Ιερά Μητρόπολις Πατρών


Πατριαρχική Σφραγίς
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΣ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
(20 ΜΑΪΟΥ - 5 ΙΟΥΝΙΟΥ 1999)

Το παρακάτω χρονικό προέρχεται από αποσπάσματα του ημερησίου τύπου.
[ Πέμπτη 20 Μαΐου ]  [ Παρασκευή 21 Μαΐου ]  [ Σάββατο 22 Μαΐου ]
[ Κυριακή 23 Μαΐου ]  [ Δευτέρα 24 Μαΐου ]  [ Τρίτη 25 Μαΐου ]
[ Τετάρτη 26 Μαΐου ]  [ Πέμπτη 27 Μαΐου ]  [ Παρασκευή 28 Μαΐου ]
[ Σάββατο 29 Μαΐου ]  [ Κυριακή 30 Μαΐου ]  [ Δευτέρα 31Μαΐου ]
[ Τρίτη 1 Ιουνίου ]  [ Τετάρτη 2 Ιουνίου ]  [ Πέμπτη 3 Ιουνίου ]
[ Παρασκευή 4 Ιουνίου ]  [ Σάββατο 5 Ιουνίου ]

 

Πέμπτη 20 Μαΐου 1999
ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
ΕΓΙΝΕ ΔΕΚΤΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε δεκτός στο Ανατολικό Αεροδρόμιο Αθηνών ο οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.
     Ο Πατριάρχης έφτασε στις 10.10' το πρωί της Πέμπτης 19 Μαΐου και τον υποδέχτηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπουργοί, εκπρόσωποι των στρατιωτικών αρχών και άλλοι επίσημοι.
     Στις 11 ο οικουμενικός Πατριάρχης απηύθηνε μήνυμα στο λαό των Αθηνών από τον εξώστη του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία".

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

     Διάγγελμα με τις ευχές και την ευλογία του, προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, απηύθυνε ο οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος από τον εξώστη του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετανία".
     Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας εξέφρασε τη χαρά του για την υποδοχή που του επιφύλαξαν οι αρχές, η εκκλησία της Ελλάδας και πολίτες της Αθήνας που συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να καλωσορίσουν τον Πατριάρχη και να ακούσουν το μήνυμα του. Ο κ. Βαρθολομαίος ευλόγησε τους συγκεντρωμένους, επισήμανε τη σημασία της χριστιανικής αγάπης και εξήρε την προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου. Στο μήνυμα του ο Πατριάρχης είπε μεταξύ των άλλων:

     "Αισθανόμαστε τη μεγάλη χαρά της καρδιακής κοινωνίας, της αμοιβαίας αγάπης, τιμής και σεβασμού. Είναι η πιο μεγάλη χαρά. Συγχαίρουμε τον μικρόν εις αριθμούς αλλά μεγάλο εις αισθήματα ελληνικό λαό. Σας συγχαίρουμε τέκνα εν Κυρίω αγαπητά δια την σταθεράν προσήλωσή σας εις τας ευαγγελικάς αρχάς της αγάπης και της αδελφοσύνης προς όλους. Ανεξαρτήτως πίστεως και εθνικότητος. Διότι η στάση σας αυτή είναι η μόνη η οποία δικαιώνει την ανθρωπίνη ιδιότητα. Η αγάπη μαλακώνει τας σκληράς καρδίας, συναδελφώνει τους εχθρούς, ευρίσκει διεξόδους εις τα αδιέξοδα, φωτίζει τα σκότη των καρδιών, δίδει αξία εις την ζωήν, επιτυγχάνει τα ακατόρθωτα.
     Εκεί όπου η ισχύς αποτυγχάνει να επιβάλει το θέλημά της και προκαλεί το σφίξιμο των χεριών σε γροθιές, η αγάπη θερμαίνει την ατμόσφαιρα και μεταβάλλει τις σφιγμένες γροθιές σε ανοιχτές αγκάλες.
     Η μήτηρ Εκκλησία αγάλλεται και χαίρει έχουσα τοιαύτα τέκνα και αισθάνεται εν τω πνεύματι της καθολικότητος τα τέκνα όλων των κατά τόπους αγιοτάτων ορθοδόξων εκκλησιών ως δικά της τέκνα. Αυτής της μητρός σας εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, τον θερμόν ασπασμόν και την ευχήν φέρομεν προς όλους ανεξαιρέτως τους Ελληνας, από του πρώτου πολίτου της χώρας μέχρι του τελευταίου παιδιού. Ιδιαιτέρως ασπασώμεθα εν βαθυτάτη αδερφική αγάπη και τιμή τον Ποιμενάρχη σας και ημέτερον πολυφίλητον και περισπούδαστον αδελφόν και συλλειτουργόν, Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλον. Τον φωτισμένο πρωθιεράρχη και την περί αυτόν σεβασμία ιεραρχία. Η ευχή της μητρός σας εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως είναι ευχή ευπρόσδεκτος εις τον θεόν διότι προέρχεται από καρδιά όντως μητρική που ξεχειλίζει από αγάπη και συγχωρητικότητα και στοργή. Είναι ευχή μητέρας που χρειάζεται την αγάπη και την προσευχή όλων σας. Ανοίξατε λοιπόν διάπλατα τις καρδιές σας προς την μητέρα σας εκκλησία και στηρίξατέ την για να συνεχίσει την μαρτυρία και την αποστολή της. Αποστολή χρήσιμον εις όλους. Και δεχθείτε ως αντίδωρον την ευλογίαν της του θεού σοφίας και της του θεού ειρήνης, μαζί με την διάπυρον πατρικήν και πατριαρχικήν ευλογία μας. Ο Χριστός εν τω μέσω ημών. Η χάρις και η αγάπη αυτού μετά πάντων ημών".

     Κατόπιν ο Πατριάρχης μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών όπου εψάλλη Δοξολογία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου, του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Ιεράς Συνόδου και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών καθώς επίσης και την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο υπουργός Εξωτερικών.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Παρασκευή 21 Μαΐου1999
ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Το μεγαλόσταυρο του τάγματος του Αποστόλου Παύλου την ανώτατη τιμητική διάκριση της Εκκλησίας της Ελλάδας απένειμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος κατά τη διάρκεια της έκτακτης πανηγυρικής συνεδρίασης της Ιεράς Συνόδου.


Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Αρχιεπισκόπου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την έκτακτη πανηγυρική συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος καθώς επίσης και τον χαιρετισμό του Οικουμενικού Πατριάρχη προς Κλήρο και λαό από τον εξώστη της Αρχιεπισκοπής.

     Το πρωί ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε δοξολογία στη Μονή Πετράκη και τρισάγιο στον τάφο του Κωνσταντίνου Οικονόμου.
     Αργότερα ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε τον Άρειο Πάγο, και είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γρηγόρη Νιώτη.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την πρόποση του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά το γεύμα που παρέθεσε η ηγεσία του Αρείου Πάγου.

     Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλο στην Αρχιεπισκοπή και αργότερα παρέστη σε εκδήλωση της Ακαδημίας Αθηνών που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του.
     Στις 8.30 το βράδυ ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας ανακηρύχθηκε σε ειδική εκδήλωση επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και επίτιμος διδάκτορας του όλων των τμημάτων του Πανεπιστημίου.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ακαδημία Αθηνών.

     Ο Παναγιώτατος καυτηρίασε την καταχρηστική κερδοσκοπία που αναπτύσσεται διεθνώς στα χρηματιστήρια, μιλώντας περί της ηθικής αλλά και της ανήθικης διάστασης του κέρδους, κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
     Αργότερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε το σπίτι της αδελφής του, την οποία είχε να επισκεφθεί από το 1991 οπότε εξελέγη στον Οικουμενικό Θρόνο.


Σάββατο 22 Μαΐου 1999
ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Την Αίγινα επισκέφθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας χοροστάτησε στη δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος και στη συνέχεια προσκύνησε τον τάφο του Αγίου. Οι κάτοικοι της Αίγινας επεφύλαξαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη θερμή υποδοχή. Πριν αναχωρήσει για τον Πειραιά, ο κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε το Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων, που βρίσκεται στο κέντρο της Αίγινας.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε προσφωνήσεις, αντιφωνήσεις και ομιλίες κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Αίγινα.

     Το βράδυ στον Οικουμενικό Πατριάρχη επιδόθηκε το χρυσό μετάλλιο του Παντείου Πανεπιστημίου, από τον πρύτανη της σχολής.
     Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μίλησε λίγη ώρα αργότερα, σε εκδήλωση, που διοργάνωσε η νεολαία της Αρχιεπισκοπής, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


Κυριακή 23 Μαΐου 1999
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ ΑΘΗΝΩΝ

     Πατριαρχική και συνοδική ήταν η πρωινή λειτουργία στο μητροπολιτικό ναό Αθηνών όπου χοροστάτησαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος και ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και των μελών της διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία της Α.Θ. Παναγιοτήτος Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου κατά της Συλλειτουργίαν, μετά του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου εν τω Ιερώ Καθεδρικώ Ναώ των Αθηνών.

     Ο κ. Χριστόδουλος προσφωνώντας τον προκαθήμενο της Ορθοδοξίας αναφέρθηκε στη σημασία του Φαναρίου και χαρακτήρισε τους κληρικούς του ως ελεύθερους πολιορκημένους.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Αρχιεπισκόπου κατά την Πατριαρχική & Συνοδική Θεία Λειτουργία της Κυριακής των Αγ. Πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών.

     Το μεσημέρι η Ιερά Σύνοδος παρέθεσε γεύμα προς τον Παναγιώτατο.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την πρόποση του Αρχιεπισκόπου κατά το γεύμα της Ιεράς Συνόδου.

     Το βράδυ ο Παναγιώτατος μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση νέων στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.


Δευτέρα 24 Μαΐου 1999
ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΑΠΟΝΕΜΗΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

     Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επεσκέφθη σήμερα στις 10 π.μ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστοδούλου.
     Ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης τόνισε τη σημασία ανάδειξης του ρόλου της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας σε παγκόσμιο επίπεδο, τόσο από τον Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος.
     Ο κ.κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε στο επιτελείο του υπουργείου Παιδείας και στους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, να δίνει ο Θεός σύνεση και σοφία "σε εσάς που διδάσκετε στους απανταχού Έλληνες εντός και εκτός Ελλάδος", όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Γερασίμου Αρσένη κατά την μετάβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Υπουργείο. και την αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον υπουργό Εθνικής παιδείας και Θρησκευμάτων.

     Στις 10.30' π.μ. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χριστόδουλο υποδέχθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο δήμαρχος, αφού παρέδωσε στον Πατριάρχη το χρυσό μετάλλιο των Αθηνών και το κλειδί της πόλης ευχήθηκε η επίσκεψη του Παναγιωτάτου "να αποτελέσει και τη γέφυρα φιλίας μεταξύ των Αθηναίων και των πολιτών της Πόλης και εν συνεχεία τον δρόμο για τη φιλία μεταξύ των δύο λαών".

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Δημάρχου Αθηναίων κατά την μετάβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Δημαρχείο, και την αντιφώνηση του Οικουμενικού Πατριάρχη προς τον Δήμαρχο Αθηναίων.

     Κατά την επίσκεψή του στο δημαρχείo ο Οικουμενικός Πατριάρχης πρότεινε την ανάδειξη του ιερού βράχου της Ακρόπολης ως χριστιανικού συμβόλου στις εκδηλώσεις για τα 2000 χρόνια από τη γέννηση του Χριστού. Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος ευχήθηκε στο πλήθος των συγκεντρωμένων ειρήνη, αγάπη και έδωσε πατρική ευλογία σε όλους.

ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Το μεσημέρι ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας παρακάθησε σε γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την πλήρη συμπαράσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο κατά την αντιφώνησή του στον πρωθυπουργό.

     Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στα διανθρώπινα προβλήματα που αφορούν στην εσωτερική κοινωνική ειρήνη και τις διακρατικές σχέσεις και εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού με στόχο την περαιτέρω εδραίωση του δημοκρατικού βίου της χώρας και τη διασφάλιση των όρων συμβίωσης στη νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η Ελλάδα μετέχει στα δρώμενα, προσφέροντας τα πνευματικά στηρίγματα πάνω στα οποία πρέπει να στηριχτεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και υπογράμμισε το ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας ως γέφυρας επικοινωνίας των λαών ώστε να αποφευχθεί νέος διχασμός Ανατολής και Δύσης, Βορά και Νότου. Ευχήθηκε τέλος να επικρατήσει πνεύμα καταλαγής ώστε να αποφεύγονται αιματηρές συγκρούσεις που αποτελούν οπισθοδρόμηση των ανθρωπίνων κοινωνιών.

     Προσφωνώντας τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, τόνισε ότι η κυβέρνηση περιβάλλει με σεβασμό και τιμή την παρουσία του στην Ελλάδα. "Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει στο πρόσωπό σας και τιμά τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως που διέπλασε έναν πολιτισμό οικουμενικής διαστάσεως", τόνισε ο κ. Σημίτης και αναφέρθηκε στα μηνύματα και τις αρχές που το Οικουμενικό Πατριαρχείο έδωσε στην ανθρωπότητα και αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, την αγάπη των λαών, την προστασία του περιβάλλοντος, την καταπολέμηση του ρατσισμού, την ειρήνη και τη συνεργασία των θρησκειών.
     "Το πρόβλημα που μας απασχολεί είναι το θέμα του πολέμου. Ο πόλεμος είναι φορέας καταστροφής, θανάτου, μια εξέλιξη αντίθετη με τα πιστεύω μας" είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο με το λόγο του συμβάλλει στην ανάγκη προώθησης ειρηνικής λύσης που θα προάγει τη φιλία και τη συνεργασία των λαών της περιοχής και όλου του κόσμου.

     Μετά το επίσημο γεύμα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Παναγιώτατος επισκέφτηκε τη Ριζάριο Εκκλησιαστική Σχολή και το Κολέγιο Αθηνών.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Σχολάρχου της Ριζαρείου κ. Νικ. Χούλη κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Σχολή και προσφώνηση μαθητού της Σχολής, καθώς επίσης και την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή.
Επίσης θα βρείτε το κείμενο της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κολέγιο Αθηνών.

Το βράδυ ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακάθησε σε δείπνο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε τον χαιρετισμό του Διοικητού της Εθνικής Τράπεζας κ. Θεοδώρου Καρατζά και την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών με θέμα Ειρήνη και Περιβάλλον.


Τρίτη 25 Μαΐου 1999
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ
ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ

     Σήμερα ο κ. Βαρθολομαίος δέχθηκε στο ξενοδοχείο όπου διαμένει, τον πρωθυπουργό, τους πολιτικούς αρχηγούς και άλλους αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης αφίχθη στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετάνια" στις 11 π.μ. ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου.
     Τον Πατριάρχη επισκέφθηκαν εκτός των άλλων και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεράσιμος Αρσένης, ο πρόεδρος τη Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και πολλοί υπουργοί και βουλευτές.
     Mετά την συνάντησή του με τον οικουμενικό Πατριάρχη ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής δήλωσε στους δημοσιογράφους:
     "Ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή να συναντήσω-και στην Αθήνα-για μια ακόμα φορά τον οικουμενικό Πατριάρχη, να ανταλλάξουμε απόψεις για όλα τα μεγάλα θέματα που αφορούν και την Ορθοδοξία και το Πατριαρχείο και βέβαια το Έθνος. Είχα και εγώ την ευκαιρία να του διαμηνύσω και να τον διαβεβαιώσω για μια ακόμα φορά την ακλόνητη πίστη μας, στήριξη και συμπαράσταση που όλη η παράταξη και εγώ προσωπικά προσφέρουμε στον ίδιο και τον οικουμενικό ρόλο του".

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

     Ο Παναγιώτατος Αρχιεπίσκοπος Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε σήμερα το πρωί της Τρίτης 25 Μαΐου τη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο.
     Οι πανεπιστημιακοί και οι φοιτητές της Σχολής επεφύλαξαν θερμή υποδοχή στον Παναγιώτατο, ενώ τα ψαλμικά άσματα τα οποία αποδίδονταν από την χορωδία της σχολής απετέλεσαν την καλύτερη σύνθεση έκφρασης συναισθημάτων και απόδοσης τιμής, αγάπης και σεβασμού των νέων εργατών της επιστήμης, προς τα πρόσωπα τόσο του Οικουμενικού Πατριάρχου, όσο και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου.
     Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσεφώνησε εκ μέρους των καθηγητών της Σχολής, ο Κοσμήτορας κ. Βούλγαρης, ο οποίος μίλησε για το έργο το οποίο επιτελεί η Θεολογική Σχολή ώστε να διατηρεί ζωντανή την ορθόδοξη πίστη προς το λαό.
     Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο Παναγιώτατος ο οποίος εξέφρασε τη συγκίνησή και τη χαρά του για την επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή, εγκωμίασε την προσφορά της και μίλησε για το ρόλο του θεολόγου στον σύγχρονο κόσμο, τονίζοντας χαρακτηριστικά : "Υψηλόν όντως το έργον του θεολόγου και η προσφορά αυτού στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων του κόσμου".

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Κοσμήτορος της Θεολογικής Σχολής Αθηνών καθώς και την αντιφώνηση της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

ΓΕΥΜΑ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΠΑΡΕΘΕΣΕ Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΟΣ

     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, στο οποίο παραβρέθηκε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος. Στην προσφώνησή του ο Πατριάρχης μίλησε για την "ανάγκη συσπείρωσης και ανάληψης γενναίων και συντονισμένων πρωτοβουλιών" από όλους τους Έλληνες της χώρας και της διασποράς. "Ο Οικουμενικός Πατριάρχης -είπε- ο εκκλησιαστικός ποιμήν εν γένει, δεν δικαιούται να είναι ουτοπιστής. Διότι και τόπον κατέχει και καλώς γνωρίζει εις τίνος τόπον ομιλεί. Γνωρίζει όμως επίσης και οφείλει να υπενθυμίζει ότι το Πνεύμα το Άγιον «όπου θέλει πνει»".

ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΣΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

     Με το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής που απονέμεται στους αρχηγούς κράτους τίμησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στη συνάντηση που είχαν στο γραφείο του.
     "Η Βουλή έχει τη δική της αποστολή και το δικό της ρόλο, αλλά στέκεται πάντα δίπλα στην εκκλησία και το Πατριαρχείο και σε κάθε περίπτωση εκφράζει τη συμπαράσταση της", υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής απονέμοντας το Χρυσό Μετάλλιο και ο κ. Βαρθολομαίος ανταπάντησε:
     "Από την επίσκεψή μου αυτή στη Βουλή θα αντλήσω δύναμη για να συνεχίσω το έργο μου. Η εκκλησία αγκαλιάζει με την ίδια αγάπη όλους ανεξαρτήτως κομμάτων και πολιτικής τοποθέτησης."

ΒΟΥΛΗ: ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

     Μήνυμα αγάπης και ειρήνης προς το ελληνικό έθνος και τους αντιπροσώπους του έστειλε απόψε από το βήμα της Βουλής, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
     Τον Παναγιώτατο τίμησε σύσσωμο το ελληνικό κοινοβούλιο με ιδιαίτερη λαμπρότητα, ενώ έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους.
     Στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής παρίστατο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βουλευτές καθώς και πρεσβευτές από ξένες χώρες, 30 εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος - ο οποίος συνόδευε τον Πατριάρχη - καθώς και άλλοι Έλληνες και ξένοι επίσημοι.
     Στο προαύλιο της Βουλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Απόστολος Κακλαμάνης με το οποίο είχε λίγο πριν την ομιλία του, 20λεπτη συνομιλία στο γραφείο του για θέματα της Ορθοδοξίας.
     Αμέσως μετά ο κ.κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής οδηγήθηκε στην αίθουσα της Ολομέλειας.

     Παίρνοντας το λόγο αμέσως μετά την προσφώνηση του κ. Κακλαμάνη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απηύθυνε τον χαιρετισμόν της αγάπης και την ευλογίαν της Μητρός Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας προς τους αντιπροσώπους του Ελληνικού Έθνους και δι' αυτών προς ολόκληρον τον ευλαβή και αγαπητόν Ελληνικόν Λαόν. Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση ιστορική καθώς έχουν παρέλθει "δύο χιλιάδες σχεδόν έτη, από την παρομοίαν πρόσκληση των Αθηναίων προς τον Απόστολον Παύλον ίνα ανέλθη εις το βήμα της τότε Βουλής του Αρείου Πάγου". Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι Έλληνες απεδέχθησαν μεταξύ των πρώτων τον Χριστιανισμόν και οι πρώτοι Χριστιανοί ασφαλώς συμμετέσχον νοερώς στην σημερινή συνάντηση και αισθάνθηκαν χαράν επειδή το προς τον Απόστολο Παύλο "ακουσόμεθά σου και πάλιν" των αρχαίων Αθηναίων βρήκε, έστω και μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, την πραγμάτωσή του.
     Αναφερόμενος, στα γεγονότα της εποχής μας ο Παναγιώτατος έκανε λόγο για ασφυκτικά ηθικά αδιέξοδα, διχασμό της σημερινής Δύσης και για πρόβλημα στις διεθνείς σχέσεις όπου - όπως είπε - "ατυχώς η πρωτόγονος ορμή της επιβολής της θελήσεως του ενός επί του άλλου δεν έχει εισέτι επαρκώς υποχωρήσει δια της αρχής της συνεννοήσεως και εξευρέσεως κοινώς αποδεκτών και συμφέρουσων λύσεων. Δεν θα ήτο νέον εάν τονίζαμε ότι άπασαι αι απανθρωπίαι, αι γενοκτονίαι, τα ολοκαυτώματα, οι καταπιέσεις και εκμεταλλεύσεις ανθρώπου από άνθρωπον εκκινούν από την υπερτροφίαν του ατομικού ή συλλογικού Εγώ".
     Στο σημείο αυτό ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την χαρά και την ικανοποίησή του γιατί όπως υπογράμμισε "βλέπομεν την έντιμον ελληνικήν κυβέρνηση και το σώφρον και σοφόν ελληνικόν κοινοβούλιον αλλά και το σύνολον του Ορθοδόξου έθνους να έχουν τη διεθνή πρωτοπορείαν στην προσπάθειαν εφαρμογής των αρχών της ειρηνικής συνυπάρξεως και της επωφελούς συνεργασίας των ανθρώπων και την εξεύρεση ειρηνικής λύσης εις τα δυσχερή προβλήματα της διεθνούς κοινωνίας".
     Ο κ.κ. Βαρθολομαίος αναφερόμενος στο ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου τόνισε ότι η αποστολή του είναι φιλάνθρωπος, ειρηνοποιός και διαλλακτική που δεν αμφισβητεί την ανθρώπινη εξουσία, το χρέος και της αρμοδιότητας της.
     Τέλος, ο Παναγιώτατος μίλησε για τη μέχρι σήμερον αγαστή συνεργασία Εκκλησίας και Πολιτείας και πρόσθεσε ότι έχει τη δυνατότητα και ωφελιμότητα, του τομέα της αγωγής για περαιτέρω διεύρυνση. Και συμπλήρωσε ότι η Εκκλησία είναι."πολυτιμώτατος συνεργός της Πολιτείας, διότι συνεργεί εις την διάπλασιν πολιτών φιλονόμων, εργατικών, τιμίων, φιλαλλήλων, ειρηνικών, φιλανθρώπων, φιλοπάτριδων και προς όλους προσηνών και τους πάντας σεβομένων και αγαπώντων. Εις τον τομέα της ηθικής αγωγής η Ορθόδοξος Εκκλησία και ειδικώτερον το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι υπ' αυτό Μητροπόλεις έχει προσφέρει πολλά εις το Γένος, ιδία εις εποχάς καθ' ας δεν υφίστατο το Ελληνικόν κράτος και εις περιοχάς εκτεινομένας πέραν της επικρατείας αυτού, οφείλει δε και δύναται και πρέπει να εξακολουθήσει προσφέρουσα επ' αγαθώ ολοκλήρου του ανά τα πέρατα της γης διεσπαρμένου Γένους" .

    Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι στο πρόσωπό του οι Έλληνες βλέπουν όχι μόνο το συνεκτικό δεσμό 180 εκατομμυρίων Ορθοδόξων χριστιανών αλλά και το συνδετικό κρίκο με τα εκατομμύρια των ομογενών μας στην Ευρώπη, Βόρεια και Νότια Αμερική, Αυστραλία, Ασία, Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις και ενορίες Ελλήνων σε όλη τη γη.
     "Οι έξοδοι του από το Φανάρι" επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης, "που είναι έξοδοι αγάπης, ενότητας και καταλλαγής, οι περιοδείες του στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, είναι μια συνεχής επιβεβαίωση του αναλλοίωτου κύρους και της ασκίαστης λάμψης του Οικουμενικού Θρόνου".
     "Παναγιώτατε" τόνισε ο πρόεδρος τη Βουλής, "έχετε την έδρα σας σε μια χώρα με άλλη θρησκεία. Δεν είστε όμως το μακρύ δόρυ της αντιπαλότητας ούτε ο πολιορκητικός κριός οποιονδήποτε συμφερόντων ή επιθυμιών".
     Γι' αυτό - συνέχισε ο κ. Κακλαμάνης - "η ενεργός παρουσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου στα διεθνή πράγματα, η πατρική του μέριμνα για τα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου και πρωτίστως η ανέκπτωτη αγάπη με την οποία περιβάλλει όλους αδιακρίτως τους λαούς αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλους εκείνους που υπόσχονται, διατείνονται ή χρησιμοποιούν τη διαφορετικότητα στη θρησκεία και τον πολιτισμό, δημιουργώντας και αξιοποιώντας νεόκοπους εθνικισμούς, ως αίτιο, αφορμή ή μηχανισμό συγκρούσεων και πολέμων μεταξύ λαών και κρατών".

Η ΕΣΗΕΑ ΤΙΜΗΣΕ
ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

     Στη συνέχεια η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στο Μέγαρο της ΕΣΗΕΑ, όπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών τον τίμησε για τη συμβολή του στην ειρηνική συνύπαρξη και επικοινωνία των λαών.
     Ανοίγοντας την ομιλία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εδεήθη "να είναι αιωνία η μνήμη του Φρέντυ Γερμανού...". Ο Παναγιώτατος χαρακτήρισε δύσκολο και αγχώδες το έργο του δημοσιογράφου, το οποίο συνεχώς επιδεινούται. Ταυτοχρόνως σημείωσε ότι "γνωρίζει τις οδύνες του ανθρώπου εκείνου ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ελευθερίαν ακεραίου ήθους, νηφαλιότητος και ευθύνης έναντι της αληθείας, της αντικειμενικότητος, της δικαιοσύνης, υπό συγκεχυμένον καθεστώς βιαίας ανταγωνιστικότητος αντιλήψεων, ενδιαφερόντων και συμφερόντων". Επίσης ο Παναγιώτατος σημείωσε: "Οφείλομεν να καυτηριάσωμεν το θλιβερόν φαινόμενο της επανειλημμένως και προσφάτως παρατηρηθείσης προπαγανδιστικής ενορχηστρώσεως σημαντικού μέρους των δυτικών μέσων γενικής ενημερώσεως εναντίον της Ορθοδοξίας. Ημείς γνωρίζομεν και ομολογούμεν τας αδυναμίας ημών και τα παροράματα και τα κρίματα Ορθοδόξων Χριστιανών, ακόμη και ηγετών κατά παράδοσιν ορθόδοξων λαών. Απορρίπτομεν όμως την εύκολον δαιμονοποίησιν, την γέμουσαν υποκρισίας, μονοδιάστατον (παρ)ερμηνείαν και την απόκρυψιν της αληθείας προς εξυπηρέτησιν πονηρών σκοπιμοτήτων".

     Νωρίτερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε συναντηθεί με τους παίχτες και τη διοίκηση της ΑΕΚ, ενώ δήλωσε ότι αισθάνεται Ενωσίτης και τους έδωσε ευχές για μία λαμπρή πορεία.
     Το απόγευμα εις τον Παναγιώτατο υπέβαλαν τα σεβάσματά τους μέλη συλλόγων: Κωνσταντινουπολιτών, της Εστίας Θεολόγων Χάλκης και της Χριστιανικής Ομάδας Αεροπαγιτών.
     Αργά το βράδυ, προς τιμήν της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέθεσε δεξίωση στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία".


Τετάρτη 26 Μαΐου 1999
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

     Περιοδεία στις μητροπόλεις όλης της χώρας ξεκίνησε σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Το πρωί, συνοδευόμενος υπό του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χριστοδούλου επισκέφτηκε τα Μέγαρα όπου εκατοντάδες κάτοικοι του επεφύλαξαν θερμή υποδοχή.
     Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας στην είσοδο της πόλης υποδέχτηκαν ο οικείος Ιεράρχης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεγάρων και Σαλαμίνος κ. Βαρθολομαίος, οι τοπικοί άρχοντες, καθώς επίσης κλήρος και λαός. Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Ηρώων, ενώ οι δρόμοι της πόλης ήταν στρωμένοι με δάφνες.
     Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο προσεφώνησε ο Νομάρχης Δυτικής Αττικής κ. Πέτρος Παπαπέτρου και στη συνέχεια ο Δήμαρχος της πόλης, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και τιμής του λαού προς τον Παναγιώτατο κ. Βαρθολομαίο ανέφερε ότι "ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας βρίσκεται στη γενέτηρα του Βύζαντα, που ίδρυσε το Βυζάντιο" και του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης.
     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την αντιφώνησή του αναφέρθηκε στους άρρηκτους δεσμούς της Κωνσταντινούπολης με την πόλη των Μεγάρων και τόνισε χαρακτηριστικά ότι "Οι Μεγαρείς ανέπτυξαν πολιτισμό και ήταν ιδρυτές και πρώτοι οικιστές του Βυζαντίου".
     Στη συνέχεια ο Παναγιώτατος σε κεντρική οδό της πόλεως των Μεγάρων, η οποία μετονομάσθηκε σε "Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄" απεκάλυψε τη σχετική πλάκα.
     Ακολούθως επισκέφθηκε την Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μαζίου, όπου έθεσε τον θεμέλιο λίθο του νέου Ιερού Ναού της Μονής και εν συνεχεία μετέβη στην Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Μακρινού.
     Οι δύο Προκαθήμενοι συμβάλλοντας συμβολικά στην αναδάσωση της Αττικής εφύτεψαν δένδρο στον χώρο της Μονής. Στις 15.00 ανεχώρησαν για την Εύβοια κάνοντας σταθμό στο Ησυχαστήριο Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Μήλεσι Αττικής.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά το προσκύνημα στο Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μαλακάσας.

     Στο Νέον Προκόπιον τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος και ο Δήμαρχος Κηρέως. Στην προσφώνησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος και μιλώντας για την ιστορία του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου σημείωσε ότι: "Το θείον του λείψανον αδιάφθορον σωζόμενον και, εν αήχω φωνή, την κοινήν ανάστασιν προμηνύον, ήχθη εκ της Μικράς Ασίας, εις το Νέον Προκόπιον της Ευβοίας τον Οκτώβριον του 1924".
     Εξάλλου ο Νομάρχης Ευβοίας προσφωνώντας τον Παναγιώτατο σημείωσε ότι: "Το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον Ελληνισμό και την παγκόσμια ακτινοβολία του".
     Στις 18.30 ετελέσθη Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Πέμπτη 27 Μαΐου 1999
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθμολομαίος κλείνοντας τον κύκλο επαφών του στην Αθήνα περιοδεύει από σήμερα στην Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα και Ιωάννινα.
     O Oικουμενικός Πατριάρχης και ο Προκαθήμενος της Eλλαδικής Eκκλησίας έφθασαν το πρωί στο αεροδρόμιο του Aκτίου όπου ο Mητροπολίτης Aιτωλίας και Aκαρνανίας κ. Θεόκλητος, ο Nομάρχης της Aιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Σταμάτης και άλλοι τοπικοί άρχοντες τους υποδέχτηκαν.
     Tον Παναγιώτατο προσεφώνησε ο Nομάρχης Aιτωλοακαρνανίας κ. Δημήτριος Σταμάτης και ο οικείος Iεράρχης. Kατά την υποδοχή τους στο αεροδρόμιο του Aκτίου, παρεβρέθησαν και όμοροι Mητροπολίτες όπως οι Σεβασμιώτατοι Mητροπολίτες Άρτης, Nαυπάκτου και Πρεβέζης.
     Πρώτος σταθμός της περιοδείας του Παναγιωτάτου σε 17 Μητροπόλεις των "Νέων Χωρών" ήταν η Πρέβεζα, όπου του επεφυλάχθη εντυπωσιακή υποδοχή στο παλιό λιμάνι, από τον Κλήρο, τις Αρχές και τον Λαό του Νομού. Τους δύο Προκαθημένους ανέμεναν εκτός του οικείου Ιεράρχου, οι Σεβασμιώτατοι Mητροπολίτες Λευκάδας κ. Nικηφόρος, Kερκύρας κ. Tιμόθεος, Iωαννίνων κ. Θεόκλητος και Παραμυθίας κ. Tίτος και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεως. Παρατεταγμένα αγήματα του στρατού απέδωσαν τις κεκανονισμένες τιμές.
     O Δήμαρχος της πόλης κ. Kωνσταντίνος Παπαγεωργίου, προσεφώνησε τον Oικουμενικό Πατριάρχη διερμηνεύοντας τα αισθήματα αγάπης, σεβασμού και τιμής του λαού. Mετά το τέλος της προσφώνησης του απένειμε το χρυσό κλειδί της πόλεως και πάπυρο στον οποίο ανεφέρετο η εις επίτιμον δημότη ανακήρυξή του. Στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο δήμαρχος του προσέφερε δύο κηροπήγια για να στολίζουν το Πατριαρχείο στο Φανάρι, προσφορά της Ηπειρωτικής πόλης.
     Στη συνέχεια ο Oικουμενικός Πατριάρχης κατά την αντιφώνηση του αναφέρθηκε στην πλούσια ιστορία της πόλεως της Πρεβέζης την οποία χαρακτήρισε ορμητήριο του Aγίου και Iσαποστόλου Kοσμά του Aιτωλού και γενέτειρα ευεργετών του Έθνους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον της πόλεως, για το οποίο όπως είπε πρέπει να είναι ευτυχισμένοι οι κάτοικοί της.
     Aκολούθως ο Πατριάρχης, συνοδευόμενος υπό του Aρχιεπισκόπου κ. Xριστοδούλου, του οικείου Iεράρχου, των άλλων Σεβασμιωτάτων Mητροπολιτών και των τοπικών αρχών εν πομπή μετέβησαν στον Mητροπολιτικό Nαό Πρεβέζης, όπου ετελέσθη πανηγυρική Δοξολογία.
     Oι δύο εκκλησιαστικοί άνδρες το μεσημέρι παρεκάθησαν σε γεύμα το οποίο παρέθεσε προς τιμήν τους ο οικείος Iεράρχης. Μιλώντας στο Πνευματικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Πρεβέζης, σε εκατοντάδες παιδιά, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, τους συνέστησε ν' αποφύγουν τις προκλήσεις και παγίδες της σημερινής κοινωνίας, μένοντας μακριά από σοβαρούς κινδύνους, όπως τα ναρκωτικά κλπ.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες, προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Πρέβεζα.

     Στις 5 το απόγευμα ο Παναγιώτατος μετέβη στα Ιωάννινα, ενώ στα όρια των νομών Πρεβέζης - Ιωαννίνων, τον υποδέχθηκαν οι Αρχές του Νομού. Ο λαός της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας υποδέχθηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη με θρησκευτική ευλάβεια και Βυζαντινή λαμπρότητα, αλλά και σε κλίμα συγκίνησης. Στην επίσημη υποδοχή που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης συμμετείχαν χιλιάδες λαού, που κρατούσαν κλωνάρια δάφνης και έραιναν με ροδοπέταλα την Πατριαρχική συνοδεία. Στις 8 το βράδυ, στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος ανακηρύχθηκε επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες, προσφωνήσεις και αντιφωνήσεις κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στα Γιάννενα.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Παρασκευή 28 Μαΐου 1999
ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Με διαδοχικές επισκέψεις στο Μέτσοβο και στα Γρεβενά συνέχισε την περιοδεία του σε Ιερές Μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.
     Διακόσια χιλιόμετρα στον ορεινό όγκο της Πίνδου, διέσχισε οδικώς η Πατριαρχική συνοδεία, για να φθάσει από τα Ιωάννινα στην Καστοριά, μέσω Μετσόβου και Γρεβενών. Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δέχθηκε με μεγάλη χαρά να κάμει αυτή τη δύσκολη διαδρομή, με την πλούσια βλάστηση και τα επιβλητικά βουνά. Οι ευαισθησίες και οι αγώνες του για την προστασία του περιβάλλοντος, είναι άλλωστε γνωστοί. Διέσχισε τα πανέμορφα δάση της Πίνδου και είχε την ευκαιρία να θαυμάσει μέρος του φημισμένου εθνικού δρυμού της ``Βάλια Κάλντα``. Όταν μάλιστα η πομπή σταμάτησε στα χωριά Κηπουριό και Κρανιά, όπου οι λιγοστοί εναπομείναντες πλέον κάτοικοι τον υποδέχθηκαν με θερμές εκδηλώσεις, ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην υπέροχη άγρια φύση της περιοχής και τους παρότρυνε με τη βοήθεια του θεού να την προστατεύουν.
     Έφιπποι Μετσοβίτες, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές, υποδέχθηκαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κατά την άφιξή του στο Μέτσοβο το πρωί. Τον συνόδευσαν στην πλατεία του χωριού, όπου ο δήμαρχος, Αλέξανδρος Καχριμάνης, καλωσόρισε τον προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του πρόσφερε δώρο, ένα ξυλόγλυπτο σεντούκι με υφαντά της περιοχής. Τοπικό δημοτικό συγκρότημα και δεκάδες Μετσοβίτες με τις παραδοσιακές τους στολές, συνόδευσαν τον Πατριάρχη στο Δημαρχείο, όπου σε ειδική συνεδρίαση ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης Μετσόβου.
     Απαντώντας στον δήμαρχο Μετσόβου ο Παναγιώτατος σημείωσε ότι στην κεντρική πλατεία Σταυροδρομίου Κωνσταντινουπόλεως υψούται το καλλιμάρμαρο Ζάπειο Παρθεναγωγείο ως τρανότατο τεκμήριο της απαράμιλλης αγάπης των Ηπειρωτών προς τα γράμματα. Επίσης, τόνισε ότι τον συγκινεί η μακροχρόνια και θερμή αγάπη και ο σεβασμός του Μετσόβου προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπογράμμισε ότι η πόλη αυτή ανέδειξε επιπλέον των ευεργετών και νεομάρτυρες, δασκάλους του γένους και ταλαντούχους λαϊκούς τεχνίτες.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά την υποδοχή του στο Μέτσοβο.

     Ακολούθησε δοξολογία στον Ι. Ν. Αγίας Παρασκευής και αργότερα οι γυναίκες του Μετσόβου έσυραν "τον χορό των γυναικών" τραγουδώντας, προς τιμήν του Πατριάρχη.
     Στη συνέχεια ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο, μετέβη στα Γρεβενά, επόμενο σταθμό της περιοδείας του, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους πιστούς και τις αρχές του τόπου στην είσοδο της πόλης.
     Μιλώντας στην κεντρική πλατεία της πόλης των Γρεβενών η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης και απαντώντας στην προσφώνηση του δημάρχου της πόλεως είπε μεταξύ άλλων: "Γνωρίζομε, τέκνα εν Κυρίω προσφιλή, ότι πολλά έχετε υποστεί κατά τας τεταραγμένας περιόδους της ιστορίας και σας διαβεβαιούμεν ότι ο Οικουμενικός Θρόνος αγωνίζεται διά τη καταλλαγήν και την ειρήνην, την ενότητα, την συνεργασίαν και την συνύπαρξιν των ανθρώπων και προσπαθεί να βοηθεί αποφασιστικώς και διακριτικώς εις πάσαν δύσκολον κατάστασιν, δι' όλων των χριστιανικών τρόπων, τους οποίους μας εδίδαξεν ο Κύριος και η Αγία μας Εκκλησία".
     Στη συνέχεια η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος πάντοτε από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, μετέβη στον Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας όπου και ετελέσθη Δοξολογία και αντηλλάγησαν λόγοι μεταξύ του οικείου Σεβ. Μητροπολίτου κ. Σεργίου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου. Ακολούθησε επίσκεψη στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως Γρεβενών όπου ο Παναγιώτατος τέλεσε τα εγκαίνια της νέας πτέρυγας του κτιρίου.
     Από εκεί ο Παναγιώτατος ``σκαρφάλωσε`` στο ορεινό χωριό Αηδόνια, μια επίσκεψη που γι' αυτόν είχε ιδιαίτερη σημασία. Ήθελε να κάνει ο ίδιος τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα του αειμνήστου Μητροπολίτου Σαρδέων Κυρού Μαξίμου, μιας διακεκριμένης φυσιογνωμίας του Φαναρίου, που καταγόταν από τα Αηδόνια και υπήρξε ο πνευματικός του πατέρας. Στη σχετική ομιλία του ο Παναγιώτατος ανέφερε ότι είναι θεάρεστο έργο να τιμώνται οι κοιμηθέντες Πατέρες και αδερφοί μας και μάλιστα οι σοφοί ιεράρχες όπως ο Μακαριστός Μητροπολίτης Σάρδεων Μάξιμος.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες και προσφωνήσεις κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Γρεβενών.

     Το απόγευμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Τσοτύλι, έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης. Προσφωνόντας τον Σεβ. Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιο, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επαίνεσε τον λαό της κωμοπόλεως για την Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα και την υπ' αυτής προ 130 ετών ιδρυθείσα περιώνυμο Τσοτύλιο Σχολή. Ο Παναγιώτατος επισκέφτηκε το ιστορικό γυμνάσιο, το οποίο ιδρύθηκε το 1871 από την εδρεύουσα στην Κωνσταντινούπολη Μακεδονική Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα. Στην προσφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Αντώνιος τόνισε ότι η επίσκεψη της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την επαρχία του και σημείωσε ότι είναι η δεύτερη επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχου. Η πρώτη ήταν του Μακαριστού Πατριάρχου Κυρού Αθηναγόρα το 1963. Μετά την επίσημη υποδοχή στο χώρο του γυμνασίου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο των προτομών των ιδρυτών της Τσοτυλίου Σχολής.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες και προσφωνήσεις κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης.

     Μετά το Τσοτύλι οι δύο Προκαθήμενοι μετέβησαν στην Καστοριά όπου και εκεί τους έγινε θερμοτάτη υποδοχή από τον Σεβ. Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ, τις αρχές του νομού και της πόλεως, τον κλήρο και τον λαό. Στην ομιλία την οποία έκανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου τόνισε ότι το υψηλό επίπεδο πολιτισμού και παιδείας της πόλεως της Καστοριάς το αποδεικνύει και η μακρά παράδοση των φιλοθέων, φιλομαθών και φιλογενών Καστοριανών ευεργετών της Μεταβυζαντινής περιόδου. Σημείωσε επίσης ότι και σήμερα ακόμη πολλοί από τους εφευρετικούς και δραστηρίους Καστοριανούς που, επί αιώνες πρωταγωνιστούν στη μεταποίηση και στο εμπόριο της γούνας, δεν χρησιμοποιούν τον πλούτο τους μόνο για την προσωπική τους άνεση αλλά κυρίως για σκοπούς κοινωφελείς.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Καστορίας.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Σάββατο 29 Μαΐου 1999
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ
ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

     Με 21 κανονιοβολισμούς έγινε δεκτός στην Κατερίνη ο Οικουμενικός Πατριάρχης ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στη Βόρεια Ελλάδα, συνοδευόμενος από την ακολουθία του και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. Εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης όπου υποδέχθηκαν τον κ. Βαρθολομαίο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, κ. Αγαθόνικος και ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Αμοιρίδης. Ο δήμαρχος απένειμε στον Προκαθήμενο της Ορθόδοξης Εκκλησίας το χρυσό κλειδί και τον ανακήρυξε επίτιμο δημότη. Στις 12 το μεσημέρι ο κ. Βαρθολομαίος εγκαινίασε τη νέα πτέρυγα του κτιρίου της Μητρόπολης , στην Κατερίνη και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου στον Όλυμπο.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους Κατερίνης & Πλαταμώνος.

     Στις 6 μ.μ. ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέφθηκε τη Βέροια. Στην πλατεία Ελιάς τον υποδέχθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βέροιας, Νάουσας και Καμπανίας, κ. Παντελεήμων και ο δήμαρχος, Γιάννης Χασιώτης. Ακολούθησε δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό και επίσκεψη στο "Βήμα του Αποστόλου Παύλου", ενώ στις 9 μ.μ. ο κ. Βαρθολομαίος κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων "9α Παύλεια" στο θέατρο "Μελίνα Μερκούρη".

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Κυριακή 30 Μαΐου 1999
ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλο επισκέφθηκε σήμερα τη Νάουσα.
     Σήμερα το πρωί ο Πατριάρχης χοροστάτησε στη Δοξολογία στον ιερό ναό του Αγίου Μηνά της Νάουσας, ενώ αργότερα επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Παναγίας Δοβράς.
     Το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα παραμείνει στο Φανάρι, φάρος φωτεινός της Ορθοδοξίας δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
     Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας έκανε τη δήλωση αυτή, κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά, Κληθείς να σχολιάσει μια δήλωση του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιγνάτιου σύμφωνα με την οποία θα ήταν καλύτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταφερθεί από την Κωνσταντινούπολη, ο κ.κ. Βαρθολομαίος ήταν κατηγορηματικός. Όπως τόνισε το Πατριαρχείο θα παραμείνει και τώρα και πάντα εκεί που το έταξε η πρόνοια του Θεού, στην Κωνσταντινούπολη, την πόλη των Οικουμενικών Συνόδων και την Βασιλίδα των πόλεων, και δεν έχει διατυπωθεί καμιά σκέψη για μεταφορά του.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας και Ναούσης.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Δευτέρα 31 Μαΐου 1999
ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΑΡΧΗΓΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΗ

     Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκε η Θεσσαλονίκη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο τον Α΄.
     Το πρωί ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τη Βεργίνα και ξεναγήθηκε στους βασιλικούς τάφους του Φιλίππου του Β'.
     Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συνοδευόμενος από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδας κ. Χριστόδουλο και ιεράρχες μέλη της Ιεράς Συνόδου έφθασε το μεσημέρι στο ναό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου. Εκεί τον υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων ο Β΄ επικεφαλής του κλήρου, ενώ παραβρίσκονταν οι υπουργοί Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, Μακεδονίας Θράκης Γιάννης Μαγκριώτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστας Καραμανλής, βουλευτές, ο νομάρχης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο περιφερειάρχης Χαρ. Σοφιανός, ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Αθαν. Σκαραφίγκας, η ηγεσία της αστυνομίας, όλες οι τοπικές και στρατιωτικές αρχές και πλήθος κόσμου.
     Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε στη δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.
     Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμων παρέδωσε επιταγή 12 εκατ. δραχμών για τις ανάγκες του Ορθόδοξου Πατριαρχείου στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.
     Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης στην ομιλία του στον Άγιο Δημήτριο εξέφρασε τη συγκίνησή του για την άφιξή του στη Συμβασιλεύουσα, όπως είπε. Μίλησε για τις ιστορικές σχέσεις που συνδέουν τις δύο πόλεις, τη Θεσσαλονίκη και την Κωνσταντινούπολη και έκανε λόγο για ενότητα μεταξύ των δύο εκκλησιών. Στο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης αντιδώρησε έναν αργυρό δίσκο.

     Στις 2 περίπου μετά το μεσημέρι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος προσήλθε στη Ροτόντα, όπου ενημερώθηκε για τις προσπάθειες της Μητρόπολης να λειτουργήσει ο χώρος ως Ιερός Ναός. Ευχήθηκε να ολοκληρωθούν σύντομα οι εργασίες που πραγματοποιούνται, ενώ στη συνέχεια ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης του πρόσφερε μία εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

     Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο νεοκλασικό κτίριο της πρώην κλινικής Νεδέλκου, στο οποίο πρόκειται να φιλοξενηθεί μία μόνιμη συλλογή με κειμήλια του Αγίου Όρους. Πρόκειται για μέρος των θησαυρών της μοναστικής πολιτείας που εκτέθηκαν στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας '97.
     "Και σήμερα, όπως και τότε, η έξοδος των κειμηλίων του Αγίου Όρους επετράπη κατ΄ άκραν οικονομίαν, προς ψυχικήν ωφέλειαν των Χριστιανών και ιδίως των μη δυναμένων να μεταβούν σ΄αυτό. Αληθώς συνυπάρχει μεγάλη καλλιτεχνική και ιστορική σημασία στα πλείστα εξ' αυτών, αλλά το κύριο μήνυμα των εκθεμάτων είναι η παρέμβασις του Θεού στην ιστορία εις τη ζωή εκάστου, δια της οποίας αναγεννάται ο άνθρωπος και μετέχει της θείας πίστεως", είπε ο κ.κ Βαρθολομαίος. "Ευχόμεθα όπως οι επισκέπται ωφελούνται θαυμάζοντες, οποία έργα εκτελούνται δια της θείας χάριτος", πρόσθεσε. Εξέφρασε πάντως τη λύπη του για την απουσία από τη συγκεκριμένη εκδήλωση εκπροσώπων του Αγίου Όρους.
     Στην πρώην Κλινική Νεδέλκου τον Πατριάρχη προσφώνησε ο Δημήτρης Σαλπιστής, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τη διοργάνωση της έκθεσης των θησαυρών στο Βυζαντινό Μουσείο. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ευάγγελος Βενιζέλος δεσμεύτηκε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, με τη συμβολή του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και των επιχειρήσεων ενέργειας που υπάγονται σ' αυτό, θα υπάρξει αρωγός στη δημιουργία αυτού του μουσείου των θησαυρών του Αγίου Όρους.
     Όπως είπε ο δήμαρχος της πόλης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, αποτελεί τιμή για την πόλη η ευλογία από πλευράς του Πατριάρχη της ιδέας να δημιουργηθεί στο νεοκλασικό κτίσμα της Εγνατίας ένα σχήμα που θα διακονεί τη συνέχιση και την ανάπτυξη της μακραίωνης πνευματικής κοινωνίας μεταξύ του Αγίου Όρους και της Θεσσαλονίκης. "Με την ανάλογη διαμόρφωση των χώρων και με την κατάλληλη τοποθέτηση εκθεμάτων και ντοκουμέντων, αλλά και με την παροχή χρησίμων πληροφοριών, θα αναδεικνύονται καθημερινά οι αιώνιες αξίες της ορθοδοξίας που εκφράζονται και με ευλάβεια υπηρετούνται στο Άγιο Όρος. Ταυτόχρονα θα αναδεικνύονται και οι λαμπρές πνευματικές σχέσεις Θεσσαλονίκης- Αγίου Όρους", τόνισε ο ο κ. Παπαγεωργόπουλος, ο οποίος χάρισε στον Οικουμενικό Πατριάρχη εκ μέρους του δήμου χρυσό αντίγραφο της λάρνακας της Βεργίνας.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Δημάρχου Θεσσαλονίκης προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

     Τα σέβη τους στον Οικουμενικό Πατριάρχη υπέβαλαν εκ μέρους της ομάδας του ΠΑΟΚ οι ποδοσφαιριστές Τουρσουνίδης και Κωνσταντινίδης, οι οποίοι του χάρισαν μία σημαία και ένα λάβαρο της ομάδας τους.

     Στη συνέχεια η Μητρόπολη Θεσσαλονίκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του κκ Βαρθολομαίου στο "Μακεδονία Παλλάς".

Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

     Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχτηκαν το απόγευμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι πολιτικές, δημοτικές, εκκλησιαστικές αρχές και οι κάτοικοι του δήμου Καλαμαριάς, που στην πλειοψηφία τους είναι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Η επίσημη υποδοχή έγινε στη συμβολή των οδών Κερασούντος και Μητροπολίτου Καλλίδου. Αντιφωνώντας τον δήμαρχο κ.Χριστόδουλο Οικονομίδη, ο κ.κ. Βαρθολομαίος εξήρε την προσφορά των προσφύγων στην ανάπτυξη των περιοχών της Ελλάδας όπου εγκαταστάθηκαν. Στην εκδήλωση που έγινε στο κέντρο της Καλαμαριάς, ο Πατριάρχης ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης της πόλης και του επιδόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο το χρυσό κλειδί.
     Στις 6.30 το απόγευμα η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη εν μέσω θερμών εκδηλώσεων του κόσμου που είχε συρρεύσει στα πεζοδρόμια, στον Ιερό ναό της Μεταμορφώσεως όπου χοροστάτησε σε δοξολογία με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαμαριάς και Νέας Κρήνης κ. Προκόπιο, και κατόπιν επισκέφτηκε το Επισκοπείο Καλαμαριάς όπου δέχτηκε τους επισήμους της πόλης. Τον συνόδευαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Χριστόδουλος, οι υπουργοί Μ-Θ κ. Μαγκριώτης και Ανάπτυξης κ. Βενιζέλος, κ.α.
     Στη συνέχεια, αναχώρησε για τον Ιερό Ναό της Παναγιάς Φανερωμένης Νέας Μηχανιώνας όπου του έγινε επίσημη υποδοχή και μικρή δεξίωση.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε ομιλίες και προσφωνήσεις κατά την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Τρίτη 1 Ιουνίου 1999
ΣΤΗ ΝΕΑΠΟΛΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επεφύλαξαν οι πιστοί της Νεάπολης στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, που σήμερα ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη. Φτάνοντας στις 11 το πρωί στην πλατεία Ειρήνης, στο σημείο "Ρολόι", συνοδεία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου -όπου έτυχε θερμότατης υποδοχής από εκατοντάδες πιστούς, οι οποίοι τον έραναν με ροδοπέταλα, ενώ η στρατιωτική μπάντα παιάνιζε εμβατήρια- ο κ.κ. Βαρθολομαίος δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για την ανταπόκριση των πιστών στο κάλεσμα του Φαναρίου.
     Τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας υποδέχτηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος, ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιάννης Μαγκριώτης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαδόπουλος και ο δήμαρχος Νεαπόλεως, Γρηγόρης Χατσησάββας. Στην προσφώνηση του ο κ. Χατζησάββας χαιρέτησε τον Παναγιώτατο ως "ηγέτη εκατομμυρίων ορθοδόξων σε όλο τον κόσμο", "Πατριάρχη του Γένους" και "υπερασπιστή της ειρήνης και της δικαιοσύνης" προσθέτοντας ότι ανάλογη χαρά είχαν νιώσει οι κάτοικοι της Νεάπολης υποδεχόμενοι προ διμήνου τον Αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο.
     Μιλώντας, στην Πλατεία Ειρήνης προς τους πιστούς ο Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας διακήρυξε: "Αι πνοαί πολέμου, εξορίας και βίας ας αποτελέσουν στύλο ηθικής αντιστάσεως εκάστου, διότι η δύναμη των ισχυρών της γης είναι περιορισμένη, ενώπιον της θείας βουλήσεως και χάριτος και οικονομίας. Η εμμονή ημών εις το καλόν τελικώς περιστέλλει το κακόν".
     Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε και στην ανάπτυξη της Δυτικής Θεσσαλονίκης και στις προοπτικές της, αλλά και τον ρόλο, που καλείται να διαδραματίσει η Εκκλησία στην κατεύθυνση αυτή. Κόσμος πολύς, εσωτερικοί μετανάστες, είπε, συγκεντρώθηκαν στην περιοχή αυτή, μεταπολεμικά, προσδοκώντας τη βελτίωση της ζωής τους, της εκπαίδευσης των παιδιών τους, μια άνετη στέγη και ευπρεπή γηρατειά. Επί μακρόν υπέφεραν την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την έλλειψη υπηρεσιών και υποδομών αλλά ήρθε η νέα εποχή για να προσφέρει τα προσδοκόμενα. Πιστεύουμε, κατέληξε, ότι καμία υλική ανάπτυξη δεν τελεσφορεί χωρίς την εκπαίδευση και την αγάπη προς τον πλησίον, στα οποία βοηθός είναι ο Θεός και η Εκκλησία.
     Ο Δήμαρχος ανακήρυξε τον Παναγιώτατο επίτιμο Δημότη της Νεάπολης και του παρέδωσε το "χρυσό κλειδί της πόλης". Μετά την τελετή της υποδοχής, ο Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος και η ακολουθία των ανώτατων εκκλησιαστικών λειτουργών, που τους συνόδευαν περπάτησαν μέχρι τον Μητροπολιτικό Ναό, ενώ πιστοί τους επευφημούσαν και τους έραναν με ροδοπέταλα, ακόμη και από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών.

     Μετά το τέλος της Δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονύσιος προσέφερε στον Παναγιώτατο το Μεγαλόσταυρο του Αγίου Γεωργίου. Προς τιμήν του απελευθερώθηκαν δεκάδες περιστέρια στο μητροπολιτικό ναό.
     Μιλώντας από τον άμβωνα ο Παναγιώτατος κάλεσε το μεγάλο πλήθος πιστών, που είχαν κατακλύσει την εκκλησία, "καλώς ποιείτε και ευεργετείτε τους εκριζοθέντας, αλλογενείς ή ομογενείς ομογλώσσους και αλλογλώσσους, όπως ο Θεός ευλόγησε ημάς". Αφού αναφέρθηκε στο προσφυγικό παρελθόν, που έχουν οι οικογένειες των περισσοτέρων από τους κατοίκους της Νεάπολης και της Σταυρούπολης, τόνισε ότι "η Ορθόδοξος Εκκλησία μας όπως και ο Κύριος αγαπά όλους τους ανθρώπους αδιακρίτως και βοηθεί, αναλόγως των δυνάμεων των πιστών, σε κάθε τόπο, τους, εις τον ίδιον ή εις άλλους τόπους, ευρισκομένους εις την ανάγκη, αδερφούς και πάντας ανθρώπους" Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις φιλανθρωπικές προσφορές των κατοίκων της Νεάπολης, που αποτελούν, όπως είπε, δείγμα της αγάπης των πιστών προς τον Θεό και τον πλησίον που αποτελεί και τη σπουδαιότερη αρετή του Ορθοδόξου χριστιανού.
     Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης μετέβη στο Επισκοπείο της Νεάπολης, όπου δέχθηκε και ευλόγησε τους Ιερείς της Μητρόπολης, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων, πολλούς πιστούς καθώς και μέλη της θεραπευτικής κοινότητας "ΙΘΑΚΗ", οι οποίοι του δώρισαν ένα έργο κεραμικής ,καθώς και ένα τόμο της έκδοσης της κοινότητας με τα κειμήλια του Αγίου Όρους.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε την προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ.κ. Διονυσίου προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ "ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ"
ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Την προθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να συμβάλει στο έργο που προσφέρει το Νοσοκομείο "Παπανικολάου" εξέφρασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στη διάρκεια της επίσκεψής του στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.
     Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης, συνοδευόμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Χριστόδουλο, τους Μητροπολίτες που τον ακολουθούν στην περιοδεία του και τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Γιάννη Μαγκριώτη επισκέφτηκε τους χώρους της αιματολογικής, της παθολογικής κλινικής και του τμήματος μεταμοσχεύσεων. Ευχήθηκε "περαστικά" στους ασθενείς και τους ευλόγησε δίνοντάς τους κουράγιο.
     Προσφωνώντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του νοσοκομείου, Λάμπρος Παπαδημητρίου, τόνισε τη σημασία της επίσκεψης αυτής λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "μας δίνει τη δύναμη και μας φωτίζει στο δρόμο του χρέους". Στη συνέχεια του απένειμε αναμνηστική πλακέτα, με τη μορφή του καθηγητή Παπανικολάου, ενώ ο Πατριάρχης αντιδώρησε ένα αργυρό δισκίο.
     Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την οργάνωση του νοσοκομείου, του "ναού αυτού της υγείας", που όπως είπε έχει τη φήμη ενός εξαιρετικά επιτυχημένου, πλήρως εξοπλισμένου νοσηλευτικού ιδρύματος. "Εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι ως Πατριαρχείο είμαστε πρόθυμοι να το πράξουμε, αν ζητηθεί η βοήθειά μας", κατέληξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

     Μετά το Νοσοκομείο "Παπανικολάου", ο Οικουμενικός Πατριάρχης και η συνοδεία του κατευθύνθηκαν στο Χορτιάτη, όπου επισκέφθηκαν την γυναικεία Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος,όπου εψάλλη δοξολογία, ενώ στη συνέχεια η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
     Το πρόγραμμα του κ. Βαρθολομαίου στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε το απόγευμα με την επίσκεψή του στο Επισκοπείο του Λαγκαδά και στο Ίδρυμα του Αγίου Βασιλείου.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Τετάρτη 2 Ιουνίου 1999
ΤΗΝ ΑΡΝΑΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΡΑΜΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΤΑΙ
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Συνεχίζει την περιοδεία του σε Μητροπόλεις της Βόρειας Ελλάδας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε σήμερα την Αρναία και το Παλαιοχώρι της Χαλκιδικής.
     Με τιμές αρχηγού κράτους υποδέχθηκαν σήμερα οι αρχές και οι κάτοικοι της Αρναίας Χαλκιδικής τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο που συνεχίζει την περιοδεία του στις μητροπόλεις των λεγόμενων "νέων χωρών".
     Σε ένδειξη τιμής το δημοτικό συμβούλιο μετονόμασε τον κεντρικό δρόμο της πόλης σε "Πατριάρχη Βαρθολομαίου του Α'", ανακήρυξε τον πατριάρχη σε επίτιμο δημότη και του επέδωσε το Χρυσό Κλειδί της πόλης, τιμή που γίνεται πρώτη φορά σε επίσημο πρόσωπο. Όμως και οι κάτοικοι τίμησαν με το δικό τους τρόπο τον προκαθήμενο της ορθόδοξης πίστης. Κατά την έλευσή του είχαν στολίσει τα μπαλκόνια των σπιτιών τους με παραδοσιακά υφαντά, ενώ οι δημοτικές αρχές του χάρισαν ένα χαλί που είχαν υφάνει γυναίκες επί τουρκοκρατίας.
     Ο κ.κ. Βαρθολομαίος έτυχε θερμής υποδοχής τόσο στην Αρναία όσο και στα χωριά που διέσχισε. Στην Αρναία χοροστάτησε σε δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Στεφάνου και στη συνέχεια προέστη της Ακολουθίας των Θυρανοιξίων του Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου. Κατόπιν προέβη εις τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αοιδίμου Οικουμενικού Πατριάρχου Ιωακείμ του Γ΄ εις τον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Παλαιοχωρίου. Ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ΄ ήταν ένας από τους σημαντικότερους Πρωθιεράρχες της Κωνσταντινουπόλεως και βοήθησε στην ανάπτυξη τόσο του Ελληνικού κράτους όσο και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
     Εν τω μεταξύ αντιφωνώντας μετά τη δοξολογία τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αρδαμέριου - Ιερισσού και Αγίου Ορους κ. Νικόδημο αναφέρθηκε στην παρουσία της γενέτειρας του Αριστοτέλη στην περιοχή και της γειτνίασης με το Άγιον Όρος.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου.

     Θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο λαός της Δράμας στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος επισκέφθηκε το απόγευμα την ιστορική πόλη, συνοδευόμενος από τον αρχιεπίσκοπο κ. Χριστόδουλο και πολλούς Μητροπολίτες.
     Στην κεντρική πλατεία της Δράμας υποδέχθηκαν τον Παναγιώτατο οι αρχές του νομού και ευρύτερα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Μαργαρίτης Τζίμας καλωσόρισε τον κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της συνοδείας του.
     Στον χαιρετισμό του δημάρχου απάντησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε για τη συγκινητική πράγματι - όπως είπε - υποδοχή της οποίας έτυχε από τον λαό και τις αρχές, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται - όπως τόνισε - σε μια ιστορική και δημιουργική πόλη, όπως είναι η Δράμα. Το βράδυ ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τη γυναικεία Ιερά Μονή της Εισοσυφοινίσης.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Δράμας.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Πέμπτη 3 Ιουνίου 1999
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

     O Παναγιώτατος συνέχισε την περιοδεία του στις Μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας με επισκέψεις στο Κάτω Νευροκόπι και τις Σέρρες.

Στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (http://www.ecclesia.gr) μπορείτε να διαβάσετε τις ομιλίες του Οικουμενικού Πατριάρχου κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών & Νιγρίτης, καθώς και στην Ιερά Μητρόπολη Ζιχνών & Νευροκοπίου.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Παρασκευή 4 Ιουνίου 1999
Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
ΣΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΕΡΡΕΣ

     Τις Σέρρες επισκέπτεται σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του σε μητροπόλεις της Βορείου Ελλάδας. Το πρωί ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφτηκε το "Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο", την παλιά μητρόπολη των Σερρών, το βυζαντινό ναό των Αγίων Θεοδώρων και το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου.
     Το μεσημέρι ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένεται στο Σιδηρόκαστρο. Θα ακολουθήσει δοξολογία στην Ιερά Μονή Αγίων Κηρύκου και Ιουλίτης, ενώ το απόγευμα ο κ.Βαρθολομαίος θα επισκεφτεί το Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου όπου και θα διανυκτερεύσει. Αύριο θα συνεχίσει την περιοδεία του στο Κιλκίς.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Σάββατο 5 Ιουνίου 1999
ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΕ ΤΗΝ 15ΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

     Ολοκλήρωσε σήμερα την 15νθήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας επισκέφθηκε σήμερα το Κιλκίς και στις 6 το απόγευμα παρέστη σε τιμητική εκδήλωση στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ), Κατά την επίσκεψή του στην ΕΣΗΕΜ-Θ, ο Παναγιώτατος τιμήθηκε με το ανώτατο χρυσό μετάλλιό της μετά διπλώματος επί περγαμηνής για τη συμβολή του στην ανάπτυξη της ορθόδοξης πίστης, την προαγωγή της παγκόσμιας ειρήνης και την προστασία του περιβάλλοντος.
     Στη σύντομη ομιλία του εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ της χώρας, που όπως είπε το έργο τους αποτελεί λειτούργημα, διακονία και προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο, εφόσον υπηρετείται η αλήθεια, γιατί ενημέρωσαν με πληρότητα και αντικειμενικότητα τον ελληνικό λαό για την επίσκεψή του. Αναφερόμενος στην επίδοση του χρυσού μεταλλίου της Ένωσης, τόνισε ότι αυτό ''αντανακλά στη μητέρα Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο επί αιώνες συντηρεί άσβεστη και ακοίμητη την κανδήλα της ορθοδόξου πίστεως και των ευγενών παραδόσεων του γένους εις την εν τη Βασιλίδι των Πόλεων Ιερά Καθέδρα''.
     Κατέληξε λέγοντας πως επιστρέφοντας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα μεταφέρει τα αισθήματα της αφοσίωσης, της ευγνωμοσύνης και της ευλάβειας του ελληνικού λαού, τα οποία όπως είπε ανταποδίδει με την πατρική του αγάπη.
     Απονέμοντάς του το χρυσό μετάλλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ, ο πρόεδρός της Δημήτρης Γουσίδης σημείωσε ότι ''με συγκίνηση και θαυμασμό παρακολουθούμε τη δραστηριότητά σας από της αναρρήσεώς σας στον Οικουμενικό θρόνο. Μας εμπνέουν και μας ενθαρρύνουν τα έργα σας για τη στερέωση της ορθοδοξίας και τα λαμπρά σας επιτεύγματα τα οποία έχουν καταστήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο σημείο παγκόσμιας αναφοράς σε θέματα πανανθρώπινου ενδιαφέροντος, όπως είναι η προαγωγή της ειρήνης και ίσως η προστασία της. Για τους λόγους αυτούς η Ένωση αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει το ανώτατο χρυσό μετάλλιο μετά διπλώματος, δηλώνοντας με την πράξη αυτή τα αισθήματα αφοσιώσεως και σεβασμού των δημοσιογράφων της Μακεδονίας και της Θράκης, προς την κεφαλή της Ορθοδοξίας και εκπληρώνοντας στο ελάχιστο το μέγιστο χρέος αναγνώρισης προς τον σεπτό Πατριάρχη για το πάνσεπτο έργο του''.

     Μήνυμα αγάπης, ειρήνης, συμφιλίωσης, υπομονής και ελπίδας για το μέλλον έστειλε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, λίγο πριν την αναχώρησή του, το απόγευμα, από τη Θεσσαλονίκη για την Κωνσταντινούπολη. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χριστόδουλο για την πρόσκλησή του να επισκεφθεί την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, την πολιτική ηγεσία της χώρας και τον ελληνικό λαό για τα αγαθά τους αισθήματα προς τον ίδιο και την Εκκλησία.
     Τόνισε ακόμη ότι με την επίσκεψη αυτή σφυρηλατήθηκε ο σύνδεσμος της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ καταδείχτηκε και η πνευματική τους ενότητα. Ο Πατριάρχης ευλόγησε τον ελληνικό λαό, που όπως είπε μένει πιστός στις παραδόσεις της ορθόδοξης πίστης και του γένους και τον προέτρεψε να παραμείνει πιστός στις ευαγγελικές αρχές. Ευχήθηκε τέλος ευημερία, υγεία και πρωτοπορία στα έργα της ειρήνης, της φιλανθρωπίας, του πολιτισμού, της αρετής και της προβολής του χριστιανικού και ελληνικού ήθους.

[ Επιστροφή στην κορυφή ]


Πηγές:   Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων    Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων    Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων   Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών

 

Περιεχόμενα
Επιστροφή