π. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

ΔΗΘΕΝ ΥΑΛΟΓΡΑΦΙΑ

Ποιήματα, Εκδόσεις Περίπλους, Αθήνα 1987, σσ. 32

Πρόκειται για την πρώτη ευοίωνη ποιητική συλλογή του π. Παναγιώτη Καποδίστρια. Περιλαμβάνει τρεις ενδιαφέρουσες ενότητες, υπό τους υπαινικτικούς υπότιτλους: A)"Ως έμελλε" [βλ. http://genesis.ee.auth.gr/dimakis/Periplous/9-10/4.html], B) "Στιχηρά για ένα αιφνίδιο μεσημέρι" και Γ) "Έτσι ευάλωτος". Το εξώφυλλο κοσμεί μια χαρακτηριστική φωτογραφία του Γ. Ροδινού, σε συνδυασμό μ' ένα σχέδιο του Νταλί, ενώ την όλη επιμέλεια του πρωτοποριακού αισθητικά (για την εποχή εκείνη) βιβλίου είχε ο Ζακύνθιος επίσης λογοτέχνης Σπύρος Γ. Καρυδάκης.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, ότι η μικρή αυτή ποιητική συλλογή, προτού φτάσει στο τυπογραφείο, έτυχε ευμενών έως θερμότατων σχολίων από τον Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, ο οποίος είχε τιμήσει το νεαρό τότε στιχοπλόκο με τη στοργή και τις νουθεσίες του γύρω από τη μεγάλη υπόθεση της Ποίησης. Του έγραφε, για παράδειγμα:

  • "Αγαπητέ Φίλε, Χαίρομαι που ξανακούω τη φωνή σου και τη βρίσκω να έχει γίνει τόσο άψογη. Ποτέ δίδαγμα δικό μου -εάν μπορεί να χαρακτηρίσει κανείς έτσι τις απλές παρατηρήσεις μου- δεν καρποφόρησε τόσο πολύ. Μπράβο. Από δω και πέρα μπορείς να προχωρήσεις μόνος σου και ν' ανακαλύψεις άλλα πράγματα που εμένα με ξεπερνούν. Προσθέτω πάνω στο Κείμενο μερικές παρατηρήσεις. Καλή σταδιοδρομία στην καινούργια σου αποστολή. Δέξου τις ευχές και την αγάπη μου. Ελύτης" (Επιστολή 14ης Οκτωβρίου 1983).
  • "Θερμά ευχαριστώ για το ΩΣ ΕΜΕΛΛΕ που αξιοθαύμαστα συνεχίζει τη γραμμή σου, μια γραμμή πυκνότητας και καθαρότητας λεκτικής που είναι και πνευματική. Δεν έχω τίποτε να παρατηρήσω και σου γράφω κάπως βιαστικά, μόνο για να σου σφίξω το χέρι, Με αγάπη, Ελύτης" (Επιστολή 22ας Ιανουαρίου 1985).

[Περισσότερα για το θέμα, βλ. Διονύση Σέρρα, "Ανέκδοτες επιστολές, σημειώσεις και αφιερώσεις του Οδ. Ελύτη στον Παν. Καποδίστρια", Επτανησιακά Φύλλα 18 (1997) 8-29].



Περιεχόμενα
Επιστροφή