Από το δελτίο ειδήσεων "ΤΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ" (της Παρασκευής 16 Μαρτίου 2001) του ΛΥΧΝΟΥ, του Τηλεοπτικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, μεταδίδουμε τις επιλεγμένες ειδήσεις


ΤΙΤΛΟΙ
ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΥΡΟΣ ΑΓΑΘΑΓΓΕΛΟΣ.

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2001

Η Εκκλησία της Ελλάδος αγγέλλει με βαθύτατη θλίψη την εκδημία προς Κύριον του μακαριστού Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κυρού Αγαθαγγέλου. Η εξόδιος Ακολουθία θα ψαλεί την προσεχή Κυριακή 18 Μαρτίου 2001 και ώρα 12η μεσημβρινή στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Φωτεινής Ν. Σμύρνης προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου, ο οποίος και ορίσθηκε τοποτηρητής της χηρευούσης Ι. Μητροπόλεως.

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ν.Σμύρνης κυρός Αγαθάγγελος.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κυρός Αγαθάγγελος, κατά κόσμον Αντώνιος Ταμπουρατζάκης γεννήθηκε στη Νεάπολη της Κρήτης το 1929. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1949 και πρεσβύτερος το 1957. Σπούδασε Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια στη Σχολή Κανονικού Δικαίου και τη Νομική Σχολή Παρισίων, καθώς και Θρησκευτική Κοινωνιολογία στη Σορβόννη. Ως πρεσβύτερος υπηρέτησε στην Γαλλία, την Αθήνα, τον Πειραιά και για δύο χρόνια στις Ένοπλες Δυνάμεις. Διατέλεσε Υποδιευθυντής και Πνευματικός του Θεολογικού Οικοτροφείου της Αποστολικής Διακονίας, Υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου και Διαφωτίσεως και έλαβε μέρος στην Α΄ Προσυνοδική Πανορθόδοξη Διάσκεψη στο Σαμπεζύ. Εξελέγη Μητροπολίτης Διδυμοτείχου και Ορεστιάδος το 1974 και το 1986 κατεστάθη στην Ι. Μητρόπολη Ν. Σμύρνης.

Ο αείμνηστος Μητροπολίτης ανέπτυξε πλουσιώτατο πνευματικό, ποιμαντικό και κοινωνικό έργο. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νεότητα και ανέλαβε πλείστες εκκλησιαστικές αποστολές.

Εκ της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου


ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΒΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΙΚΕΛΙΑ ΑΠΟ 19 ΕΩΣ 24 ΜΑΡΤΙΟΥ.

Κωνσταντινούπολη, 15 Μαρτίου 2001

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα πραγματοποιήσει επίσημη προσκυνηματική επίσκεψη στην Καλαβρία και τη Σικελία από 19 έως 24 Μαρτίου. Ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της πόλεως Lamezia Terme στην κεντρική Καλαβρία την Δευτέρα το μεσημέρι και, μετά την επίσημη υποδοχή, θα αναχωρήσει για την πόλη Καταντζάρο όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Επαρχίας, τον Δήμαρχο της πόλεως και τις εκκλησιαστικές αρχές.

Την Τρίτη 20 Μαρτίου ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την Αγία Σεβερίνα και θα τελέσει τα εγκαίνια του Ινστιτούτου Βυζαντινών Σπουδών της Καλαβρίας. Θα επισκεφθεί τον βυζαντινό ναό της Αγίας Φιλομένης, το βυζαντινό βαπτιστήριο και το κάστρο. Την ίδια ημέρα το απόγευμα θα αναχωρήσει για τον Ιέρακα όπου θα επισκεφθεί τον Ελληνορθόδοξο προσκυνηματικό ναό του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου που είναι κτίσμα του δεκάτου αιώνος.

Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου του Θεριστού στο Bivongi της Καλαβρίας.

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το ναό της Παναγίας Καθολικής, που είναι το έμβλημα της βυζαντινής Καλαβρίας, στην πόλη Στύλο. Παρουσία του Πατριάρχου θα γίνει η ανακομιδή των λειψάνων των τοπικών αγίων Νικολάου, Αμβροσίου και Ιωάννου του Θεριστού εκ μέρους του τοπικού Επισκόπου, ο οποίος θα παραδώσει τμήμα των λειψάνων στον Πατριάρχη. Ο Παναγιώτατος θα μεταφέρει τα ιερά λείψανα στην Ιερά Μονή Οσίου Ιωάννου του Θεριστού στο Bivongi, όπου θα τελεσθεί δοξολογία. Το απόγευμα ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί την βυζαντινή έρημο της Παναγίας του Monte Stella και την περίφημη λατινική μονή της Certosa di Serra di San Bruno του ενδεκάτου αιώνος.

Την Πέμπτη 22 Μαρτίου ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το μέγαρο της Επαρχίας Vibo-Valencia και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για την Σεμινάρα. Εκεί θα τελέσει τον αγιασμό θεμελιώσεως του Ιερού Ναού των τοπικών Οσίων Ηλιού του Νέου και Φιλαρέτου του Κηπουρού. Κατόπιν στην πόλη Μελικουκκά θα ευλογήσει τις ανακαινιστικές εργασίες της νεοϊδρυθείσης Ιεράς Μονής του Οσίου Ηλιού του Σπηλαιώτη και θα επισκεφθεί το σπήλαιο-αγίασμα του Οσίου. Την ίδια μέρα ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στο Ρήγιο όπου θα επισκεφθεί το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, την Περιφερειακή Βουλή της Καλαβρίας και θα έχει συνάντηση με τις εκκλησιαστικές, επαρχιακές και δημοτικές αρχές του Ρηγίου.

Την Παρασκευή 23 Μαρτίου ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί τον οικισμό του Γαλιτσανού του Κοντοφουρίου και το εκεί ελληνορθόδοξο παρεκκλήσιο της Παναγίας της Ελλάδος. Στη συνέχεια θα αφιχθεί στο Ανώτερο Περιφερειακό Ινστιτούτο Ελληνοφώνων Σπουδών της Καλαβρίας στον Γυαλό του Βούα. Το μεσημέρι θα αναχωρήσει για την Σικελία. Από την πόλη Mandacini της Μεσσήνης θα μεταβεί οδικώς στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και θα ευλογήσει τις ανακαινιστικές εργασίες που γίνονται εκεί όπου εδρεύει και το Ινστιτούτο Ελληνορθοδόξων Μελετών Μεγάλης Ελλάδος " Όσιος Νικηφόρος ο Μονάζων ". Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης θα αφιχθεί στην πόλη Acireale της Κατάνης και θα παρακολουθήσει τις εργασίες του τετάρτου Συνεδρίου των Εκκλησιών της Σικελίας, με θέμα " Εν τη ιστορία η ζύμωσις διά την Βασιλείαν. Η λαϊκοί διά την αποστολήν της Εκκλησίας της Σικελίας εις την Τρίτην Χιλιετίαν ".

Το Σάββατο 24 Μαρτίου, τελευταία ημέρα της επισκέψεως του Πατριάρχου Βαρθολομαίου στην Σικελία, ο Παναγιώτατος θα επισκεφθεί τις έδρες της Επαρχίας και του Δήμου Κατάνης και θα προσκυνήσει στον Καθεδρικό Ναό και την φυλακή της Αγίας Μάρτυρος Αγάθης. Στη συνέχεια θα χοροστατήσει κατά την δοξολογία στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Λέοντος, Επισκόπου Κατάνης. Θα ακολουθήσει συνάντηση στο Σεμινάριο της Κατάνης με τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές. Τελευταίος σταθμός της περιοδείας του Πατριάρχου θα είναι το Παλέρμο, απ' όπου θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Κωνσταντινούπολη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την επίσκεψή του στην Κάτω Ιταλία, θα συνοδεύει και ο συμπολίτης μας -γνωστός θεολόγος- κ. Παναγιώτης Μαρτίνης, ο οποίος αποδέχθηκε την σχετική πρόσκληση του Παναγιωτάτου. Ο κ. Μαρτίνης ήταν συμφοιτητής του Πατριάρχου στην Ιταλία και γνωρίζει καλώς τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών αλλά και την άνθηση της Ορθοδοξίας στην Ιταλία σήμερα, ιδιαίτερα μετά την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιταλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σχετικοί σύνδεσμοι:


ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΕΨΗΦΙΣΜΕΝΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ.

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΑΪΡΟ.

Αλεξάνδρεια, Μάρτιος 2001

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα, προεξάρχοντος της Αυτού Θειοτάτης Μακαριώτητος του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. Πέτρου του εβδόμου τελέσθηκε στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου, την Κυριακή 11 Μαρτίου, η εις Επίσκοπον χειροτονία του Αρχιμανδρίτη Κύριλλου Οικονομόπουλου, τον οποίο εξέλεξε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου γιά να υπηρετήσει τον Μητροπολιτικό θρόνο του Ζιμπάμπουε.

Ο Μακαριώτατος απευθυνόμενος προς τον εψηφισμένον Μητροπολίτην, αφού τον συνεχάρη για την ανύψωσή του στον βαθμό της αρχιερωσύνης, εξήρε, μεταξύ άλλων, την μακρά και ευδόκιμο διακονία του επί 20 και πλέον έτη στην Νότιο Αφρική, του συνέστησε δια της αγάπης και της επιεικείας να αγκαλιάζει όλους τους αδελφούς, ιδιαίτερα δε τους αφρικανούς και κάλεσε σε σταυροφορία αγάπης την Εκκλησία του Αγίου Μάρκου προς τους λαούς της Αφρικής.

Ο νέος Μητροπολίτης προσέφερε μέχρι τώρα την διακονία του στις Ιερές Μητροπόλεις της Νοτίου Αφρικής, Καλής Ελπίδος (Cape Town) και Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας (Johannesburg). Την Κυριακή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα προστή της χειροτονίας του εψηφισμένου Μητροπολίτου Ερμουπόλεως κ. Νικολάου, η οποία θα γίνει στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Νικολάου Καίρου.

Την περασμένη Δευτέρα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε το Κάιρο. Συγκεκριμένα, ο Μακαριώτατος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάιρο όπου τον υποδέχθηκαν ο Πατριαρχικός Επίτροπος στο Κάιρο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νιτρίας κ.Αλέξιος και οι πατέρες της Μονής.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν τα ανακαινιστικά έργα που πραγματοποιούνται στα εκεί κοιμητήρια και οι εργασίες ανάπλασης του γύρω χώρου, του προσφάτως ανακαινισθέντος Μουσείου της Μονής.

Ο Πατριάρχης αφού επέβλεψε την πορεία των όλων έργων, έδωσε τις απαραίτητες οδηγίες και κατευθύνσεις για τον συντονισμό των υπολοιπομένων εργασιών.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ RAND ΤΟΥ ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.

Αθήνα, 13 Μαρτίου 2001

Συνέδριο για την Ορθοδοξία στην Αφρική διοργανώνεται από 22 έως 25 Μαρτίου στο πανεπιστήμιο Rand του Γιοχάνεσμπουργκ με θέμα "Διαχρονικές σχέσεις Κοπτών - Μουσουλμάνων-Αφρικανικών Θρησκειών".

Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Πέτρου του 7ου και συνδιοργανώνεται από το πανεπιστήμιο Rand, το Ινστιτούτο Αφρικανο-Ελληνικών Σπουδών Ιωαννουπόλεως, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού, ενώ στηρίζεται από τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού. Η θεματολογία των εργασιών περιλαμβάνει τις σχέσεις του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία, την παρουσία Ελλήνων συγγραφέων στο χώρο της Αφρικής, τις Χριστιανικές εκκλησίες και τα σύγχρονα προβλήματα της Ιεραποστολής στην ήπειρο, το Ισλάμ και η σχέση του με τις άλλες Θρησκείες, Ορθοδοξία και Φιλοσοφία. Ειδικές αναφορές θα γίνουν στην ελληνική πνευματική παράδοση και τον Χριστιανισμό τον 4ο αιώνα, καθώς και στην αρχαία Νούμπια και την Αιθιοπία.

Παράλληλα θα γίνουν δύο επιστημονικές ανακοινώσεις από τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Β. Φανουργάκη για τις προϋποθέσεις και τις απαρχές της Ελληνικής θεολογίας στην Αφρική και για την Ελληνική Ορθόδοξη Μητρόπολη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας από τον πρωτοπρεσβύτερο Δ.Βεργίτση.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα διοργανωθούν σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων και έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο Σοβέτο από το Σύλλογο Ελληνο Αφρικανικής Αλληλεγγύης υπό τη διεύθυνση της Άβας Παπαθεοφίλου .

Οι σύνεδροι θα συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Ομοσπονδίας για την 25η Μαρτίου.


ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ ΣΕΡΒΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΗ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Βελιγράδι, 14 Μαρτίου 2001

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.Παύλος.

Επιστολή προς τους επικεφαλής κρατών και διεθνών οργανισμών απέστειλε ο Πατριάρχης Σερβίας Παύλος με την οποία προειδοποιεί ότι το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο πρέπει να προστατεύουν τα Ηνωμένα Έθνη έγινε κέντρο τρομοκρατίας, η οποία εξαπλώνεται και σε γειτονικές περιοχές.

Ο Πατριάρχης Παύλος στην επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τους προέδρους της Ρωσίας, ΗΠΑ, Γερμανίας, Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας υπογραμμίζει ότι από την άφιξη της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στο Κόσοβο, τον Ιούνιο του 1999, έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, εκδιώχθηκαν 250.000 και καταστράφηκε μεγάλος αριθμός σερβικών ορθόδοξων ναών.

Υπενθυμίζει ότι στόχος του ψηφίσματος 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι η αποτροπή του κακού και της ανομίας και επισημαίνει ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Κόσοβο δεν επιτέλεσε την αποστολή της με αποτέλεσμα η τρομοκρατία, ένα από τα μεγαλύτερα δεινά του σύγχρονου κόσμου να εξαπλωθεί στο Μπουγιάνοβατς, το Πρέσεβο, τη Μέντβετζα, όπου οι Αλβανοί εξτρεμιστές συνεχίζουν τις δολοφονίες και το διωγμό Σέρβων.

"Τώρα που οι αρχές της Γιουγκοσλαβίας καταβάλουν προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο, για το καλό όλων των πολιτών της πατρίδας μας, με την ευλογία και την πλήρη στήριξη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως επίσης και όλων των υπεύθυνων ανθρώπων του κόσμου, οι Αλβανοί εξτρεμιστές από μέρα σε μέρα προβαίνουν σε ολοένα και πιο βίαιες ενέργειες", υπογραμμίζει.

Ο Πατριάρχης Σερβίας, υπενθυμίζει το θάνατο αθώων ανθρώπων στη διάρκεια της τρομοκρατικής επίθεσης σε λεωφορείο στο Κόσοβο και αναφέρεται επίσης στις τρομοκρατικές επιθέσεις στην FYROM όπου ήδη υπήρξαν τα πρώτα θύματα και προειδοποιεί ότι αν δεν εμποδιστούν οι εξτρεμιστές μπορεί να απειλήσουν και γειτονικές χώρες.

Ο Πατριάρχης Παύλος τονίζει ότι τα θλιβερά γεγονότα δεν μπορεί να αφήσουν ατάραχους όλους τους καλοπροαίρετους ανθρώπους και ζητά να ληφθούν μέτρα, ώστε να διαφυλαχθεί η ζωή των κατοίκων της περιοχής και να επικρατήσει η πολυπόθητη ειρήνη.

Εξάλλου την περασμένη εβδομάδα, ο Προκαθήμενος της Σερβικής Εκκλησίας είχε συνάντηση με τον Ρώσο Επίσκοπο Κρασνογκόρσκ κ. Σάββα, Πρόεδρο του τμήματος του Πατριαρχείου Μόσχας για τη συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις. Ο κ. Σάββας ενημέρωσε τον Σέρβο Πατριάρχη για τις ετοιμασίες του συνεδρίου που θα διοργανώσει τον προσεχή Μάιο η Ρωσική Εκκλησία με θέμα το πρόβλημα της καταστροφής εκκλησιών και μοναστηριών στη Γιουγκοσλαβία, ιδιαίτερα στην επαρχία Κόσοβο και Μετόχια. Το Πατριαρχείο Μόσχας επιθυμεί με αυτό το συνέδριο να προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον στην καταστροφή των Ορθοδόξων ιερών του Κοσσυφοπεδίου, όπου 97 ναοί (μερικοί χρονολογούμενοι από τον 13ο και 14ο αιώνα) που ανήκουν στην παγκόσμια πολιτιστικοί κληρονομιά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

Ο Πατριάρχης κ. Παύλος ζήτησε από τον Ρώσο Επίσκοπο να μεταφέρει τη βαθιά ευγνωμοσύνη του στον Πατριάρχη Μόσχας κ. Αλέξιο και το πλήρωμα της Ρωσικής Εκκλησίας για το ενδιαφέρον και την κατανόηση που έδειξαν προς τον Σερβικό λαό και τη Σερβική Εκκλησία.


Ο ΠΑΠΑΣ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ.

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΥΠΡΟ ΑΠΟ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ.

Αθήνα - Λευκωσία, Μάρτιος 2001

Και την Κύπρο ενδέχεται να συμπεριλάβει στο ταξίδι του στις αρχές Μαϊου ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος, που ονομάζει την περιοδεία του "στα βήματα του Αποστόλου Παύλου".

Το ενδεχόμενο στην περιοδεία αυτή να περιληφθεί και η Κύπρος είναι ορατό και σύμφωνα με τα πρακτορεία ειδήσεων υπάρχουν ήδη επαφές και συζητήσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Βατικανού.

Μέχρι να διευκρινισθούν μια σειρά από θέματα, δεν τίθεται ακόμη θέμα διαβίβασης πρόσκλησης. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Κύπρο -εάν τελικά πραγματοποιηθεί.

~ ~ ~

Το αυστριακό περιοδικό "FORMAT" με αφορμή την καταστροφή του γιγαντιαίου αγάλματος του Βούδα από τους φανατικούς ισλαμιστές Ταλιμπάν, δημοσιεύει ειδικό αφιέρωμα για τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων σε εμπόλεμες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτού του αφιερώματος, όπου γίνεται αναφορά σε σχετικές περιπτώσεις στο Μόσταρ, στο Κόσοβο, στην Ινδονησία και στο Αφγανιστάν, επισημαίνονται και οι βανδαλισμοί σε ελληνορθόδοξες εκκλησίες από τους Τούρκους στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, σε απόσπασμα που φέρει τον τίτλο "Εκκλησία ως στάβλος" αναφέρονται τα εξής :

Στην Κύπρο, Τούρκοι στρατιώτες βομβάρδισαν το 1974 το βόρειο τμήμα του νησιού. Κατέκαψαν ουσιαστικά όλες τις ελληνορθόδοξες εκκλησίες και λήστεψαν περί τα 18.000 αγάλματα και εικόνες. Η εκστρατεία καταστροφής του ελληνικού πολιτισμού διαρκεί μέχρι σήμερα. Εκκλησίες όπως η Παναγία η Χρυσελεούσα στο Σύσκλιπο, χρησιμοποιούνται ως στάβλοι.

Από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο το 1974.
Βανδαλισμοί σε Ορθόδοξους ναούς και κοιμητήρια.

'Με την καταστροφή πολιτιστικών μνημείων μιας ελληνικής παρουσίας πολλών αιώνων προσπαθεί η Τουρκία να ανατρέψει την πολιτιστική πραγματικότητα', σημειώνει η Μαρία Αναγνωστοπούλου, Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Προστασία της Κυπριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς" στο άρθρο του αυστριακού περιοδικού.

~ ~ ~

Το περασμένο Σάββατο 10 Μαρτίου, επαναπατρίστηκαν στην Κύπρο τα λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Ελεήμονος, από την Σλοβακία όπου φυλάσσονταν από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της χώρας. Τόσο η Ορθόδοξη όσο και η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ευλαβούνται τον Άγιο, που γεννήθηκε το 550 στην αρχαία πόλη Αμαθούντα - κοντά στην σημερινή Λεμεσό - και εκοιμήθη το 620. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων, με την επιστροφή των λειψάνων στην Κύπρο, ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων θα ανακηρυχθεί πολιούχος της Λεμεσού.

~ ~ ~

Εξάλλου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ. Χρυσόστομος είχε την περασμένη Δευτέρα συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στη Μεγαλόνησο. Κύριο θέμα της συζήτησής τους ήταν οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Ο Μακαριώτατος είχε την ευκαιρία να μας διηγηθεί και κάποιες από τις πολύ συγκινητικές ιστορίες του παρελθόντος ως προς το πως ζούσαν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι μαζί, σε ένα κλίμα αγαστής και αρμονικής συνεργασίας", δήλωσε χαρακτηριστικά μετά τη συνάντηση ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως "μια τέτοια Κύπρο θα πρέπει να δούμε και στο μέλλον".

~ ~ ~

Τέλος, την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την σύσταση επιτροπής από την Κυπριακή Κυβέρνηση για θέματα βιοηθικής, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να συζητήσει με την Εκκλησία, εάν αυτή επιθυμεί να εκφράσει άποψη, το θέμα της σύστασης επιτροπών για την επεξεργασία του νομοθετικού πλαισίου και την αξιολόγηση των ηθικών, κοινωνικών και ανθρωπιστικών πτυχών που εγείρονται από τη βιοϊατρική ερευνητική δραστηριότητα σε ανθρώπινα όντα.


ΕΚΘΕΣΗ "ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ"

Μόσχα, 13 Μαρτίου 2001

Στην έκθεση του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου της Μόσχας με θέμα: "Οι Ελληνες στη Ρωσία" αναφέρεται δημοσίευμα της εβδομαδιαίας ρωσικής εφημερίδας "Kultura".

"Ίχνη του ελληνικού πολιτισμού μπορεί να εντοπιστούν σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά η Ρωσία είναι δεμένη με την Ελλάδα τόσο με την Ορθοδοξία όσο και με το γεγονός ότι το ρωσικό αλφάβητο συντάχθηκε από τους Έλληνες μοναχούς Κύριλλο και Μεθόδιο.

Η ιστορία της παρουσίας των Ελλήνων στη Ρωσία παρουσιάζεται στην έκθεση με τίτλο "Οι Έλληνες στη Ρωσία. Μνημεία ιστορίας και πολιτισμού της Ελλάδας από τη συλλογή του Κρατικού Ιστορικού Μουσείου". Η έκθεση οργανώθηκε με την ευκαιρία της σύγκλησης του συνεδρίου της ελληνικής διασποράς στη Ρωσία.

Στο διήμερο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Μόσχα συμμετείχαν ελληνικοί σύλλογοι από 30 περιοχές της Ρωσίας. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα οι σύλλογοι αυτοί επιδιώκουν την αναβίωση της ελληνικής γλώσσας και τη διατήρηση των πολιτιστικών παραδόσεων μεταξύ των Ελλήνων της Ρωσίας που αριθμούνται γύρω στους 7.500 στη Μόσχα και φθάνουν τους 100.000 σε ολόκληρη τη χώρα.

Η έκθεση "Οι Έλληνες στη Ρωσία" καλύπτει την περίοδο από τον 6ο αιώνα π. Χ., που εμφανίστηκαν οι πρώτοι αποικισμοί των Ελλήνων στη Βόρεια Μαύρη Θάλασσα, ως τις αρχές του 20ου αιώνα.

Ανάμεσα στα εκθέματα βρίσκονται αρχαιολογικά ευρήματα, μοναδικές βυζαντινές εικόνες, υφάσματα του 15-ου 17-ου αιώνα και χειρόγραφα Ευαγγέλια. Υπάρχουν και εκθέματα που αφορούν στη δραστηριότητα των Ελλήνων της Ρωσίας, καθώς και αυτόγραφα του κόμη Καποδίστρια, Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας επί του τσάρου Αλέξανδρου Α' και μετέπειτα πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας".Περιεχόμενα
Επιστροφή