ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ
ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ

Επίσημη επίσκεψη πραγματοποίησε η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ στην ακριτική Λέρο, στις 25, 26 και 27 του μηνός Σεπτεμβρίου, έπειτα από αδελφική πρόσκληση του Σεβ. Μητροπολίτου Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Νεκταρίου. Σκοπός της επισκέψεώς του ήταν τα εγκαίνια συνεδριακού κέντρου που ανακαινίστηκε με πρωτοβουλία και φροντίδα της τοπικής Μητροπόλεως, καθώς και η κήρυξη της ενάρξεως των εργασιών διεθνούς επιστημονικού συνεδρίου με θέμα: "Ορθόδοξος κόσμος και Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον της Γ΄ χιλιετίας".

Το αναλυτικό πρόγραμμα της επισκέψεως του κ. Βαρθολομαίου είχε ως εξής:

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 1999

Ο Πατριάρχης χαιρετίζει και ευλογεί τον λαό στο προαύλιο του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Λακκίου.
   

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αφίχθη περί τις 17:00 στο αεροδρόμιο της Λέρου με ιδιωτικό αεροσκάφος, που παραχώρησε για το σκοπό αυτό ο Εντιμ. κ. Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Άρχων Μ. Λογοθέτης και Μ. Ευεργέτης της Αγίας του Χριστού Μ. Εκκλησίας. Ακολούθησε επίσημη υποδοχή του Πατριάρχου και της ακολουθίας του που αποτελούσαν οι Σεβ. Μητροπολίτες Ίμβρου και Τενέδου κ. Φώτιος και Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, ο Πανιερ. Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος, ο Πανοσιολ. Τριτεύων κ. Στέφανος, ο Ευλαβέστατος Διάκονος κ. Φώτιος Ζωγραφίδης και ο Αρχικλητήρας Εντιμ. κ. Βασίλειος Καραγεώργης. Τον Πατριάρχη και τη συνοδεία του υποδέχθηκε χορεία Ορθοδόξων Ιεραρχών, Υπουργοί, οι Αρχές της Νήσου και των Δωδεκανήσων εν γένει, οι συμμετέχοντες στο συνέδριο και πλήθος κόσμου.

 

  Ο Πατριάρχης χαιρετίζει και ευλογεί τον λαό στο προαύλιο του Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Λακκίου.
   

Έπειτα όλοι κατευθύνθηκαν οδικώς και εν πομπή στην πλατεία του Πλατάνου. Εκεί έγινε επίσημη προσφώνηση του Δημάρχου Λέρου κ. Ιωάννη Απάρτη και επίδοση στον Πατριάρχη του χρυσού κλειδιού της πόλεως. Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στην ιδιότητά του ως επιτίμου Δημότου Λέρου από την προηγούμενη επίσκεψή του εκεί (Οκτώβριος 1994). Στη συνέχεια μετέβησαν στον παρακείμενο Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου εψάλη δοξολογία επί τη αφίξει του Οικουμενικού Πατριάρχου, στο τέλος της οποίας ο Παναγιώτατος εχειροθέτησε στο οφφίκιο του πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου τον Αρχιερατικό επίτροπο της Νήσου, Αιδεσιμ. π. Νικόδημο Φωκά.

Το ίδιο βράδυ παρετέθη δείπνο προς τιμήν του Πατριάρχου και της συνοδείας του υπό του Νομάρχου Δωδεκανήσου κ. Σάββα Καραγιάννη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι καθ' όλη την διάρκεια της επισήμου επισκέψεως του Πατριάρχου αισθητή ήταν η παρουσία πλήθους λαού που κατέκλυζε τα μέρη που επισκεπτόταν ο Παναγιώτατος.

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 1999

Ο Πατριάρχης ομιλεί κατά την πανηγυρική έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.
   

Το πρωΐ τελέσθηκε Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Λακκίου, συλλειτουργούντων και των Ιεραρχών από τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Στο τέλος της ο Πατριάρχης ανήγγειλε την υπό του Οικουμενικού Πατριαρχείου προσφορά 100.000 δολαρίων για τις ανάγκες των σεισμοπαθών της Αττικής. Έπειτα τελέστηκε Δοξολογία και στη συνέχεια Τρισάγιο, για την 56η επέτειο της καταβυθίσεως στη Λέρο του αντιτορπιλικού "Βασίλισσα Όλγα", στο μνημείο των πεσόντων στην παραλία Λακκίου. Μετά και την καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων, ο Πατριάρχης επισκέφθηκε το ίδρυμα "Ισιδώρειο Γηροκομείο" του αειμνήστου Μητροπολίτου Λέρου Ισιδώρου (Αηδονόπουλου), στη μνήμη του οποίου έψαλε Τρισάγιο.

 

  Οι εργασίες του Συνεδρίου στο νέο συνεδριακό κέντρο ("Πατριαρχείο Αλίνδων")
   

Μετά και την παράθεση προς τιμήν του Πατριάρχου μικρής δεξίωσης από τον Αρχηγό Γ.Ε.Ν. ακολούθησαν κατάθεση ανθέων και δέηση στο Αγγλικό Κοιμητήριο Αλίνδων, τα εγκαίνια του Ι. Ναού Αγ. Σωφρονίου, καθώς και του Συνεδριακού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως (το επονομαζόμενο και "Πατριαρχείο Αλίνδου") που ανακαινίστηκε με δαπάνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Κράτους, στο χώρο τού, κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βομβαρδισθέντος Οίκου του Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως και έπειτα Αλεξανδρείας Σωφρονίου, στη μνήμη του οποίου ο Πατριάρχης έψαλε Τρισάγιο.

Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Λέρου παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχου.

Ο Πατριάρχης απευθύνει χαιρετισμό στο επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο Νομάρχης Δωδεκανήσου κ. Σάββας Καραγιάννης.
   

Το απόγευμα ο Πατριάρχης έθεσε το θεμέλιο λίθο του "Κέντρου Αποκαταστάσεως Αναπήρων και χρονίως πασχόντων" στην περιοχή Λακκί, στο οικόπεδο που δώρησε στη Μητρόπολη ο Λέριος Άρχων κ. Παναγιώτης Σούλος. Έπειτα ο Πατριάρχης και η συνοδεία του μετέβησαν στο Κρατικό Θεραπευτήριο Λέρου, όπου δόθηκε η ευκαιρία της ξενάγησης στους χώρους του και της συνάντησης με μερικούς από τους ασθενείς. Κατόπιν ανέβηκαν στην "Παναγία του Κάστρου", όπου ο Πατριάρχης ετέλεσε τα θυρανοίξια του Ι. Ναού Αγνώστου Χριστιανού Μάρτυρος.

 

  Ο Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης, πρόεδρος του Συνεδρίου, απευθύνει χαιρετισμό στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Πατριάρχης για τους Συνέδρους.
   

Το βράδυ, στο Στάδιο του Γυμνασίου Πλατάνου, πραγματοποιήθηκε μουσικοχορευτική εκδήλωση με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα στην οποία έλαβαν μέρος και μαθητές μαζί με τους καθηγητές τους από το Gulluk της Τουρκίας, σχολείου που είχε προσφάτως αδελφοποιηθεί με αντίστοιχο της Λέρου. Στην εκδήλωση συμμετείχαν παραδοσιακά συγκροτήματα από την Λέρο, την Κάλυμνο και την Αστυπάλαια, μικτή χορωδία από την Ρόδο, ενώ την εκδήλωση έκλεισε η Αλίκη Καγιαλόγλου, η οποία ερμήνευσε τραγούδια του Μ. Χατζιδάκι με τη συνοδεία του Κώστα Γρηγορέα στην κιθάρα. Διάχυτη ήταν η συγκίνηση όλων, οι οποίοι καταχειροκρότησαν τόσο τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, όσο και τον εμπνευστή της, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Νεκτάριο. Την εκδήλωση έκλεισε ο Πατριάρχης, που ομίλησε Ελληνικά και Τουρκικά και φωτογραφήθηκε με τα παιδιά και τους δασκάλους τους από την Τουρκία, συγχαίροντάς τους πατρικώς. Αξιοσημείωτες ήταν εξάλλου οι προσφορές (που ανακοινώθηκαν κατά την διάρκεια της εκδηλώσεως) των Σεβ. Μητροπολιτών Κιτίου κ. Χρυσοστόμου καθώς και του επιχωρίου κ. Νεκταρίου, 20.000 δολαρίων έκαστος, για τους σεισμοπαθείς της Τουρκίας και Αττικής αντίστοιχα.

Μετά και την παράθεση υπό της Ιεράς Μητροπόλεως δείπνου, η ημέρα έκλεισε με την αναβίωση εθίμου του Πατριάρχου Σωφρονίου στον κόλπο των Αλίνδων.

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 1999

Απονομή τιμητικής πλακέτας στον Πατριάρχη από τον Ταξίαρχο της περιοχής
   

Ο Πατριάρχης κήρυξε, στο νέο συνεδριακό κέντρο, την έναρξη του Α΄ Συνεδρίου με θέμα: "Ορθόδοξος Κόσμος και Ευρωπαϊκή Ένωση ενώπιον της Γ΄ χιλιετίας". Μετά την προσφώνηση του Σεβ. Μητροπολίτου κ. Νεκταρίου, την αντιφώνηση του Πατριάρχου και την ανάγνωση του Μηνύματος του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Εξοχ. κ. Κων/νου Στεφανόπουλου, ομίλησαν κατά σειρά οι εξής: ο Εντιμ. κ. Μιγκουέλ Ντακούνια, εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κ. Ρομάνο Πρόντι, ο καθηγητής κ. Βασίλειος Γιούλτσης, ο πρόεδρος του Συνεδρίου Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης. Στο τέλος της πανηγυρικής αυτής ενάρξεως των εργασιών του Συνεδρίου, έγινε και η πρώτη επιστημονική εισήγηση από τον Εντιμ. καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γεώργιο Μαντζαρίδη, την οποία ακολούθησε εκτενής διάλογος.

 

  Ο Πατριάρχης με Τούρκους μαθητές από το Gulluk μετά την καλλιτεχνική εκδήλωση στο Γυμνάσιο Πλατάνου.
   

Το μεσημέρι ο Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν των συνέδρων, στο οποίο απηύθυνε χαιρετισμό και ο Σεβ. Πρόεδρος του Συνεδρίου, Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης.

Νωρίς το απόγευμα, αφού απηύθυνε δια των Μέσων Γενικής Ενημερώσεως μήνυμα προς τον Δωδεκανησιακό λαό, ο Πατριάρχης αναχώρησε για την Έδρα Του, μετά την απόδοση των τιμών που αναλογούν στο αξίωμά Του.

Ο ΛΥΧΝΟΣ ΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το μήνυμα του Πατριάρχου προς τον Δωδεκανησιακό λαό μέσω των Μ.Μ.Ε.
   

Ολόκληρη την επίσκεψη του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στη Λέρο κάλυψε τηλεοπτικά αποστολή του ΛΥΧΝΟΥ την οποία αποτελούσαν οι θεολόγοι Γιώργος Μαρόπουλος και Παναγιώτης Γκέκας. Εκτός από την κάλυψη των προαναφερθεισών εκδηλώσεων, μικρές συνεντεύξεις παραχώρησαν στο ΛΥΧΝΟ ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καρελλίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Ιωάννης και ο Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παΐσιος, ενώ ο αιδεσιμολ. π. Δημήτριος Μπίλλης και ο εντιμ. κ. Παναγιώτης Σούλος ομίλησαν σχετικά με την ανέγερση του "Κέντρου Αποκαταστάσεως Αναπήρων και Χρονίως Πασχόντων".

ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ ΙΕΡΑΡΧΕΣ

 

  Ο Πατριάρχης με Τούρκους μαθητές από το Gulluk μετά την καλλιτεχνική εκδήλωση στο Γυμνάσιο Πλατάνου.
   

Επίσημοι προσκεκλημένοι στη Λέρο, κατά την επίσκεψη του Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου ήταν οι εξής Ιεράρχες από διάφορες Ορθόδοξες Εκκλησίες.

 • Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Καρελλίας και πάσης Φιλλανδίας κ. Ιωάννης.
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κώου κ. Αιμιλιανός.
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος.
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βερροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων.
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Άνθιμος.
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βερατίου, Αυλώνος και Κανίνης κ. Ιγνάτιος (Αλβανία).
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Βιδινίου κ. Δομητιανός (Βουλγαρία).
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κιτίου κ. Χρυσόστομος (Κύπρος).
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Τυάνων κ. Παΐσιος (Αμερική).
 • Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ολομόουτς και Μπρνό της Μοραβίας, κ. Χριστοφόρος (Τσεχία και Σλοβακία).
 • Ο Θεοφ. Επίσκοπος Άλμπα Τζούλια κ. Ανδρέας (Ρουμανία).
 • Ο Θεοφ. Επίσκοπος Τραχείας κ. Παύλος (Γαλλία).
 • Ο Θεοφ. Επίσκοπος Ρηγίου κ. Εμμανουήλ (Βέλγιο).
 • Πρόεδρος του επιστημονικού συνεδρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Περγάμου κ. Ιωάννης.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ

Οι εξοχ. υπουργοί της Ελληνικής Κυβερνήσεως κ. Θ. Κοτσώνης και Χρ. Πάχτας.
Ο εντιμ. κ. Μιγκουέλ Ντακούνια, εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως κ. Ρομάνο Πρόντι.
Οι εντιμ. κ. Απόστολος Μπότσος, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου και Μιχάλης Παπαδάκης, πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π.
Οι εντιμ. κ. Αναστάσιος Μαρίνος και Μιχάλης Δελερής, Αντιπρόεδρος του Σ.Τ.Ε.
Ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος, Άρχων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Περιεχόμενα
Επιστροφή