(22/10/2000)

   

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΟΣ

Βαρθολομαίος: Οι κάτοικοι της Πάτρας
είναι φιλοπρόοδοι και δημιουργικοί

Με τις καμπάνες να ηχούν χαρμόσυνα από το πρωί, με χειροκροτήματα και τις ιαχές "άξιος", και με τις τιμές που αρμόζει σε αρχηγό Κράτους η Πάτρα υποδέχθηκε χθες τον Οικουμενικό Πατριάρχη τον πρώτον τη τάξει της Ορθοδόξου Εκκλησίας κ. Βαρθολομαίο.

Ο προκαθήμενος των απανταχού Ορθοδόξων έφθασε στην Πάτρα λίγο μετά τις 10.00 το πρωί. Τον υποδέχθηκαν ο Δήμαρχός Πατρέων κ. Ευάγγελος Φλωράτος, ο Νομάρχης Αχαΐας Στάθης Αθανασόπουλος Σερέτης, ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νίκος Μπελιβάνης. Αφού επιθεώρησε τα αγήματα των τριών όπλων που είχαν παραταχθεί και του απέδιδαν τιμές, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Εφέσου κ. Χρυσόστομο και Ίμβρου κ. Φώτιο, έφθασε στην διασταύρωση των οδών Αγίου Ανδρέου και Τριών Ναυάρχων όπου τον ανέμενε ο μητροπολίτης Πατρών κ. Νικόδημος πλαισιούμενος από τους μητροπολίτες Λευκάδας κ. Νικηφόρο, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρο, Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο, Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο και Σηλυβρίας κ. Αιμιλιανό.

Τον προκαθήμενο των απανταχού Ορθοδόξων προσεφώνησε ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Ε. Φλωράτος, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του Οικουμενικού Πατριάρχη και τόνισε ότι η επίσκεψή του στην Πάτρα είναι ένα ιστορικό γεγονός αλλά αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και ευλογία.

Στην συνέχεια ο Νομάρχης Αχαΐας Στάθης Αθανασόπουλος Σερέτης ανέγνωσε το ψήφισμα που εξέδωσε το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Απαντώντας ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε την χαρά του για την παρουσία του στην Πάτρα στην πόλη του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέου για να προσκυνήσει την Κάρα Του. "Απευθύνομε τον χαιρετισμό της αγάπης μας. Η πολυάνθρωπος πόλις των Πατρών έδωσε στην Εκκλησία του Χριστού δύο Αποστόλους τον Σωσίπατρο και τον Ηρωδίωνα και όπου κατά την παράδοση, συνέγραψε ο Ευαγγελιστής Λουκάς το Ευαγγέλιο και τις Πράξεις των Αποστόλων και που έχει καθαγιαστεί με το Αίμα του μαρτυρίου του Αποστόλου Ανδρέα.

Η πόλις των Πατρών ανέδειξε και αναδεικνύει εξόχους προσωπικότητες με επικεφαλής τον εξοχώτατον πρόεδρον της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον σεμνό, λόγιο και ευγενή άνδρα, και άλλους πολλούς που έχουν ως πνευματικό καθοδηγητή και ποιμένα τον λογιώτατο, πολυγραφότατο, μουσικολογιώτατο και υμνογράφο κ. Νικόδημο. Εις την Πόλι λειτουργεί ένα ευφήμως γνωστό Πανεπιστήμιο, που επιτελεί σημαντικό πνευματικό έργο, ενώ το λιμάνι σας δέχεται κατ' έτος χιλιάδες επισκεπτών από την Δύσιν. Οι κάτοικοι της πόλεως είναι φιλοπρόοδοι και δημιουργικοί και μπορούν να επιτελέσουν πολλά ακόμα".

ΓΩΓΩ ΚΑΡΑΛΗ


ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και η σημασία
της στην σύζευξη των δύο πόλων της Ορθοδοξίας

Την πόλη μας επισκέφθηκε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, που είναι όχι μόνο ο ηγέτης των Απανταχού Ορθοδόξων αλλά και μια από τις πιο σημαντικές πνευματικές μορφές του αιώνα μας. Ήταν η πρώτη επίσκεψη που Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας πραγματοποίησε στην Πάτρα, την πόλη που καθαγίασε με το αίμα Του ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων Ανδρέας. Η χθεσινή ημέρα ήταν πολύ σημαντική και ταυτόχρονα ιστορική, εάν μάλιστα σκεφθεί κανείς ότι οι Εκκλησίες των Πατρών και της Κωνσταντινουπόλεως οφείλουν την ίδρυσή τους στον Πρωτόκλητο των Αποστόλων, τον Ανδρέα.

Για την σημασία της επισκέψεως του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου του Α' στην Πάτρα, για τα συναισθήματα που αυτή δημιούργησε συζητήσαμε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Νικόδημο, λίγο πριν ο Παναγιώτατος κ. Βαρθολομαίος φθάσει και προσκυνήσει στην πόλη, όπου μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος των Αποστόλων.

"Ο Απόστολος Ανδρέας, μας είπε ο Σος κ. Νικόδημος, ξεκινώντας από τα Ιεροσόλυμα που ήταν μαζί με τον Χριστό και αρχίζοντας το Αποστολικό Του έργο έφθασε μέχρι το Βυζάντιο, και εκεί ίδρυσε την Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, όπου είναι σήμερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Εν συνεχεία ο Απόστολος Ανδρέας, αφού έκανε πολύ μεγάλη περιοδεία και εις τον Πόντον, και εις την Μακεδονία και Θράκη και Δυτική Ελλάδα κατέληξεν εις τας Πάτρας και εδώ ίδρυσεν την Εκκλησία των Πατρών. Επομένως Κωνσταντινούπολις και Πάτραι ως Εκκλησίαι έχουν τον ίδιον ιδρυτή, γι' αυτό το λόγο και η Εκκλησία των Πατρών μετά χαράς αναμένει και μετά χαράς βλέπει να πραγματοποιείται η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχου. Ενώνονται οι δύο πόλοι, από τον έναν πόλο της εκκινήσεως του Αποστόλου Ανδρέου στον άλλον, όπου και ετελεύτησεν ευρών μαρτυρικόν θάνατον. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, να επικοινωνήσουμε, να συμπροσευχηθούμε.

Είναι η πρώτη φορά που ένας Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Πάτρα;

Εξ όσων γνωρίζω, ιδιαίτερα στον αιώνα μας, ναι είναι η πρώτη φορά.

Τον είχατε καλέσει και κατά το παρελθόν να επισκεφθεί την Μητρόπολιν Πατρών;

Ναι. Και κατά τις προηγούμενες φορές που επισκέφθηκε την Ελλάδα, τον είχαμε παρακαλέσει να έρθει αλλά τότε δεν είχε τα χρονικά περιθώρια γιατί είχε άλλες ανειλημμένες υποχρεώσεις. Αυτή την φορά όμως αυτό κατέστη δυνατόν.

Ποια διαδικασία ακολουθείται για να γίνει μια Πατριαρχική επίσκεψη σε μια περιοχή;

Το τυπικόν και η τάξις προϋποθέτει να έχει προσκληθεί από τον οικείον Μητροπολίτην ή Πατριάρχη, εάν πρόκειται για Πατριαρχική περιοχή. Αλλά και εάν ο ίδιος εκφράσει την επιθυμία να επισκεφθεί μια περιοχή επικοινωνεί με τον οικείον ιεράρχη, του διατυπώνει την πρόθεσιν ή επιθυμία του και ο άλλος με την σειρά του προθύμως και με χαρά του απευθύνει την σχετική πρόσκληση. Ενώ στην πραγματικότητα, λοιπόν, απαιτείται πρόσκλησις, σε τέτοια υπεροχικά πρόσωπα, αφού γίνη γνωστή η επιθυμία της επισκέψεως, ο οικείος ιεράρχης σπεύδει να τον προσκαλέσει. Και να του πει "ότι ευχαρίστως τον αναμένει".

Έχετε και κατά το παρελθόν συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο;

Βεβαίως δεν είναι η πρώτη φορά που συναντόμεθα. Έχω κατ' επανάληψιν επισκεφθεί το Φανάρι, στην Πόλιν. Έχουμε συλλειτουργήσει μαζί, μέχρι και στην Ρουμανία συλλειτουργήσαμε, εκεί μάλιστα δύο φορές. Γι' αυτό και είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που ο Οικουμενικός Πατριάρχης επισκέπτεται την Μητρόπολίν μας.

Είναι αλήθεια ότι ο Παναγιώτατος, σε σχέση με τους προκατόχους του, έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια στο εξωτερικό και έχει επισκεφθεί πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες και Πατριαρχεία.

Παλαιότερα υπήρχε πρόβλημα. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης δεν μπορούσε να βγει από την Πόλιν και να ταξιδεύσει στο εξωτερικό. Συν τοις άλλοις διότι οι Τούρκοι θα του έκλειναν την πόρτα, και κινδύνευε, λοιπόν, επιστρέφοντας να έχει πρόβλημα εισόδου στην χώρα. Αναγκάζονταν εκ των πραγμάτων να παραμένουν στο Φανάρι.


ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ
ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Κατά καιρούς ακούγεται ότι καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθεί η έδρα του Οικουμενικού Θρόνου και είτε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είτε στην Ρωσία. Τι επιπτώσεις θα είχε μια τέτοια ενέργεια;

Δεν θα ήταν καλό να συμβεί κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με τους Ιερούς Κανόνες ο Οικουμενικός Πατριάρχης είναι "πρώτος τη τάξει" της Ορθοδοξίας, και αυτό οφείλεται στο ότι είναι ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, της έδρας δηλαδή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ήταν ο Πατριάρχης της Αυτοκρατορίας της Κωνσταντινουπόλεως. Οι Ρώσοι το διεκδικούν επειδή, όπως λένε, σήμερα είναι οι πολυπληθέστεροι Ορθόδοξοι σε όλο τον κόσμο. Και αυτό είναι το βασικό τους επιχείρημα. Πέραν όμως από το πλήθος υπάρχει η Ιστορία και η Παράδοση και σύμφωνα με αυτές το προβάδισμα ανήκει πάντα στην Κωνσταντινούπολιν.


Περιεχόμενα
Επιστροφή