Ι.Ν. ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ Ο Ι.Ν. Αγίου Νικολάου έχει συνεχή ιστορική παρουσία στην πόλη μας τουλάχιστον από το 1329 μ.Χ. Ευρισκόμενος στο κέντρο της πόλης, από τους Βυζαντινούς ακόμη χρόνους, έχει αναδείξει την ενορία μας σε μια από τις σημαντικότερες των Πατρών. Στο Ναό του Αγίου Νικολάου οι Πατρινοί ορκίστηκαν πίστη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, το 1430, λίγο πριν στεφτεί τελευταίος Βυζαντινός Αυτοκράτορας.
Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε Ναός, ο οποίος καταστράφηκε το 1811 από έκρηξη της πυριτιδαποθήκης του φρουρίου και αναστηλώθηκε το 1818. Σε αυτόν τον Ι. Ναό στις 6-12-1828 οι Πατρινοί εόρτασαν της απελευθέρωσή τους. Ο σημερινός Ναός είναι κτίσμα του 1885. Σημαντικότατες ανακαινίσεις έχουν γίνει το 1917-19 (εικόνες, γύψινος διάκοσμος τέμπλου και οροφής), 1958 (εσωτερικός διάκοσμος) και 1967-69 (αρτιφισιέλ στις εξωτερικές όψεις). Μετά τον σεισμό του 1993 ανακατασκευάστηκε το κωδωνοστάσιο και ενισχύθηκε στατικά ολόκληρος ο ναός και ο γυναικωνίτης. Η διαμόρφωση των εξωτερικών όψεων έγινε από τον αρχιτέκτονα μηχανικό Παναγιώτη Μαντά.
Ι.Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Παλαιότερη προφορική παράδοση αναφέρει, ότι κτίσθηκε από κάποια γυναίκα σε εκπλήρωση τάματος προς την Παναγία μας. Δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την ιστορία του Ναού. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά είναι του 1848, ενώ σε δημοσίευμα του 1878 φέρεται ως παρεκκλήσιο της ενορίας Αγ. Νικολάου Πατρών. Στη θέση του σημερινού Ναού προϋπήρχε μικρότερος Ναός επί Τουρκοκρατίας, ο οποίος κατεδαφίστηκε το 1982 και στη θέση του ανεγέρθηκε ο σημερινός βυζαντινού ρυθμού Ναός, με μελέτη του αρχιτέκτονα μηχανικού Ιωάννη Βάη. Κατά την ανέγερση του Ι. Ναού, ανασκαφική έρευνα έφερε στο φώς ευρήματα παλαιοχριστιανικής έως ελληνιστικής εποχής. Στον Ι. Ναό τελείται κάθε Κυριακή, αλλά και σε Δεσποτικές και Θεομητορικές Εορτές, πρωινή Θ. Λειτουργία (5:30 - 8:30), καθώς και Ιερές Ακολουθίες των Χαιρετισμών και της Μ. Εβδομάδας. Ι.Ν. ΕΙΣΟΔΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ Το Κέντρο Ενοριακής Διακονίας της Ενορίας μας ανεγέρθηκε σε οικόπεδα κληρονομίας μοναχής Φωτεινής Κρικέτου και δωρεάς Αναστασίας Μακρή, με μελέτη Χρ. Σαντοριναίου, επίβλεψη Αναστ. Παπαδάκη και την τεχνική συνδρομή Χρήστου Κωνσταντινόπουλου, πολιτικών Μηχανικών. Πρόκειται για τριώροφο κτήριο με δύο υπόγεια, συνολικής επιφανείας 710 μ², το οποίο περιλαμβάνει:
Στο Πνευματικό μας Κέντρο στεγάζονται, εκτός των ενοριακών δραστηριοτήτων (κατηχητικά Σχολεία, εντευκτήριο, προσφορά καφέ) :
Φιλοδοξία μας είναι το Κέντρο Ενοριακής Διακονίας να στεγάζει πνευματικές και πολιτιστικές δραστηριότητες όχι μόνο της Ενορίας μας, αλλά και ευρύτερα, του κέντρου της πόλεώς μας. ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΟΡΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ
Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΤΡΩΝ
|
![]() Επιστροφή |