ΙΔΡΥΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΧΑΛΚΗΣ

Την ίδρυση του Οικολογικού Ινστιτούτου της Χάλκης χαιρέτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος που χοροστάτησε στον ειδικό εσπερινό στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας στη Χάλκη των Πριγκηπονήσων (13/6/99).

Το Ινστιτούτο προστίθεται στα ετήσια διεθνή οικολογικά συνέδρια, με τα οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο θέλει να κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων.

Στην Αίθουσα Τελετών της Μονής της Αγίας Τριάδος στη Χάλκη, βρίσκονταν οι σύνεδροι του φετινού οικολογικού συνεδρίου, εκπρόσωποι των άλλων Ορθοδόξων Πατριαρχείων και χριστιανικών δογμάτων. Το Οικολογικό Ινστιτούτο της Χάλκης θα αποτελεί μόνιμο θεσμό που θα δώσει στους ορθοδόξους κληρικούς, στους επιστήμονες αλλά και στους δημοσιογράφους "την ευκαιρία και την ώθηση να εμβαθύνουν όχι μόνο στις τεχνικές και ανθρωπιστικές παραμέτρους του προβλήματος της ρυπάνσεως του περιβάλλοντος, αλλά και στη χριστιανική και θεολογική πλευρά του", όπως τόνισε ο Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος στην τελετή των εγκαινίων.

"Η επιτυχία του οφείλεται σε όλους εσάς και στην αξιέπαινη και γενναία συνδρομή του εντιμότατου χορηγού και Άρχοντα της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κ. Θεοδώρου Παπαλεξόπουλου", είπε ακόμα ο Οικουμενικός Πατριάρχης, εξαίροντας την "ακούραστη συνεισφορά και προσπάθεια" του Έλληνα επιχειρηματία.

Το σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου έχει ως εξής:

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, μετά της συνοδείας Αυτού, την μεσημβρίαν του Σαββάτου, 12ης Ιουνίου, διεπεραιώθη εις Χάλκην και ανήλθεν εις την Ι.Μ. Αγίας Τριάδας, κατελθών εξ αυτής το εσπέρας της Κυριακής, 13ης Ιουνίου.

Η Α.Θ.Παναγιότης, ο Πατριάρχης, εκκλησιάσθη από του Ι. Βήματος του Ναϊδρίου της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης κατά τον εσπερινόν του Σαββάτου, 12ης Ιουνίου, ως και κατά την Θ. Λειτουργίαν της Κυριακής, 13ης Ιουνίου.

Η Α.Θ. Παναγιότης, ο Πατριάρχης, εχοροστάτησεν εν τω Ναϊδρίω της Ι.Μ. Αγίας Τριάδος Χάλκης κατά τον εσπερινόν της Κυριακής, 13ης Ιουνίου, χαιρετίσας εν συνεχεία, εν τη Αιθούση Τελετών αυτής, την πανηγυρικήν συνεδρίαν του Οικολογικού Ινστιτούτου Χάλκης, παρουσία πάντων των συνέδρων, εκπροσώπων των εν τη Πόλει χριστιανικών δογμάτων και άλλων θρησκευμάτων και πλείστων μελών της ενταύθα Ομογενείας. Κατ' αυτήν ανεγνώσθησαν χαιρετιστήρια μηνύματα του Εξοχ. Νομάρχου της πόλεως ημών κ. Erol Çakir, των Μακ. Πατριαρχών Ρωσσίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Γεωργίας, του Εντιμ. Δημάρχου Μεγαλοπόλεως κ. Ali Müfit Gürtuna και του Εντιμ. κ. Rahmi Koç, Προέδρου της Turmepa, και κατέκλεισεν ο Πατριάρχης δι' επικαίρου ομιλίας Αυτού.


Περιεχόμενα
Επιστροφή