφορμή την επέτειο των 2000 χρόνων, με την έκδοση ενός βιβλίου. Όσο αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερωτήσεώς σας, οι απαντήσεις δεν νομίζω ότι ευθέως ανταποκρίνονται στο ερώτημα. Εμμέσως, ναί και ίσως καλύτερα έτσι, γιατί αν ήταν 'ευθέως' θα συναντιόνταν και θα έμοιαζαν πάρα πολύ. Ο καθένας κατέθεσε το ξεχείλισμά της δικής του ψυχής, και γι' αυτό και πολλοί δεν γράψανε. Είχαμε πλησιάσει 120 ανθρώπους εκ των οποίων οι μισοί γράψανε. Δηλαδή ως το τέλος, παρ' όλο που μας είχαν υποσχεθεί ότι θα γράψουνε, την προσωπική προσέγγιση την βρήκαν πολύ δύσκολη.
ΛΥΧΝΟΣ: Τι πρέπει να προσδοκά ένας αναγνώστης από το βιβλίο αυτό; Να περιμένει να βρει ποιος είναι ο Ιησούς Χριστούς 2000 χρόνια μετά;
Δ.Κ: Νομίζω ότι αυτό δεν θα το βρει τόσο στο βιβλίο αυτό, θα τον βοηθήσει όμως και το βιβλίο αυτό να δει και μία θεολογική άποψη. Περισσότερο όμως θα τον βοηθήσει στις ανησυχίες του, σ' αυτά τα υπαρξιακά προβλήματα που έχει ο κάθε άνθρωπος, και θα δει ότι και άλλοι άνθρωποι αγωνιούν για το πρόσωπο του Χριστού και θέλουν να το προσεγγίσουν, και συχνά το προσεγγίζουν εμμέσως. Νομίζω το καλύτερο είναι να κάνει το Σταυρό του και να διαβάζει το Ευαγγέλιο.
ΛΥΧΝΟΣ: Ποια είναι η σημασία της έκδοσης αυτής αρχικά για τις εκδόσεις ΑΚΡΙΤΑΣ , 22 χρόνια μετά την ίδρυσή τους και δευτερευόντως για τον άνθρωπο του 2000.
Δ.Κ: Για μας είναι ένα σημαντικό βιβλίο, όχι μόνο επειδή ασχοληθήκαμε σχεδόν ένα χρόνο για να συνταχθεί αυτό το βιβλίο. Αντιλαμβάνεστε, για να προσεγγίσεις τόσο κόσμο: γράμματα, τηλεφωνήματα, επιμονή, άρνηση.… Όσο αφορά στο δεύτερο σκέλος της ερωτήσεώς σας, η σημερινή εποχή είναι μία ανάστατη εποχή, ο κόσμος έχει ποικίλες απόψεις για πολλά πράγματα. Οι ίδιοι οι άνθρωποι της Εκκλησίας δεν είναι ξεκαθαρισμένοι για το ποιό είναι το πρόσωπο του Χριστού. Νομίζω ότι χρειάζεται πολύ ταπεινοφροσύνη, πολύ "ένδον σκάπτε", πολύ άσκηση. Πρέπει να ξαναγίνουμε χριστιανοί. Τελείωσε. Ίσως είχαμε πάρει πάρα πολύ φόρα, θες με τις οργανώσεις μας, θες με τις οργανωμένες εκκλησίες μας, θες με χίλια δυό. Και δεχόμαστε ότι ο Χριστός είναι παντού, ότι θριαμβεύει και τα λοιπά. Σε κοινωνικό επίπεδο ο Χριστός είναι πολύ ξεχασμένος. Ο Χριστός είναι η εντός ημών βασιλεία και αυτή γίνεται με πολύ αγώνα, και πολύ άσκηση προσωπική, ταπείνωση και προσευχή πολύ. Τι να σας πώ, εγώ θεολόγος δεν είμαι, αλλά όλοι θεολόγοι είμαστε εν τω μέτρω των δυνάμεων και πρέπει να προσεγγίσουμε τον Θεό μας.
ΛΥΧΝΟΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Δ.Κ: Και εγώ σας ευχαριστώ που ήρθατε, και πάντα έρχεστε. Και θέλω να πω και στο Σεβ. Μητροπολίτη σας τα καλύτερα λόγια για το συνεργείο που έχετε, τα καλύτερα λόγια για τον τηλεοπτικό σταθμό της Μητροπόλεως Πατρών ΛΥΧΝΟΣ, που πάντα δίνει το παρόν σε τέτοιες εκδηλώσεις.