Καλῶς ἤλθατε στήν ἠλεκτρονική σελίδα τῆς
Ἱερᾶς Μητροπόλεως Πατρῶν

 •  

  Πατήστε την παρακάτω εικόνα και δείτε Ζωντανά το πρόγραμμα

   

   

  Δείτε Ζωντανά και από το κινητό σας

 •     Ο Τηλεοπτικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών “ΛΥΧΝΟΣ” εκπέμπει μέσω της Digea, σε όλη την Πελοπόννησο την οποία καλύπτει πλήρως, ενώ το πρόγραμμά του λαμβάνεται σε μεγάλα τμήματα των νομών: Ηλείας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας. Επίσης μέσω της Ιστοσελίδας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών  (όπως και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών) εκπέμπει ζωντανά το πρόγραμμά του σε όλο τον κόσμο. Αν και η εμβέλειά του είναι τοπική το 24ωρο αυτόνομο πρόγραμμά του όμως, δεν έχει μόνο τοπικό χαρακτήρα, αλλά πανορθόδοξο. Ο ΛΥΧΝΟΣ έχει αφιερώσει πολύωρα προγράμματα στις Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο, επιδιώκοντας να ευαισθητοποιήσει τους τηλεθεατές στο μέγα ζητούμενο που είναι η ενότητα της Ορθοδοξίας. Έτσι, έχουν γίνει αφιερώματα στα πρεσβυγενή Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύμων, στις Εκκλησίες της Κύπρου, της Ρωσίας, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Αλβανίας και έχουν προβληθεί δραστηριότητες μητροπόλεων της Ευρώπης και της Αμερικής. Επίσης, ο καλύπτει θεολογικά συνέδρια, πολιτιστικές εκδηλώσεις ή ομιλίες που πραγματοποιούνται εκτός Πατρών και κατόπιν προβάλλονται από τον σταθμό προς ενημέρωση και ωφέλεια των Χριστιανών.

    Ως ενδεικτικά παραδείγματα καλύψεως και μεταδόσεως από τον αναφέρονται τα εξής :

  Σχεδόν όλα τα συνέδρια και τις ημερίδες που πραγματοποίησε μέχρι σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, με την πρωτοβουλία του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστοδούλου.

    Άλλες εκδηλώσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως η παρουσίαση του Τόμου “Μαρτυρίες για την Εκκλησία το ’40 και την Κατοχή” στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

     Πολλές λειτουργικές δραστηριότητες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου κ. Χριστοδούλου, κυρίως στην περιοχή των Αθηνών.

      Τα διεθνή συνέδρια που πραγματοποίησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Ιωβηλαίο Έτος 2000.

     Επιστημονικές Διαλέξεις για τον Βυζαντινό Πολιτισμό που πραγματοποιήθηκαν στο Ίδρυμα Γουλανδρή-Χορν.

     Το Επιστημονικό Συνέδριο για τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά και την Αθωνιάδα Σχολή, που διοργάνωσε η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους.

     Εκδηλώσεις παρουσιάσεως τόμων και ψηφιακών δίσκων της Ι. Μονής Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους.

      Δεκάδες ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος και άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών έχουν παραχωρήσει συνεντεύξεις στο . Ενδεικτικά ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασσίου κ.κ. Ιερόθεος προσκαλείται και συμμετέχει σε σειρά ζωντανών εκπομπών με θεολογικά θέματα με δυνατότητα αμέσου επικοινωνίας δια γραπτών ερωτήσεων με τους τηλεθεατές με μεγάλη θεαματικότητα και ανταπόκριση. Ακόμα πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων – ελληνικών και ξένων – και άλλοι αξιόλογοι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών συμμετέχουν στις εκπομπές του τηλεοπτικού σταθμού αρνούμενοι να συμμετάσχουν σε τηλεοπτικές εκπομπές άλλων σταθμών τοπικών και μη.

  Αρκετές είναι οι εκπομπές που αναφέρονται στην ιστορία και στον πολιτισμό της Πάτρας και της Αχαΐας γενικότερα, ενώ δεν λείπουν εκπομπές φιλοσοφικού, λογοτεχνικού, ιατρικού, παιδαγωγικού, λαογραφικού και ενημερωτικού περιεχομένου. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον χώρο του βιβλίου, καθώς μέσα από ειδικές εκπομπές παρουσιάζονται παλιές και νέες αξιόλογες εκδόσεις, που αφορούν σε θέματα θεολογικά, φιλοσοφικά, λογοτεχνικά, μουσικά, γλωσσικά, κ.α. Τις περισσότερες φορές καλούνται οι ίδιοι οι συγγραφείς να παρουσιάσουν τα πονήματά τους. Ακόμη μεγάλη σημασία αποδίδεται στις μουσικές εκπομπές, προκειμένου να προβληθούν η βυζαντινή, η ελληνική παραδοσιακή, η κλασσική και η εκκλησιαστική μουσική άλλων ορθόδοξων λαών, στην υψηλότερη έκφανσή τους. Γίνεται, δηλαδή, επιλεκτική παρουσίαση – και όχι άκριτη – συναυλιών, ακολουθιών και άλλων μουσικών γεγονότων. Τέλος, καίρια θέση στο πρόγραμμα του κατέχουν οι αγιολογικές εκπομπές, οι εκπομπές για τη λειτουργική παράδοση της Εκκλησίας και για την τέχνη της αγιογραφίας. Πολλά είναι τα αφιερώματα του σταθμού και στον Ορθόδοξο Μοναχισμό με πιο σημαντική την σειρά εκπομπών ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ την οποία επιμελήται o Διευθυντής του Τηλεοπτικού Σταθμού, Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος. Εκτός από τα ντοκιμαντέρ για μεγάλα μοναστικά κέντρα της Ελλάδας, και της Ορθοδοξίας γενικότερα, προβάλλονται σημαντικές ομιλίες ηγουμένων μονών ή και μοναχών, και πραγματοποιούνται συνεντεύξεις, όταν αυτό είναι δυνατόν. Ο προσπαθεί διακριτικά και χωρίς φραστικά πυροτεχνήματα, να προβάλλει τον πλούτο της Ορθοδόξου Παραδόσεως αλλά και κάθε γεγονός που συνιστά πολιτισμό και περνά απαρατήρητο από τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης.

  Επίσης, ο ΛΥΧΝΟΣ διοργανώνει ανοιχτές εκδηλώσεις πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου, όπως συναυλίες, ομιλίες, επετειακές και λειτουργικές εκδηλώσεις, επιδιώκοντας – όσο είναι δυνατόν – την πρωτοτυπία και όχι την κοινότυπη επανάληψη. Γι’ αυτό και οι εκδηλώσεις αυτές έχουν ιδιαίτερη απήχηση στο Πατραϊκό κοινό. Όλα αυτά υπό την αιγίδα και την καθοδήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Πατρών κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, ο οποίος έχει εξασφαλίσει δι’ αυτού του τρόπου ένα ακόμη μέσοασκήσεως της ποιμαντικής του δραστηριότητας. Είναι αυτονόητο ότι ο καλύπτει όλες τις λειτουργικές και άλλες δραστηριότητες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ και το πρόγραμμα των σχολών της Ιεράς Μητροπόλεως (Σχολές Γονέων, Αγιογραφίας, Βυζαντινής Μουσικής, Πληροφορικής).

  Ας σημειωθεί ότι ο ΛΥΧΝΟΣ δεν είναι τηλεοπτικός σταθμός κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Συντηρείται κυρίως από εισφορές των Ναών της Ι. Μητροπόλεως. Εκπέμπει όλο το 24ωρο και όταν δεν μεταδίδεται πρόγραμμα, υπάρχουν στον αέρα κάρτες με ποικίλλα μηνύματα και ειδήσεις, που προβάλλονται με ενδιαφέρουσα μουσική επένδυση. Ο σταθμός δεν μεταδίδει κανενός είδους εμπορική διαφήμιση και γι’ αυτό λειτουργεί απρόσκοπτα και ανεξάρτητα από παντοειδείς πιέσεις και επιρροές, αποσκοπώντας μόνον στην πνευματική καλλιέργεια και ψυχική ωφέλεια των πιστών.

  Διευθυντής του Τηλεοπτικού Σταθμού:

  Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος

  ΙΔΡΥΤΕΣ

  Ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. ΝΙΚΟΔΗΜΟΣ

  Ο τέως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος
  π. ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΡΑΜΠΑΤΑΚΗΣ

 • Εκπομπές