ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ
ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΣΤΟ ΕΓΡΙΝΤΙΡ

ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΑ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟ

(ΑΡΘΡΟ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ" - 6 Μαΐου 2000)

Αποστολή της Μαρίας Γ. Μεϊντάνη
στη Σπάρτη (Ισπάρτα) Μ. Ασίας.

Συνέχεια σε μία μεγάλη παράδοση της Ορθοδοξίας, που χάνεται στα βάθη των αιώνων στα χώματα της Μικράς Ασίας και της Καππαδοκίας, αποτελεί η παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, στο τριήμερο αυτό ιστορικό προσκύνημα στην περιοχή.

Ο πατριάρχης θα τελέσει σήμερα το πρωί τα θυρανοίξια του ανακαινισμένου ναού των Αγίων Αναργύρων που βρίσκεται σε μία νησίδα, Γεσίλανrα, στη λίμνη Εγριντίρ, μία από τις ωραιότερες περιοχές της Πισιδίας.

Την Κυριακή το πρωί ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί στο Προκόπιο (Ουργκούπ) της Καππαδοκίας, όπου σε υπαίθριο χώρο θα τελέσει τη λειτουργία, στην περιοχή τη γνωστή ως "Πετρομονάστηρα" της Καππαδοκίας.

Να σημειώσουμε ότι ο ίδιος ο δήμαρχος του Εγριντίρ, με πρωτοβουλία του οποίου ανακαινίστηκε ο ναός των Αγίων Αναργύρων, είχε απευθύνει σχετική πρόσκληση στον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Η κίνηση αυτή είναι πραγματικά ιστορικής σημασίας, όχι μόνο για την ιστορική συνέχεια της ορθόδοξης παράδοσης στην περιοχή, αλλά και για τις σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων.

Σε μία περιοχή όπου η παρουσία της ελληνικής ορθοδοξίας παραμένει έκδηλη μέσα από τα χιλιάδες μοναστήρια και εκκλησίες που βρίσκονται σκορπισμένα μέχρι τα βάθη της Ανατολίας, αύριο Κυριακή θα τελεστεί λειτουργία στην περιοχή των "Πετρομονάστηρων" για πρώτη φορά μετά από το 1923, όπου εκκενώθηκε η περιοχή από τον ελληνικό ορθόδοξο πληθυσμό της με την ελληνοτουρκική συμφωνία για ανταλλαγή πληθυσμών (συνθήκη Λοζάννης).

Η Καππαδοκία παραμένει ιστορικό κέντρο της ελληνικής ορθόδοξης παράδοσης και κοιτίδα μεγάλων πατέρων της Εκκλησίας. Από την εποχή εκκένωσης του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή αυτή υπήρξαν σποραδικές επισκέψεις Ελλήνων προσκυνητών και ερευνητών στους ιστορικούς αυτούς τόπους. Με την αυριανή λειτουργία ανοίγει ο δρόμος συντήρησης και αναβίωσης της ορθόδοξης παράδοσης στην περιοχή.

Η Τουρκία το τελευταίο διάστημα φαίνεται ότι εγκαινιάζει μια νέα στάση και γίνεται περισσότερο ανεκτική ή αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση το ελληνικό και ορθόδοξο παρελθόν.

Άλλωστε η αναβίωση της συνέχειας μίας παράδοσης που ξεριζώθηκε από εδώ πριν 78 χρόνια, αντιμετωπίζεται από το επίσημο κράτος με τον ορισμό ως "Τουρισμός - Πίστεως" και έχει πλέον να αποφέρει και μεγάλα οικονομικά οφέλη.



Περιεχόμενα
Επιστροφή