Περί των βίων των Αγίων
Γεωργίου και Βαρβάρας

Subject: Ο βίος της Αγίας Βαρβάρας
Date: Sat, 6 Nov 1999 19:26:18 +0200 (EET)
name : Κουμούσης Νικόλαος του Δημητρίου
To: <i-m-patron@otenet.gr>
 

Αγαπητοί αδερφοί,

Πρό καιρού ήρθα σε επαφή με μία κυρία από την Αγγλία, αβάπτιστη και μάλλον άθεη, η οποία ονομάζεται Barbara και κατά τα φαινόμενα θα γίνει συγγενής μου αφού καλώς ή κακώς η κουνιάδα μου θα παντρευτεί (ήδη συζεί στο Λονδίνο) με τον επίσης αβάπτιστο γιό της. Σε κουβέντα που είχα μαζί της περί Αγίων (μάλλον δε με πήρε στα σοβαρά) της είπα ότι η Αγία Βαρβάρα ήτο Ελληνίς και ο Άγιος Γεώργιος ήτο επίσης Έλλην. Εκείνη μάλλον μειδίασε και είπε ότι νόμιζε ότι και οι δύο ήταν Ρωμαίοι. Σας παρακαλώ θα ήθελα να μου στείλετε μερικές σύντομες πληροφορίες για την καταγωγή και το βίο της Αγίας Βαρβάρας, καθώς και για την καταγωγή του Αγίου Γεωργίου (για το βίο και τα θαύματά του έχω διαβάσει σχετικά).

Σας ευχαριστώ

Νικόλαος Δ. Κουμούσης


Subject: Re: Ο βίος της Αγίας Βαρβάρας
Date: Wed, 24 Nov 1999 21:56:13 +0200
From: "Ιερά Μητρόπολις Πατρών" <i-m-patron@otenet.gr>
 

Αγαπητέ κ. Κουμούση,

Πρώτα για την Αγία Βαρβάρα : Ως προς τον χρόνο της ζωής και του μαρτυρίου της καθώς και του τόπου, όπου αυτή ήθλησε, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των ερευνητών. Η επικρατέστερη άποψη είναι ότι ο πατέρας της ήταν Έλληνας και ότι η Αγία μαρτύρησε στην Νικομήδεια της Μ. Ασίας. Πάντως υπάρχει και μαρτυρία ότι καταγόταν από την Ηλιούπολη της Φοινίκης, γι' αυτό και οι Ηλιουπολίτες την θεωρούσαν δική τους Αγία. Είναι χαρακτηριστικό ότι κοντά στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας υπήρχε αρχαία Μονή επ' ονόματι της Αγίας Βαρβάρας. Η Αγία ήταν μοναχοκόρη του πλούσιου και εθνικού Διοσκόρου και διακρινόταν για τη μεγάλη της οξύνοια και την εξωτερική ομορφιά της. Ο πατέρας της την περιόρισε σε έναν πύργο προκειμένου να μην δέχεται εξωτερικές επιρροές. Παρά τον αποκλεισμό η νεαρή Βαρβάρα ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.

Για το γεγονός αυτό υπάρχουν οι εξής εκδοχές. 1) Δάσκαλός της υπήρξε ο μεγάλος Χριστιανός φιλόσοφος Ωριγένης. 2) Την μύησαν στην πίστη Χριστιανές γυναίκες οι οποίες αποτελούσαν τη συνοδεία της. 3) Αμφισβητούσε έντονα τις θεωρίες των ειδωλολατρών για τη δημιουργία του κόσμου και αυτό την οδήγησε στον μόνο Δημιουργό, τον Θεό των Χριστιανών. Όταν ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει η Αγία αρνήθηκε και τότε ο πατέρας της, τής επέτρεψε να βγαίνει από το σπίτι ελεύθερα μήπως συνάψει σχέση με κάποιον νέο. Όμως εκείνη άρχισε να έχει επαφές με τους Χριστιανούς και όταν ο πατέρας της επέστρεψε από κάποιο ταξίδι εκείνη του ομολόγησε άφοβα την πίστη της. Οργισμένος ο Διόσκορος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά την αποκεφάλισε με τα ίδια του τα χέρια.

Και για τον Άγιο Γεώργιο οι ιστορικές πληροφορίες είναι λίγες. Ο ιστορικός πυρήνας είναι ο εξής : Ο Γεώργιος, γόνος πλούσιας και ευγενούς οικογενείας η οποία καταγόταν από την Καππαδοκία αλλά διέμενε στην Αρμενία, υπηρετούσε ως αξιωματικός στις τάξεις του ρωμαϊκού στρατού επί του αυτοκράτορος Διοκλητιανού. (284 -305 μ.Χ.) Ομολόγησε την πίστη του στο Χριστό, συνελήφθη, υποβλήθηκε σε φρικτά μαρτύρια και τέλος αποκεφαλίστηκε. Το μαρτύριο, κατά την παράδοση, υπέστη ο Άγιος στην Λύδδη, μια μικρή πόλη της Παλαιστίνης. Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα η τιμή του Αγίου επεκτάθηκε σε όλη την Ανατολή (Συρία, Αίγυπτος, Κωνσταντινούπολη κ.α.) Από τον 5ο αιώνα τον μάρτυρα τιμά και η Δύση, λόγω της διαδόσεως της φήμης του από το Βυζάντιο.

Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες είμαστε και πάλι στη διάθεσή σας.



Περιεχόμενα
Επιστροφή