Ιερά Μητρόπολις Πατρών

ΙΕΡΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ
ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (ΠΑΛΑΙΟΜΟΝΑΣΤΗΡΟ)
ΠΑΤΡΩΝ


Κοντά στο χωριό Μπάλα βρίσκεται το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, το οποίο είναι γνωστό ως Παλαιομονάστηρο.

Χτισμένο στους πρόποδες του Παναχαϊκού, σε υψόμετρο 500μ. από την επιφάνεια της θαλάσσης, περιβάλλεται από πυκνή βλάστηση. Σύμφωνα με την παράδοση έχει μεγάλη ιστορία. Ιδρύθηκε κατά τα τέλη του ΣΤ' - αρχές του Ζ' αιώνος, αλλά μέχρι το 1945 καταστράφηκε πολλές φορές. Δυστυχώς δεν έχει διασωθεί καμία ιστορική μαρτυρία γραπτή. Το μόνο που υπάρχει είναι η προφορική παράδοση και μία μαρμάρινη πλάκα στην βόρεια εξωτερική πλευρά του Καθολικού που ιστορεί την ανασύσταση της Μονής το 1693 από την Καλλινίκη Μαρκαδάνταινα.

Στις αρχές του ΙΘ' αιώνος η ερειπωμένη Μονή - κατά την παράδοση καταστράφηκε από τους Τούρκους τον ΙΗ' αιώνα - προσαρτάται σαν Μετόχι στην Μονή Γηροκομείου με την ονομασία "Παλαιομονάστηρο" ή Μονή Αγίου Νικολάου Μπάλα και παραμένει μετόχι μέχρι το 1925.

Το 1945 η από Μικράς Ασίας ορμωμένη Καλλινίκη Κοιτίδου αναλαμβάνει την ανασύσταση της Μονής ως γυναικείας Κοινοβιακής τοιαύτης.

Σήμερα η Μονή αριθμεί δεκαοκτώ αδελφές και μία δόκιμη και διάγει τον Μοναχικό βίο προσευχομένη και διακονούσα εν προσευχή και υπακοή στα διακονήματα της Αγιογραφίας, Χρυσοκεντητικής, Μικροτεχνίας κ.α.

Το Καθολικό της Μονής βρίσκεται στην βορειοανατολική πλευρά του περιβόλου και είναι ρυθμού Μονόκλιτης Βασιλικής.

Τα μόνα κειμήλια που σώζονται στη Μονή είναι κάποια λείψανα Αγίων και ένα μικρό κομμάτι Τιμίου Ξύλου, όπως επίσης και η θαυματουργή εικόνα του Αγίου Νικολάου ζωγραφισμένη το 1933.

Η Μονή πανηγυρίζει τρεις φορές τον χρόνο, στις 6 Δεκεμβρίου, μνήμη του Αγίου Νικολάου, στις 10 Μαΐου, ανάμνηση της μετακομιδής των λειψάνων του Αγίου Νικολάου & στις 17 Μαΐου, μνήμη του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως του θαυματουργού.Περιεχόμενα
Επιστροφή