Η ΣΥΝΑΞΗ ΤΩΝ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΤΟΥ ΙΩΒΗΛΑΙΟΥ ΕΤΟΥΣ 2000

25 - 26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2000

Επί τη κατακλείδι των εορτών των 2000 ετών από της Γεννήσεως του Χριστού, το Οικουμενικό Πατριαρχείο συγκαλεί Πανορθόδοξη Σύναξη με τη συμμετοχή των Προκαθημένων και εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα θα τελεσθεί Πατριαρχική Θεία Λειτουργία των Προκαθημένων ανήμερα τα Χριστούγεννα στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι. "Κατ' αυτήν θα αναγνωσθή, από του Ιερού Άμβωνος, και η επί τοις Χριστουγέννοις ειθισμένη Πατριαρχική Απόδειξις".

Την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου, επί τη εορτή της συνάξεως της Υπεραγίας Θεοτόκου - σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου - "η Α.Θ.Παναγιότης, ο Πατριάρχης, κατόπιν ευγενούς αδείας των αρμοδίων Αρχών, θα τελέση μετά των λοιπών Προκαθημένων και Εκπροσώπων των αδελφών Ορθοδόξων Εκκλησιών, εν τω Ιερώ Ναώ (νυν Μουσείω) της του Θεού Σοφίας εν Νικαία την θείαν λειτουργίαν. Κατά την θείαν λειτουργίαν ταύτην θα αναγνωσθή Μήνυμα των Ορθοδόξων Προκαθημένων προς τους πιστούς αυτών και τον κόσμον όλον επί τη εισόδω εις την Τρίτην μετά Χριστόν χιλιετίαν".

Από την σύναξη των Προκαθημένων στο Φανάρι και τη Νίκαια θα απουσιάζουν ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Αλέξιος και ο Πατριάρχης Γεωργίας κ. Ηλίας.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας στην Κωνσταντινούπολη

Στην Κωνσταντινούπολη μετέβη το πρωί της 23ης Δεκεμβρίου ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Πέτρος Ζ', συνοδευόμενος από τους Μητροπολίτες Πηλουσίου κ. Ειρηναίο και Καρθαγένης κ. Χρυσόστομο, τον Αρχιμανδρίτη Γεώργιο Βλαδιμήρου και τον Διάκονο Νεκτάριο Κοντογιώργο. Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας θα συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων καθώς και στους εορτασμούς που οργάνωσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τη συμπλήρωση δύο χιλιάδων χρόνων από τη γέννηση του Ιησού Χριστού.

Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Μέσα σε πολύ φιλική ατμόσφαιρα οι δύο Προκαθήμενοι συνομίλησαν για θέματα που αφορούν τα δύο Πατριαρχεία και την Ορθοδοξία γενικότερα ενώ αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρέθεσε γεύμα προς τιμή του Μακαριωτάτου και των λοιπών Προκαθημένων, των Εκπροσώπων των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών και των συνοδών τους.

Το απόγευμα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας επισκέφθηκε στην Προξενική κατοικία τον Πρόξενο της Αιγυπτιακής Δημοκρατίας Μοχάμεντ Ναζράτ, ο οποίος, μετά από εγκάρδια συνομιλία, παρέθεσε πρόγευμα προς τιμή του Μακαριωτάτου. Κατά τη διάρκεια του προγεύματος ο κ. Ναζράτ καλωσόρισε εκ μέρους της Αιγυπτιακής Κυβερνήσεως τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κωνσταντινούπολη και του ευχήθηκε καλή διαμονή. Επίσης εξέφρασε τη συμπαράσταση και το ενδιαφέρον της Αιγυπτιακής κυβέρνησης για τη πορεία και το έργο του Ορθοδόξου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ο Μακαριώτατος με τη σειρά του ευχαρίστησε τον κ. Πρόξενο για τη ζεστή φιλοξενία και τον παρεκάλεσε να διαβιβάσει στις Αιγυπτιακές Αρχές και κυρίως στον Υπουργό Εξωτερικών Άμρ Μούσα, τις ευχαριστίες του για την πολλή του αγάπη προς το πρόσωπό Του και το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας.

Το ίδιο βράδυ ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας παρακάθησε σε επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης στο ξενοδοχείο Hilton με την ευκαιρία της άφιξης στην έδρα του Οικουμενικού Θρόνου των Ορθοδόξων Προκαθημένων και Αντιπροσωπειών των Ορθοδόξων Εκκλησιών. Κατά τη διάρκεια του δείπνου προσφώνησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και αντιφώνησε εκ μέρους των Προκαθημένων ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Και οι δύο αναφέρθηκαν στην ανάγκη ενότητας της Ορθοδόξου Εκκλησίας, στην οικουμενική της διάσταση και στην πορεία της κατά την Τρίτη χιλιετία.

Επίσης ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας είχε ιδιαίτερες συναντήσεις και συνεργασία με τους Πατριάρχες Αντιοχείας κ. Ιγνάτιο και Σερβίας κ. Παύλο.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος στο Φανάρι

Σύμφωνα με σχετικό ανακοινωθέν (21 Δεκεμβρίου 2000) της Αρχιγραμματείας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος : "Την Κυριακή 24 Δεκεμβρίου, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος, συνοδευόμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο και Αττικής κ. Παντελεήμονα, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο κ. Θωμά Συνοδινό Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τον Ιερολογιώτατο κ. Διονύσιο Κατερίνα, Αρχιδιάκονο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, θα μεταβεί στην Κωνσταντινούπολη, για να συμμετάσχει στις Εορταστικές Εκδηλώσεις της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας για το Ιωβηλαίον έτος 2000. Οι Εκδηλώσεις αυτές, στις οποίες έχουν κληθεί να παραστούν οι Προκαθήμενοι όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, θα κορυφωθούν με την τέλεση Θείας Λειτουργίας τα Χριστούγεννα στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι και στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας στη Νίκαια, στις 26 Δεκεμβρίου".Περιεχόμενα
Επιστροφή