ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
(23 ΜΑΪΟΥ 2001)

Αλεξάνδρεια, 24 Μαΐου 2001
Γραφείο Τύπου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

Επίσκεψη στον Δήμαρχο Αθηναίων κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο πραγματοποίησε η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Πέτρος Ζ΄ την Τετάρτη 23 Μαΐου ε.ε., συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.

Τον Πατριάρχη υποδέχθηκαν τιμητικά στην είσοδο του Παλαιού Δημαρχείου Αθηνών ο κ. Δήμαρχος και το Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ η μπάντα του Δήμου Αθηναίων παιάνιζε τον Εθνικό Ύμνο.

Ο κ. Δήμαρχος στην προσφώνησή του εξέφρασε την χαρά του για την μεγάλη τιμή της επισκέψεως, εξήρε την προσωπικότητα του Προκαθημένου του Αλεξανδρινού Θρόνου, ανέπτυξε την ποιμαντική και κοινωνική δραστηριότητα του στην Αφρική ως κληρικού και Μητροπολίτου, αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει στα 4 μόλις χρόνια της Πατριαρχίας του και τίμησε τον Πατριάρχη με το Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών.

Ο Πατριάρχης στην αντιφώνησή του εξέφρασε την χαρά και την συγκίνησή του, ευχαρίστησε για την τιμή που αντανακλά στον Αλεξανδρινό Θρόνο και την ένδοξη πόλη του Αλεξάνδρου. Ο Μακαριώτατος, στη συνέχεια, αναφέρθηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στην Αθήνα το 2004 και ευχήθηκε ο Κύριος να ενισχύει το μεγάλο έργο του Δήμου και του Δημάρχου προσωπικά. Τέλος, τίμησε τον κ. Δήμαρχο με τον Σταυρό του Αγίου Μάρκου και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Αθανασίου.

Στη συνέχεια ο Πατριάρχης επισκέφθηκε τη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή όπου έγινε αντικείμενο λαμπρής υποδοχής από τους ιεροσπουδαστές της. Μετά την Δοξολογία προσεφώνησε τον Πατριάρχη ο Σχολάρχης Αρχιμ. Θεόκλητος Ντζάθας ο οποίος καλωσορίζοντας τον διάδοχο του Αγίου Μάρκου, τόνισε τον άμεσο σύνδεσμο του Πατριαρχείου και της Σχολής διά του Αγίου Νεκταρίου, αιτήθηκε τις ευχές του Πατριάρχου για την πρόοδο και προκοπή κατά Θεόν των ιεροσπουδαστών και προσέφερε στην Α.Θ.Μ. σταυρό ευλογίας.

Στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης μεταξύ άλλων εξήρε την μεγάλη προσφορά της Σχολής στην Ορθόδοξη Εκκλησία, τόνισε την μεγάλη ευλογία και σκέπη του Αγίου Νεκταρίου προς τη Σχολή όπου υπήρξε Διευθυντής για 14 χρόνια και τον οποίο πρέπει να έχουμε ως πρότυπο ταπεινώσεως και προσφοράς, ευχήθηκε σε όλους τους διδάσκοντες και διδασκομένους να ανταποκριθούν στους υψηλούς στόχους τους και προσέφερε ως ευλογία την εικόνα του Αγίου Νεκταρίου.

Ακολούθησε γεύμα στην τραπεζαρία της Σχολής όπου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Σχολής κ. Δ. Γέμτος καλωσόρισε τον Πατριάρχη, εξήρε την προσφορά των μεγάλων Πατέρων του Αλεξανδρινού Θρόνου στην Ορθόδοξη Εκκλησία, αναφέρθηκε στο έργο της Ριζαρείου Σχολής, ευχήθηκε μακροζωία για την ολοκλήρωση του έργου του Πατριάρχου και τον τίμησε με το Αργυρό Μετάλλιο της Σχολής.

Ο Πατριάρχης στην πρόποσή του μεταξύ άλλων εξέφρασε και πάλι τη συγκίνησή του για την αισθητή ευλογία του Αγίου Νεκταρίου, εξήρε την μεγάλη αξία και ανάγκη των θεολογικών σπουδών για τον σημερινό άνθρωπο της τεχνολογικής εποχής, ευχήθηκε δύναμη στο υψηλό και υπεύθυνο έργο τους και προσέφερε ασημένιο δίσκο με το έμβλημα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Κατόπιν ιεροσπουδαστής εκ μέρους των συμμαθητών του καλωσόρισε τον Πατριάρχη, τον ευχαρίστησε για την ευλογία της παρουσίας του και αναφέρθηκε στο ιεραποστολικό έργο του.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης συνοδευόμενος από τους Σεβ. Μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Ειρηναίο, Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, Κένυας και Ειρηνουπόλεως κ. Μακάριο, τους εκπροσώπους της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτες Λαγκαδά κ. Σπυρίδωνα και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιο, τους Πανοσιολ. Αρχιμ. Εφραίμ Φράγκο, Δημήτριο Ζαχαρέγκα και Προκόπιο Πετρίδη, Υπεύθυνο του Γραφείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και τον Ιεροδ. Νεκτάριο Κοντογιώργο μετέβη στη Θεσσαλονίκη, μετά από πρόσκληση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στο αεροδρόμιο της Μίκρας τον Μακαριώτατο υποδέχθηκαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Προκόπιος, κληρικοί, ακαδημαϊκοί και πολύς κόσμος.

Το βράδυ ο Μακαριώτατος παρέστη στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του το Ποιμαντικό τμήμα της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ.. Μεταξύ άλλων στο δείπνο παρακάθησαν ο Πρόεδρος του Τμήματος Καθηγητής Αθανάσιος Καραθανάσης, πολλοί καθηγητές, Λέκτορες και αντιπροσωπεία φοιτητών.


Διαβάστε επίσης στον δικτυακό τόπο της Εκκλησίας της Ελλάδος:

Πρόγραμμα της Ειρηνικής Επισκέψεως της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχου της Μεγάλης Πόλεως Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Πέτρου Ζ΄ στην Εκκλησία της Ελλάδος.

Χρονικό Ειρηνικής Επισκέψεως του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρου στην Εκκλησία της Ελλάδος (Επιμέλεια π. Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης).


Διαβάστε στις σελίδες της Ι. Μητροπόλεως Πατρών:

Συναντήσεις του Πατριάρχου Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και πολιτειακούς παράγοντες. (22 Μαΐου 2001).

Επίσκεψη της Α.Θ.Μ. του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος. (22 Μαΐου 2001).

Συνάντηση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Επίσκεψη της Α.Θ.Μ. στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. (21 Μαΐου 2001).

Συλλείτουργο Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. Πέτρου και Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. (20 Μαΐου 2001).

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Αίγινα. Το χρυσό μετάλλιο του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός στην Α.Θ.Μ. (19 Μαΐου 2001).

Επίσημη επίσκεψη του Πατριάρχου Αλεξανδρείας στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Συνάντηση του Πατριάρχου Αλεξανδρείας με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. (18 Μαΐου 2001).

Αφίχθη στην Αθήνα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος Ζ΄. (17 Μαΐου 2001).

Επίσημη ειρηνική επίσκεψη στην Εκκλησία της Ελλάδος πραγματοποιεί η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Πέτρος. (17-25 Μαΐου 2001).



Περιεχόμενα
Επιστροφή