Από το δελτίο ειδήσεων "ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ" (της Παρασκευής 4 Αυγούστου 2000) του ΛΥΧΝΟΥ, του Τηλεοπτικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, μεταδίδουμε τις εξής ενδιαφέρουσες διεθνείς εκκλησιαστικές ειδήσεις


ΤΙΤΛΟΙ
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΛΙΒΙΣΙ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Κωνσταντινούπολη 31 Ιουλίου 2000

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση της Ενώσεως Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Τουρκίας (TURSAB)και του Επιμελητηρίου Αρχιτεκτόνων, μετέβη στις 29 Ιουλίου στο Dalaman και από εκεί στο Λιβίσι της Μάκρης για να δει και να ευλογήσει τα έργα αναστηλώσεως των μεγαλοπρεπών Ιερών Ναών της Παναγίας και των Ταξιαρχών που βρίσκονται στα χωριά αυτά. Τις αναστηλωτικές εργασίες έχουν αναλάβει η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτορείων Τουρκίας και το Επιμελητήριο Αρχιτεκτόνων, με την στήριξη και ενθάρρυνση των κυβερνητικών αρχών. Εκτός από τους ναούς στο πρόγραμμα των αναστηλωτικών εργασιών περιλαμβάνονται το κτήριο της Κοινοτικής Σχολής και μερικά άλλα κτήρια.

Ο Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τον Εσπερινό του Σαββάτου και την Θεία Λειτουργία της Κυριακής 30 Ιουλίου, στο ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, παρουσία πλήθους πιστών που είχαν φτάσει εκεί από την Ρόδο και την Εύβοια με επί κεφαλής κληρικούς και τον Νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Σάββα Καραγιάννη. Παρέστησαν επίσης και αρκετοί κάτοικοι της περιοχής.

Τον Παναγιώτατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκαν με εγκαρδιότητα τόσο τα μέλη της Ενώσεως Ταξιδιωτικών Πρακτορείων και του Επιμελητηρίου, όσο και ο Έπαρχος της Μάκρης, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Νομάρχη Δωδεκανήσου πάνω σε προγράμματα συνεργασίας για το καλό των περιοχών αυτών. Την αναγκαιότητα και την ωφέλεια της Τουρκοελληνικής φιλίας εξήρε κατά τις διάφορες ομιλίες του ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχάρη τους υπευθύνους για την πρωτοβουλία της ανακαινίσεως των τόπων θείας Λατρείας στο Λιβίσι και σε άλλα μέρη της Μικράς Ασίας.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, υπογράμμισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα για να ικανοποιήσουν τις θρησκευτικές τους ανάγκες οι μουσουλμάνοι διπλωμάτες, επιχειρηματίες και τουρίστες, αλλά και οι μουσουλμάνοι αθλητές που θα επισκεφθούν την Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ο Πατριάρχης επέστρεψε αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη με την συνοδεία του, η οποία αποτελούνταν από τον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Ιωακείμ, τον Σεβ. Μητροπολίτη Φιλαδελφείας κ. Μελίτωνα, τον Ιερολ. Διάκονο κ. Κυπριανό και τους εντιμ. κ.κ. Νικόλαο Μαγγίνα., Γεώργιο Μπενλίσοϊ και Μιχαήλ Μπίτση.


Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΗ

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ
Κωνσταντινούπολη 2 Αυγούστου 2000

Ο Πατριάρχης, το Σάββατο 5 Αυγούστου, θα προστή των ιερών ακολουθιών που θα τελεσθούν στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος Χάλκης, με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το Ιωβηλαίο δύο χιλιάδων ετών από την Γέννηση του Σωτήρος Χριστού. Μετά τον Μέγα Εσπερινό της Εορτής της Μεταμορφώσεως θα τελεσθούν:

  • Ειδική Ασματική Παννυχίς, κατανυκτική και ευχαριστήριος προς τον Κύριον Ημών Ιησούν Χριστόν, διά την άκραν Αυτού προς το ανθρώπινον γένος φιλανθρωπίαν, και
  • Ειδική Ακολουθία Παρακλητικού Κανόνος επί τη Χριστιανική δισχιλιετία.


Η 3η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ ΝΕΟΛΑΙΩΝ
ΣΤΟ ΝΟΒΙ ΣΑΝΤ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ

Με επιτυχία διεξήχθησαν οι εργασίες της 3ης Γενικής Συνέλευσης της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας Ορθοδόξων Νεολαιών στο Νόβι Σάντ, πρωτεύουσα της αυτόνομης σερβικής επαρχίας της Βοϊβοντίνα, από τις 27 έως τις 31 Ιουλίου, υπό την αιγίδα και τη φιλοξενία της Ιεράς Επισκοπής Μπάτσκας. Συμμετείχαν κινήσεις-μέλη από την Ελλάδα, τη Σερβία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, καθώς και εκπρόσωποι των Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως και Μόσχας.

Κανονικός χρόνος διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης ήταν το καλοκαίρι του 1999, πλην όμως, λόγω της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, αυτή αναβλήθηκε.

Η επίσημη έναρξη των εργασιών έγινε το απόγευμα της Πέμπτης 27 Ιουλίου, στην αίθουσα του τοπικού Κοινοβουλίου της Βοϊβοντίνα. Την έναρξη κήρυξε ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ.κ. Ειρηναίος (Μπούλοβιτς), ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου κ. Ζιβοράντ Σμίλιανιτς. Μηνύματα απηύθυναν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, που εκπροσωπήθηκε από τον κ. Στυλιανό Μπερμπέρη, το Πατριαρχείο Μόσχας, που εκπροσωπήθηκε από τον π. Βιτάλι Ταράσιεφ, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Χριστόδουλος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αττικής κ.κ. Παντελεήμων. Αμέσως μετά, πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου, όπου ο Επίσκοπος Μπάτσκας, ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας απάντησαν σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Την Παρασκευή 28 Ιουλίου, παρουσιάσθηκαν και εγκρίθηκαν οι απολογισμοί του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο Μαριάν Στογιαντίνωφ και τον Γενικό Γραμματέα Γιάννη Ζερβό, καθώς και ο απολογισμός της εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων: "Η αντίσταση της Διαβαλκανικής Ομοσπονδίας στην παγκόσμια διαδικασία αποχριστιανισμού δεν είναι ιδεολογική. Δεν αντιπαραθέτουμε την Ορθοδοξία ως ιδεολογική εναλλακτική λύση στην παγκοσμιοποίηση ή στον φιλελευθερισμό. Δεν αντιπαραθέτουμε επίσης την Ορθοδοξία ως πολιτιστική εναλλακτική λύση στο μεταμοντέρνο ή ο,τιδήποτε άλλο. Η αντίστασή μας δεν πρέπει να είναι εξωτερική, αλλά εσωτερική και Χριστοκεντρική και αυτό σημαίνει εκκλησιαστική ως έμπνευση και κίνητρο. Ο Χριστός ζητά από εμάς να είμαστε μαζί στην αντίσταση αυτή". Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε ότι η Ορθόδοξη πίστη δεν είναι απλό μέσον για την επίτευξη της ενότητας των Βαλκανικών λαών, αλλά ότι "η ενότητα και η συνεργασία μας πρέπει να είναι αποτέλεσμα της εκκλησιαστικότητάς μας και της εν Χριστώ κοινωνίας μας". Παρέθεσε δε περιληπτικά τη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας από το 1996 έως το 2000. Η δραστηριότητα περιελάμβανε μεγάλες εκδηλώσεις όπως Φεστιβάλ, προσκυνηματικές εκδρομές και ανταλλαγές, θεολογικές συνδιασκέψεις, σεμινάρια βυζαντινής αγιογραφίας, εκδόσεις και ανθρωπιστική δραστηριότητα.

Ακολούθησε η έγκριση των νέων μελών, που είχαν υποβάλει σχετική αίτηση προς τούτο: Της Χριστιανικής Νεολαίας Ι. Μητροπόλεως Κιλκίς από την Ελλάδα, της Ορθόδοξης Νεολαίας Ιεράς Επισκοπής Μπάτσκας από την Σερβία, της Θεολογικής Σχολής Βουκουρεστίου, της Ένωσης για τον Ησυχασμό του Σιμπίου και της Ενορίας του Αγίου Μιχαήλ Βιτεαζούλ Άλμπα Ιούλια από τη Ρουμανία, των ενοριών Αγίου Νικολάου Βελίκο Τυρνόβου και Αγίου Αθανασίου Βάρνας από τη Βουλγαρία. Την ίδια μέρα ψηφίσθηκαν μικρές τροπολογίες του Καταστατικού.

Την επομένη, Σάββατο 29 Ιουλίου, άρχισε η διαδικασία των εκλογών νέων οργάνων διοικήσεως με τη συγκρότηση Επιτροπής Υποψηφιοτήτων και την υποβολή προτάσεων από τις περιφέρειες, ενώ συζητήθηκαν προτάσεις για τις προτεραιότητες και δραστηριότητες της ερχόμενης τριετίας.

Την Κυριακή 30 Ιουλίου, οι Σύνεδροι εκκλησιάσθηκαν στον Καθεδρικό Ναό της πόλης του Νόβι Σαντ και ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές. Πρόεδρος αναδείχθηκε και πάλι ο θεολόγος και Λέκτορας της Θεολογικής Σχολής του Βελίκο Τύρνοβο Μαριάν Στογιαντίνωφ (Βουλγαρία), Γενικός Γραμματέας ο Γιάννης Ζερβός (Ελλάς), Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ο Δημήτριος Καραδήμας (Ελλάς), Αντιπρόεδροι οι Αντριάν-Σορίν Ζαχίου (Ρουμανία) και διάκονος Μίοντραγκ Άντριτς (Σερβία) και μέλη οι π. Χαράλαμπος Θεοδόσης (Ελλάς), Στέφαν Μιλένκοβιτς (Σερβία), Ίλιε Τριφ (Ρουμανία) και Γκιόργκι Δημητρώφ (Βουλγαρία). Περιφερειακοί Γραμματείς αναδείχθηκαν οι Ντμήταρ Τάσιτς (Σερβία), Εμιλιάν Πογκόντσεφ (Βουλγαρία), Γκαμπριέλ Γκρηγκορέσκου (Ρουμανία) και Θεοδώρα Οικονόμου (Ελλάς). Μέλη της Εξελεγκτικής Επιτροπής οι Τοντόρ Έντσεφ (Πρόεδρος, Βουλγαρία), Στεφάν Ζαχαρέσκου (Ρουμανία) και Λιουμπομίρ Γιοβάνοβιτς (Σερβία).

Οι εργασίες έκλεισαν με εκδρομή στα Μοναστήρια της Φρούσκα Γκόρα το απόγευμα της Κυριακής, ενώ οι σύνεδροι αναχώρησαν την επομένη.

Ο ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ

Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Ι. Μητροπόλεως Πατρών, ΛΥΧΝΟΣ, κάλυψε τις εργασίες της 3ης Γενικής Συνέλευσης της Διαβαλκανικής στο Νόβι Σαντ. Για το σκοπό αυτό μετείχαν στην ελληνική αποστολή της Διαβαλκανικής (ως παρατηρητές) ο υπεύθυνος του προγράμματος του σταθμού Παναγιώτης Α. Ανδριόπουλος και ο τεχνικός Φώτης Κουρτζής.

Εκτός από τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο ΛΥΧΝΟΣ κάλυψε ιερές ακολουθίες στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου Νόβι Σαντ, κατέγραψε το οδοιπορικό σε μοναστήρια της Φρούσκα Γκόρα (Νόβο Χόποβο, Κρούσεντολ) και πραγματοποίησε συνεντεύξεις με Ιεράρχες της Σερβικής Εκκλησίας και με στελέχη της Διαβαλκανικής.

Συγκεκριμένα παραχώρησαν στο ΛΥΧΝΟ δηλώσεις και συνεντεύξεις οι :

  • Πανιερώτατος Επίσκοπος Μπάτσκας και Νόβι Σαντ κ. Ειρηναίος.
  • Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Έγρας κ. Πορφύριος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αρχαγγέλων Κόβιλιε.
  • Γιάννης Ζερβός, Γεν. Γραμματέας της Διαβαλκανικής.
  • Αντριάν-Σορίν Ζαχίου, θεολόγος, Αντιπρόεδρος της Διαβαλκανικής (Ρουμανία).
  • π. Μπογκντάν Πετράκε, εφημέριος Πανεπιστημιακού Ναού Βουκουρεστίου (Ρουμανία).
  • Γκιόργκι Δημητρώφ, θεολόγος (Βουλγαρία).
  • Τοντόρ Τοντόρωφ, θεολόγος (Βουλγαρία).
  • Στέλιος Μπερμπέρης, μουσικός, εκπρόσωπος της νεολαίας της ομογένειας της Κωνσταντινουπόλεως.


Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
ΤΗΣ ΠΟΛΩΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαϊνόβκα κ. Μύρων διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Πολωνίας, επισκέφθηκε από τις 21 έως τις 23 Ιουλίου την Ι. Μητρόπολη Πατρών. Ο Θεοφιλέστατος κ. Μύρων συνοδευόταν από τον Διευθυντή Θρησκευτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμύνης πρωτοπρεσβύτερο Νήφωνα Αλεξίου, τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Γουρδούπη, στρατιωτικό ιερέα της 115 Πτέρυγας Μάχης, και συνεργάτες του από την Πολωνία. Ο Πολωνός Επίσκοπος και η συνοδεία του έγιναν δεκτοί από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Νικόδημο, ο οποίος δέχθηκε με εγκαρδιότητα τους Πολωνούς και Έλληνες στρατιωτικούς ιερείς. Μάλιστα, προσέφερε και ένα αρχιερατικό εγκόλπιο στον Πολωνό Επίσκοπο, εις ανάμνησιν της επισκέψεώς του στην Μητρόπολη Πατρών.

Την Κυριακή 23 Ιουλίου, ο Πολωνός Επίσκοπος κ. Μύρων προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Υακίνθου, στο θέρετρο της 116 Πτέρυγας Μάχης. Ο ΛΥΧΝΟΣ κάλυψε τόσο την επίσκεψη του Επισκόπου κ. Μύρωνος στον Μητροπολίτη μας κ. Νικόδημο, όσο και την Θεία Λειτουργία στην 116ΠΜ. Ο Θεοφιλέστατος απηύθυνε μήνυμα αγάπης προς τους Έλληνες Ορθοδόξους, μέσω του ΛΥΧΝΟΥ, ενώ ο Διευθυντής Θρησκευτικού του ΓΕΕΘΑ π. Νήφων Αλεξίου ανέλυσε τον σκοπό του ταξιδιού του Πολωνού Επισκόπου Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα.


ΕΚΔΗΜΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΡΤΟΥΜ

Aλεξάνδρεια, 1 Αυγούστου, 2000
Aπό
το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου

Την Δευτέρα 31 Ιουλίου εκοιμήθη εν Κυρίω ο Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν κυρός Τίτος. Έπεσε θύμα δολοφονικής επιθέσεως με κίνητρο τη ληστεία εντός του Μητροπολιτικού Μεγάρου.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τίτος (κατά κόσμον Δημοσθένης Κ. Καράντζαλης) γεννήθηκε στη Λακωνία το 1931. Ήταν πτυχιούχος της Θεολογικής και της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Χειροτονήθηκε Διάκονος και Πρεσβύτερος το 1958 από τον αοίδιμο Μητροπολίτη Παραμυθίας κυρό Τίτο Ματθαιάκη. Υπηρέτησε ως Ιεροκήρυκας στην ακριτική Μητρόπολη Παραμυθίας. Από το 1968 μέχρι το 1983 υπηρέτησε ως προιστάμενος σε Ιερούς Ναούς των Ιερών Μητροπόλεων Πειραιώς και Νέας Ιωνίας. Στις 9 Ιουλίου 1983 εξελέγη υπό της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας Επίσκοπος Ταμιάθεως, διορισθείς Πατριαρχικός Επίτροπος Αλεξανδρείας, θέση την οποία διετήρησε μέχρι το 1997. Το 1988 εξελέγη Μητροπολίτης Λεοντοπόλεως και το 1997 Μητροπολίτης Χαρτούμ και παντός Σουδάν. Διετέλεσε συνήγορος των εκκλησιαστικών δικαστηρίων της Εκκλησίας της Ελλάδος, συνέγραψε πλήθος βιβλίων Θεολογικού Κανονικού και Ιστορικού περιεχομένου.


ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΤΗΣ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗΣ

Μαπούτο, Ιούλιος 2000

Tην Μοζαμβίκη, επισκέφθηκε ο Μητροπολίτης Ζιμπάμπουε και Νοτιοτέρας Αφρικής Μακάριος, για να συμπαρασταθεί στους πλημμυροπαθείς, μετά από εντολή του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρου.

Ο κ. Μακάριος, τέλεσε τη θεία λειτουργία στον ιερό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Ναμπούκο, ενώπιον πυκνού εκκλησιάσματος Ελλήνων, Σέρβων, και Μοζιμβικανών, ενώ την επόμενη μέρα τέλεσε τρισάγιο στα ελληνικό κοιμητήριο της Μπέιρα.

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στη Μοζαμβίκη Γεράσιμο Μαρκέτο, επισκέφθηκε την περιοχή της Γκάζας, όπου έγιναν και οι φοβερές καταστροφές από τις συνεχείς πλημμύρες. Συνομίλησε με τους πληγέντες και μετέφερε τις ευχές του Πατριάρχη Αλεξανδρείας.

Αμέσως μετά, επισκέφθηκε το νοσοκομείο του Τσιμπακούνε, όπου παρέδωσε ένα φορτηγό αυτοκίνητο με φάρμακα και μίλησε με τους ασθενείς, μεταφέροντας τους τις ευλογίες της Εκκλησίας. Την ίδια μέρα επισκέφθηκε και προσφυγικούς καταυλισμούς.

Η παρουσία της ορθόδοξης εκκλησίας κοντά στους πάσχοντες έδωσε την ευκαιρία στον ημερήσιο τύπο να αφιερώσει ολοσέλιδα ρεπορτάζ για τη συμβολική στήριξη, βοήθεια και συμπαράσταση του ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας προς τον λαό της Μοζαμβίκης.

Ο κ. Μακάριος υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει και θα εντείνει τις προσπάθειες του για περισσότερη βοήθεια και συμπαράσταση.


ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΛΒΑΝΙΑΣ

Τίρανα, Ιούλιος 2000

Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, κ. Αναστάσιος ολοκλήρωσε τις επισκέψεις του σε απομονωμένα ορεινά χωριά της περιοχής Αργυροκάστρου και Αγίων Σαράντα, ενισχύοντας πνευματικά και υλικά τους ορθοδόξους πληθυσμούς οι οποίοι, παρά τις μεγάλες στερήσεις που αντιμετωπίζουν, εξακολουθούν να παραμένουν στις εστίες τους.

Πρόσφατα χοροστάτησε στο απόμερο Ζαγοροχώρι, Χοστέβα και λειτούργησε στο ιστορικό κεφαλοχώρι Δρόβιανη -τόπο καταγωγής εκ μητρός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλου. Παράλληλα με τον πνευματικό παρηγορητικό του λόγο, συζήτησε με τους κατοίκους τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -ύδρευση, τηλεφωνική επικοινωνία, κατασκευή δρόμων- και υποσχέθηκε άμεση συμπαράσταση.

Για πρώτη φορά έφτανε στο χωριό τους Αρχιεπίσκοπος και οι κάτοικοι, έχοντας πληροφορηθεί για το τεράστιο κοινωνικό έργο του κ. Αναστάσιου σ' όλη τη χώρα, ήξεραν πως ότι τους υποσχέθηκε θα γίνει πραγματικότητα. Τελευταίως έφθασε στα μέρη αυτά μια μπουλντόζα -δώρο που ζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού- και εργάζεται νυχθημερόν για τη διάνοιξη ορεινών δρόμων. "Όσες εκκλησίες, άλλοι τόσοι δρόμοι, σχολεία και υδραγωγεία", επαναλαμβάνει ο κ. Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος απένειμε τα πρώτα απολυτήρια του δίγλωσσου Λυκείου "Τίμιος Σταυρός" της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που ίδρυσε στο Αργυρόκαστρο, επιθεώρησε την επέκταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και μελέτησε με συνεργάτες του την κατασκευή του νέου νηπιαγωγείου στο Αργυρόκαστρο. Επίσης επισκέφθηκε το χωριό Βουλιαράτι για τη δημιουργία μαθητικού οικοτροφείου, ώστε να μπορούν οι μαθητές από τα ορεινά χωριά να συνεχίζουν τις σπουδές τους, αλλά και να διατηρηθεί το ελληνικό Λύκειο του χωριού που απειλείται από την έλλειψη μαθητών. Η Εκκλησία της Αλβανίας έχει ήδη προβεί στην αγορά και ανακατασκευή κτιρίων για τη δημιουργία τριών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Καταρτίσεως (Ι.Ε.Κ.) στη Λούσνια, το Αργυρόκαστρο και τα Τίρανα.


Ο π. Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ TIMIOY ΣΤΑΥΡΟΥ

Νέα Υόρκη, 31 Ιουλίου 2000

Τον πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Τριανταφύλλου επέλεξε τελικά η οκταμελής ερευνητική επιτροπή της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως νέο πρόεδρο του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού στο Μπρούκλιν της Μασαχουσέτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος χαιρετίζει με ενθουσιασμό την εκλογή του π. Τριανταφύλλου. "Με τις καλύτερες ευχές και συγχαρητήρια, οι προσευχές μας είναι με τον π. Νικόλαο, καθώς ξεκινά την ιερή εκκλησιαστική και ακαδημαϊκή αποστολή του για την προώθηση της ελληνικής ορθόδοξης πίστης, παράδοσης, παιδείας και δόξας του Θεού", ανέφερε χαρακτηριστικά.


ΝΕΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Λευκωσία, 24 Ιουλίου 2000

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος με επιστολή του προς εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας καταγγέλλει το καθεστώς Ντενκτάς για το νέο κρούσμα καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με την μετατροπή της εκκλησίας της Αγίας Αναστασίας Λαπήθου σε ξενοδοχείο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας, η επιστολή εστάλη στους πρέσβεις των πέντε χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο ΓΓ του ΟΗΕ, στους ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ και στους Προέδρους της Γερουσίας και της Βουλής των ΗΠΑ και σε αυτή ο Μητροπολίτης Παύλος επισημαίνει ότι "η μετατροπή της εκκλησίας και των πέριξ αυτής κτισμάτων σε ξενοδοχείο έγινε διότι οι ισχυροί της γης δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα αποτελεσματικά μέτρα για να αναχαιτίσουν τον Ντενκτάς στις συνεχείς παράνομες επεμβάσεις του στα υπό κατοχή ευρισκόμενα χριστιανικά Ορθόδοξα μνημεία".Περιεχόμενα
Επιστροφή