Ιερά Μητρόπολις Πατρών


ΔΙΑΘΡΗΣΚΕΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
(16-18 Μαρτίου 1999)

     Με πρωτοβουλία του Ραββίνου Αρθούρου Σνάιερ, προέδρου του Ιδρύματος "Κραυγή Συνειδήσεως" (APPEAL OF CONSCIENCE FOUNDATION) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και σε συνεργασία με τις κυβερνητικές Αρχές της Αυστρίας, συνήλθε στη Βιέννη, από 16 έως 18 Μαρτίου 1999, ειρηνιστικό συνέδριο, το οποίο έφερε επί το αυτό ορθόδοξες, ρωμαιοκαθολικές και μουσουλμανικές προσωπικότητες του Κοσσυφοπεδίου.

     Στο συνέδριο έλαβαν μέρος, από ορθοδόξου πλευράς, ο Επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιος και ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ντετσάνη Αρχιμανδρίτης Σάββας Γιάνιτς. Από ρωμαιοκαθολικής, ο Επίσκοπος Πριζρένης Μάρκος Σόπι και οι Ιερομόναχοι Σαν Ζέφι και Μαριάν Μάρκου, από δε μουσουλμανικής, ο Μουφτής του Κοσσυφοπεδίου Ρετζέπ Μπόζα, ο καθηγητής Κεμάλ Μορίνα και ο Χατζή Τίρναβα Ναϊμ. Τους ανωτέρω περιεστοίχιζαν, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου ο Μητροπολίτης Αυστρίας Μιχαήλ - της Εκκλησίας Σερβίας ο Επίσκοπος Σάμπατς Λαυρέντιος - του Πατριαρχείου Μόσχας ο Πρωθιερεύς Βίκτωρ Πετλιουτσένκο και εκ μέρους του Βατικανού ο Παπικός Νούντσιος στο Βελιγράδι Επίσκοπος Σάντος Αμπρίλ Υ Καστέλλο. Συμμετείχαν επίσης ο Αρχιεπίσκοπος Βιέννης Καρδινάλιο Χριστοφόρος Σόνμπορν, ο εκ των προκατόχων του Καρδινάλιος Φραντς Κιόνιχ, εκπρόσωποι του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της Ισλαμικής Διασκέψεως, και άλλοι εκκλησιαστικοί και πολιτικοί παράγοντες της Ευρώπης και της Αμερικής.

     Χαιρετισμούς στο συνέδριο απηύθυναν ο Πρόεδρος της Αυστρίας Δρ Θωμάς Κλέστιλ, ο Καρδινάλιος Σόνμπορν, ο Μητροπολίτης Αυστρίας εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου, οι εκπρόσωποι του Πάπα, του Πατριάρχου Μόσχας, του ΟΗΕ, του ΟΑΣΕ, της Ισλαμικής Διασκέψεως, της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και, με γράμμα του, ο Γενικός Γραμματεύς του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών Δρ Κόνραντ Ράιζερ.

     Στη συνέχεια, ο Επίσκοπος Ράσκας Αρτέμιος, ο ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος Πριζρένης Μάρκος Σόπι και ο Μουφτής Ρετζέπ Μπόζα, περιέγραψαν, ο καθείς από τη δική του σκοπιά, την κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Σε σχετικές αναλύσεις προέβησαν και πολλοί άλλοι σύνεδροι, μεταξύ των οποίων ο Επίσκοπος Λαυρέντιος και ο Βέρνερ Μπλάττερ, εκπρόσωπος στο Κοσσυφοπέδιο της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

     Τα πορίσματα του τριημέρου αυτού διαθρησκειακού συνεδρίου καταχωρήθηκαν σε Διακήρυξη, την οποία συνυπογράφουν οι Επίσκοποι Αρτέμιος και Μάρκος, ο καθηγητής Κεμάλ Μορίνα, ο Ραββίνος Σνάιερ και, δίκην μάρτυρος, ο Πρωθυπουργός της Αυστρίας Βίκτωρ Κλίμα. Στη Διακήρυξη αναφέρονται, μεταξύ άλλων τα εξής:

"Προερχόμενοι από μια ταραγμένη περιοχή, ήλθαμε στη Βιέννη ... για να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε εναντίον των φόνων και της καταστροφής, τασσόμενοι υπέρ του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων, με στόχο την επικράτηση της ειρήνης του Θεού στην περιοχή. Υπερηφανευόμαστε για την πατρίδα μας ... αλλά γνωρίζουμε ότι διενέξεις του παρελθόντος, άφησαν βαθειές πληγές και προκάλεσαν απερίγραπτα βάσανα και ποταμούς αιμάτων και δακρύων ... Δεν είμαστε βέβαια σε θέση να αλλάξουμε το παρελθόν. Εν τούτοις μπορούμε να επηρεάσουμε το μέλλον. (Γι' αυτό και) εν ονόματι των πιστών μας ζητούμε τον τερματισμό των δεινοπαθημάτων των λαών μας, και προτρέπουμε όπως η αναμέτρηση μεταβληθεί σε συνεργασία. Καλούμε όσους τροφοδοτούν τον αιματηρό αυτό πόλεμο στην πατρίδα μας, να τερματίσουν τους φόνους και την καταστροφή, και μας ακολουθήσουν στην αναζήτηση της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων. Όσο και αν διαφέρουν οι θρησκείες μας, όλοι πιστεύουμε στην αξία της ανθρώπινης ζωής. Διά τούτο καταγγέλλουμε τους φόνους και τη βία ... θα κομίσουμε το μήνυμα τούτο στους πιστούς μας, προτρέποντάς τους να εγκαταλείψουν τα όπλα. Μόνον όταν σιγήσουν τα όπλα και αποκτήσουν οι θρησκευτικές και εθνικές κοινότητες του Κοσσυφοπεδίου το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους, θα επιτευχθεί αλληλοκατανόηση, θα υπάρξει ανοχή και συνεργασία και θα βρεθεί μια δίκαιη επίλυση των διαφορών μας".

     Έπειτα από τις εισαγωγικές αυτές τοποθετήσεις τους, οι ανωτέρω ορθόδοξοι, ρωμαιοκαθολικοί, και μουσουλμάνοι θρησκευτικοί ηγέτες, ζητούν χωρίς περιστροφές:

  • τον άμεσο τερματισμό της βίας και των φόνων.
  • την αποκατάσταση της ειρήνης, της ελευθερίας και της ασφάλειας σ' ολόκληρο το Κοσσυφοπέδιο.
  • την προστασία των χώρων λατρείας και των λοιπών θρησκευτικών και άλλων ιστορικών μνημείων όλων των θρησκευμάτων.
  • την απόλυτη ελευθερία των εθνικών κοινοτήτων του Κοσσυφοπεδίου όπως διατηρήσουν την πολιτισμική και γλωσσική τους ταυτότητα και κληρονομιά.
  • την εισαγωγή ενός βιώσιμου διοικητικού συστήματος στο Κοσσυφοπέδιο, που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των κατοίκων του, και δεν θα παραβιάζει τα δικαιώματα των μειονοτήτων που ζουν σ' αυτό.

     Η ανωτέρω Διακήρυξη τερματίζεται με την ακόλουθη έκκληση:
"Καλούμε εκείνους που επέλεξαν τη βία προκειμένου όπως επιτύχουν τους σκοπούς τους, να εγκαταλείψουν τα όπλα, να αποσύρουν τα άρματα μαζικής καταστροφής και δεχθούν τα μέτρα που προτείνουμε εκ βάθους καρδίας, με σκοπό όπως αποκατασταθεί η ειρήνη, επιτευχθεί συνεργασία και εξασφαλισθούν στους σημερινούς κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου, ως και σε εκείνους της επόμενης γενεάς, καλλίτερες συνθήκες ζωής".

"ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ"-Δελτίον Οικουμενικής Επικαιρότητος

 

Περιεχόμενα
Επιστροφή